Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

VIDEO| La un an de la INUNDAȚIILE catastrofale de la Răchita, drumurile au fost doar cârpite, iar oamenii înca tremură la fiecare tunet și ploaie

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 iunie 2019 va rămâne în memoria locuitorilor din judeţul Alba, din cauza inundaţiilor care au provocat pagube imense. Una dintre aceste localităţi, poate cea mai puternic lovită, a fost Răchita. Tot satul a fost a fost afectat de ape și peste 30 de autoturisme au fost luate de viitură, apele aruncându-le unele peste altele.

La un an de la teribilul eveniment, când apele au lovit fără milă întreaga suflare, la Răchita nimic nu pare schimbat. Casele neraparate, drumurile distruse, nimic nu pare să fi şters clipele groaznice din 2019, despre care oamenii vorbesc ca şi cum ar fi fost ieri.

Unii dintre ei însă nu pot uita acele clipe, din cauză că în curţi au încă urmele dezastrului după ce casele le-au fost inundate de apă şi de noroi. În ciuda apelurilor făcute de oamenii din Răchita, nimeni nu şi-a asumat nici până în ziua de azi răspunderea pentru a le repara gospodăriile.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ne-a luat casa, tot. Acum un an de zile m-am dus la Primărie. Am primit 30 de milioane, atât. Ne-a promis domnul viceprimar că mă ajută să îmi refac casa. Că îmi dă tot, ca mi-o face la cheie. Am stricat casa, că nu mai aveam ce face cu ea. Mi-a dat 4 paleți de bolțari. Suntem cinci inși care trăiesc într-o casă. Unde să mergem?

https://www.youtube.com/watch?v=S5x5cJ3Mm0M&feature=youtu.be

Am fost pe Alba, nu ne-a ajutat nimeni. Numai pe alții îi ajută, la alții le-a dat, le-a făcut, numai mie nimic. Cu ce să ridic casa? Nu am bani să plătesc oameni să o facă. Vine iarnă, suntem cu toate pe afară, iar de la Primărie nu mai zice nimeni nimic. Nu am mai avut nici ajutor social, că nu m-am dus la serviciu în perioada aia și mi l-a suspendat 2 luni, acum a început să îmi dea din nou, dar cu 250 de lei nu pot face casa și 5 persoane să traim, iar la copil îi trebuie Pampers, lapte. Când văd că durduie, că plouă, mi-e frică, nu pot să stau singură în casă. A intrat o spaimă în mine de nu mai pot și nimeni nu ne ajută cu nimic”, povestește o localnică care a rămas fără un acoperiș deasupra capului după viitura de anul trecut.

Locuitorii din Răchita mai spun că valea e tot așa, iar drumul a fost doar peticit pe alocuri: ”Ne tot mint că se face, stăm fără poartă, fără garduri. Primăria nu a făcut absolut nimic, am făcut pe banii noștri ce am putut. Am renovat, am luat o mobilă. Ne-au dat atunci niște apă, o saltea, ce au avut. Suntem speriați cu vremea asta, cu ploile. Nu vrem nici măcar să ne amintim cum a fost”.

”Ne-a luat apa tot. Aici a fost un pod, l-a luat. Într-un an s-a făcut o rigolă și un pod, doar atât. Am înțeles că vor să modernizeze, dar nu știu când, că totul se mișcă foarte încet. Am primit o mică despăgubire pentru toate dependințele distruse, 3.000 de lei. Unii nu au primit nimic. La mine a intrat apa și a distrus tot, atât am primit, 3.000 de lei. Ni s-a promis că se va îndigui cursul ăsta de apă care a făcut dezastru, nu a venit nimeni nici în zi de azi. Ba că nu e gata documentația, ba că nu e întabulat. Nu știu pe cine sunt actele, pe primărie, pe Apele Române. De un an de zile nu se pot face actele astea? Să le finalizeze să se apuce odată de construcție. La prima ploaie mai puternică face dezastru și mai mare ca anul trecut. Multă lume a rămas marcată, iar când vine o ploaie mai tare, lumea stă cu sufletul la gură că nu se știe ce se întâmplă. Cei de la Consiliul Județean Alba au promis că fac marea cu sarea, dar nu au făcut aproape nimic. Apele Române și-au luat angajamentul, au trimis topografi aici care au făcut măsurători, să facă documentația, studii de fezabilitate, dar nu s-a finalizat nimic”, spune un alt locuitor din Răchita.

Locuitorii sunt disperați și spun că autoritățile locale au făcut doar promisiuni pe care nu le-au respectat nici până în prezent. Cei cu posibilități au mai reparat ce s-a putut, și-au cumpărat mobilă sau alte lucruri de strictă necesitate, dar cei mai mulți nu au posibilitatea financiară de a-și reconstrui locuințele: ”A fost viceprimarul cu un alt om, ne-a zis să ne apucăm de casă, să o stricăm până jos, că el își ia angajamentul că face casa din nou, că o ridică de jos până sus și ne-o dă la cheie. Nu au făcut absolut nimic, numai tot amână de pe o săptămână pe alta. Primăria la unii le dă, la unii nu. Când vin, numai ei știu”, mărturisesc oamenii.

În localitatea Răchita a fost distrus drumul judeţean pe o distanţă de 150 m, peste 30 de maşini au fost luate de puhoiul de apă, poduri distruse şi toate casele inundate. În locurile de unde s-a retras apa se văd și astăzi urmele lăsate pe case care arată că nivelul viiturii a fost aproape de 1 metru. Câteva din maşinile luate de viitură și distruse, stau şi astăzi îngropate în noroi, mărturie a catastrofelor care au distrus satul.

Viitura formată în zona de sud a judeţului Alba sâmbăta seara pe 1 iunie 2019, din cauza scurgerilor de pe versanţi, a afectat localităţile Sebeşel, Pianu de Sus, Săliştea, Răchita şi Câlnic. Populaţia din această zonă a fost alertată inclusiv prin intermediul sistemului RoAlert.

Mai multe persoane au fost surprinse de viitură, fiind salvate de către echipajele ISU din Alba. IGSU a dispus la momentul respectiv suplimentarea efectivelor care acţionează pentru salvarea persoanelor şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor cu forţe de la inspectoratele din judeţele învecinate. Aproape 100 de pompieri judeţele Braşov, Cluj, Hunedoara , Sibiu şi Mureş au fost trimişi în sprijinul salvatorilor din Alba, a transmis ISU Alba.

Astfel, în Pianu de Sus au fost salvate 18 persoane, 140 de locuinţe au fost afectate, 4 kilometri de străzi colmatate şi parţial distruse, 10 autoturisme şi 2 remorci luate de viitură.

De asemenea, au mai fost afectaţi 1,5 kilometri din drum judeţean 704A, precum şi reţelele de apă potabilă, electricitate şi gaz metan, un pod şi patru podeţe. Au fost inundate 190 de curţi, 30 de fântâni şi 200 de hectare de terenuri agricole. La un an de la inundații, în comună au mai rămas de refăcut doar podurile distruse de ape.

În comuna Săliştea sunt 100 de locuinţe afectate, şase autoturism, precum şi reţelele de apă potabilă, electricitate şi gaz metan. Lucrările întreprinse de autorități în lunile de după dezastru sunt practic nesesizabile astăzi, fiind nesemnificative.

În localitatea Răchita au fost 6 persoane salvate de către personalul ISU. Au fost 34 de locuinţe şi o pensiune turistică inundate, 30 de autoturism luate de viitură, 10 stâlpi de electricitate distruşi, a fost afectat drumul judeţean 107A pe 7 tronsoane, un pod, precum şi reţelele de apă potabilă, electricitate şi gaz metan.

În localitatea Sebeşel, pagubele produse de ape au fost mai restrânse, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 7 gospodării inundate, fiind de asemenea afectate reţelele de apă potabilă, electricitate şi gaz metan.

[nggallery id=7928]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Carduri sociale de 250 de lei: Când va fi virată a doua tranșă și când vor fi distribuite pentru noii beneficiari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Carduri sociale de 250 de lei: Când va fi virată a doua tranșă și când vor fi distribuite pentru noii beneficiari

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat programul după care va fi virată a doua tranșă din sumele care sunt distribuite pe cardurile sociale.

MIPE spune că de cea de-a doua tranșă vor beneficia în plus 150.000 de români, față de cei 2.480.613, în urma actualizării permanente a listelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Noii beneficiari vor primi cardurile până pe 3 septembrie

În ziua de 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranșe în valoare de câte 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde.

MIPE împreună cu instituțiile partenere – emitenții cardurilor și Compania Națională Poșta Română – a încheiat emiterea și distribuirea cardurilor aferente primei etape a Programului ”Sprijin pentru România”, pe care sunt încărcate ajutoarele sociale în patru tranșe a câte 250 de lei.

Săptămâna trecută, Poșta Română s-a asigurat că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care inițial nu au fost găsiți la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române.

Listele cu beneficiarii au fost actualizate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale până la sfârșitul săptămânii trecute incluzând noii beneficiari și sunt verificate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022, în cursul acestei săptămâni.

Emiterea noilor carduri este planificată să se finalizeze în data de 22 august, iar livrarea prin Poșta Română către beneficiari urmează să aibă loc până la 3 septembrie. Sprijinul pentru alimente și mese calde aferent tranșei II va ajunge către toți beneficiarii până la 8 septembrie.

Trebuie reamintit că mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),

2) punerea în plicuri și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Cele mai importante informații care trebuie știute

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranșa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card și pentru alte informații beneficiarii sunt rugați să apeleze Serviciul Clienți al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64 UP

România: 0374 66 22 73

Cine primește voucherele sociale

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins

În cursul zilei de joi, 4 august, camerele de supraveghere amplasate pe Podul Unirii au surprins un copil care a spart unul din panourile de sticlă, folosind o minge de cauciuc.

După cum se poate observa din imaginile video, copilul lovește în mod repetat unul dintre panouri până ce acesta cedează și se sparge, băiatul fiind complet uimit de cele întâmplate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Podul are 131 de metri lungime și 6,35 m lățime și este amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton asigură pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei.

Construcția are o structură metalică, iar parapeții sunt din sticlă securizată, lucru și mai curios asupra circumstanțelor în care s-a petrecut acest incident.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, joi, 11 august 2022, s-au înregistrat 135 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de miercuri, 10 august 2022, COVID-19 în Alba. 148 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 56977 de persoane confirmate, 53978 persoane vindecate, 1.299 decese.

Miercuri, în județul Alba au fost prelucrate în total 353 teste, 88 PCR, 265 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 484703 mai exact, 361763 de teste PCR și 122940 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 34
AIUD – 14
ARIESENI – 2
BLAJ – 10
CAMPENI – 2
CUGIR – 6
OCNA MURES – 4
SEBES – 7
TEIUS – 3
ZLATNA – 1
BISTRA – 1
BUCERDEA GRANOASA – 2
CALNIC – 1
CIUGUD – 2
CUT – 1
IGHIU – 1
INTREGALDE – 1
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 1
LOPADEA NOUA – 1
LUNCA MURESULUI – 2
LUPSA – 1
MIHALT – 1
NOSLAC – 1
POSAGA – 1
RAMET – 1
SANTIMBRU – 3
SIBOT – 2
SONA – 4
VADU MOTILOR – 1
VALEA LUNGA – 2

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 3
BLAJ – 5
SEBES – 7
CIUGUD – 1
MIHALT – 1
SONA – 2
UNIREA – 1
VALEA LUNGA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
MUNICIPIUL BLAJ 20615 9.56 197
VALEA LUNGĂ 3108 8.37 26
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76899 8.04 618
CRĂCIUNELU DE JOS 2138 7.95 17
ŞONA 4360 6.65 29
ORAŞ CUGIR 25311 5.89 149
CIUGUD 3314 5.43 18
MOGOŞ 740 5.41 4
RIMETEA 979 5.11 5
MUNICIPIUL AIUD 25035 4.71 118
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2260 4.42 10
VINŢU DE JOS 5524 4.16 23
RÂMEŢ 497 4.02 2
ARIEŞENI 1529 3.92 6
ORAŞ ZLATNA 7773 3.86 30
JIDVEI 5300 3.77 20
MUNICIPIUL SEBEŞ 32852 3.71 122
METEŞ 2729 3.66 10
ÎNTREGALDE 548 3.65 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 13793 3.63 50
CRICĂU 1957 3.58 7
SÂNCEL 2583 3.48 9
GALDA DE JOS 4410 3.4 15
RĂDEŞTI 1263 3.17 4
IGHIU 7126 2.95 21
ORAŞ TEIUŞ 7134 2.94 21
BUCIUM 1371 2.92 4
ORAŞ ABRUD 5148 2.91 15
STREMŢ 2411 2.9 7
MIHALŢ 3229 2.79 9
CIURULEASA 1121 2.68 3
BERGHIN 1889 2.65 5
CETATEA DE BALTĂ 3061 2.61 8
ALMAŞU MARE 1188 2.53 3
ŞPRING 2547 2.36 6
SÂNTIMBRU 3021 2.32 7
BLANDIANA 880 2.27 2
POŞAGA 889 2.25 2
ROŞIA MONTANĂ 2683 2.24 6
CÂLNIC 1933 2.07 4
MIRĂSLĂU 1955 2.05 4
OCOLIŞ 492 2.03 1
DOŞTAT 1010 1.98 2
ROŞIA DE SECAŞ 1581 1.9 3
ORAŞ CÂMPENI 7110 1.83 13
PONOR 576 1.74 1
ŞIBOT 2329 1.72 4
NOŞLAC 1814 1.65 3
CUT 1260 1.59 2
SĂLCIUA 1369 1.46 2
UNIREA 4826 1.45 7
PIANU 3584 1.4 5
SĂSCIORI 6471 1.39 9
SĂLIŞTEA 2338 1.28 3
CERGĂU 1626 1.23 2
LUNCA MUREŞULUI 2536 1.18 3
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3728 1.07 4
ŞUGAG 2841 1.06 3
CENADE 1050 0.95 1
GÂRBOVA 2136 0.94 2
BISTRA 4497 0.89 4
HOPÂRTA 1147 0.87 1
LOPADEA NOUĂ 2486 0.8 2
SCĂRIŞOARA 1483 0.67 1
DAIA ROMÂNĂ 3129 0.64 2
SOHODOL 1649 0.61 1
LUPŞA 2819 0.35 1
ALBAC 1934 0 0
AVRAM IANCU 1413 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 228 0 0
FĂRĂU 1491 0 0
GÂRDA DE SUS 1460 0 0
HOREA 1906 0 0
LIVEZILE 1145 0 0
OHABA 582 0 0
POIANA VADULUI 1033 0 0
VADU MOŢILOR 1262 0 0
VIDRA 1506 0 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea