Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Într-o comună din Apuseni, la peste 1200 m altitudine, rețea de alimentare cu apă mai ceva ca la oraș!

Publicat

în

Într-o comună din Apuseni, la peste 1200 m altitudine, rețea de alimentare cu apă mai ceva ca la oraș!

De când apa curge la robinete, Huda de la Ocoale a intrat în legendă

În iunie 2009, în comuna Gârda de Sus a fost pusă în funcțiune a rețeaua de alimentare cu apă în satele Ocoale, Ghețar, Dealu Frumos, Hănășești și Mununa. Lungimea rețelei este de 23 de kilometri de conducte, iar investiția s-a ridicat la pestede 4 milioane de lei, bani care au fost asigurați din bugetul local și prin Ordonanța Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural, ne-a spus primarul Marin Vîrciu. Finanțarea a fost asigurată de la guvern, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Acum, rezervorul, stația de tratare și rețeaua de distribuție a apei potabile a fost preluată în administrare de Apa CTTA Alba.

Citește și: Cele mai bogate mine de aur din Apuseni, ale strămoșilor noștri. Poveștile locurilor unde aurul se găsea în fiecare piatră

A fost atunci, în 2009, sfârșitul unei perioade extrem de dificile pentru toți localnicii din vârful muntelui, din Ocoale, Ghețar, Dealu Frumos, Hănășești sau Mununa. Pentru că, din  muntele de piatră apa țâșnea doar pe unde avea ea chef, și când avea ea chef.

În Țara de Piatră, muntele își ascunde uneori apa la fel de bine ca și aurul. Astfel că, pentru multe gospodării, apa era cărată de la kilometri distanță, pe spatele animalelor de povară. Huda de la Ocoale, prin care muntele revărsa apă către localnici, uneori mai multă, alteori mai puțină, a fost extrem de căutată de către localnici, în jurul ei  fiind ridicată strategic, o mica comunitate. Valeria C., la cei 72 de ani ai săi încă mică și vioaie, cu roșul din obraji, specific celor care trăiesc o viață la munte, în aer curat, ne povestește cât de prețuită era Huda de la Ocoale altădată. ”Iarna, când era apă mai puțină, îngrămădeam toată zăpada căzută în hudă. În câteva minute era topită, de la răsuflarea pământului, și apoi aveam apă din belșug să adăpăm vitele. O căram cu donițe, cu ciubere, la animale.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: FOTO VIDEO| ,,Casa bunicilor”, din Munții Apuseni, veche de un secol, restaurată de un tânăr meșter. ,,Minunea din lemn” a județului nostru

În vremuri ploioase, apa se revărsa din hudă, mergea pe o vale secată câțiva metri apoi iar intra în adâncul pământului. De acolo iese la suprafață abia jos, în centru, la Gârda, de se varsă în Arieș” ne spune femeia. Și-a trăit toată viața pe muntele de piatră, având grijă de gospodăria întinsă, cu animale de tot felul. Nu are TV, dar ne spune că nu are lipsă de așa ceva. Mai ascultă din când în când știrile, la un radiou. Mașină de spălat? Nici pomeneală. Toată viața și-a spălat hainele cu mâna. Casa ei, asemeni altor câtorva din jur, este ridicată din lemn și se sprijină pe bucăți mari de piatră, suspendată la circa o jumătate de metru. Așa nici viiturile mari nu o iau la vale și nici umezeala pământului nu-i roade pereții din lemn.

Citește și: FOTO-VIDEO: Cascada Pișoaia din Munții Apuseni, o minunăție a naturii. Locul unde apa cade de la peste 18 metri înălțime

Faptul că în Ocoale, Ghețar, Dealu Frumos, Hănășești și Mununa este acum apă la robinet, în case, a condus la o creștere a numărului populației tinere care s-a stabilit în zonă. În plus, cabanele și pensiunile au crescut ca număr, la aceasta contribuind însă și modernizarea drumurilor de acces în zonă.

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de joi, 5 august, în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Din primele informații, Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Electrica Furnizare Discount

Se pare că ar vi vorba despre o anexă, fara pericol de propagare.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la anexă, un grajd, al Mănăstirii.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Suprafața afectată este de aproximativ 200mp.

Fără victime sau pericol de propagare.

UPDATE 21:37:

Incendiul a fost lichidat.

În interiorul anexei erau depozitați aprox 1600 de baloți de fân, dintre care au fost salvați aprox. 600 baloți.

Fără victime sau alte probleme deosebite.

ISU ALBA

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare