Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO: Incendiu de proporții la Piatra Cetii, pe raza comunei Galda de Jos. Vânătorii de albine, cauza probabilă a urgiei de foc

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe raza comunei Galda de Jos și Întregalde, sat Tecşeşti şi sat Răicani intervenţia pompierilor militari continuă pentru stingerea totală a incendiului de vegetaţie uscată şi litieră de pădure, pe o suprafaţă de aproape 20 de ha.

În zona incendiată greu accesibilă din cauza stâncilor şi a pantelor mari, există focare răzleţe, pentru a căror lichidare totală acţionează peste 40 de persoane, pompieri militari de la Detaşamentele de pompieri Aiud şi Alba Iulia, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Galda de Jos şi cu Ocolul Silvic Privat Iezerul Trascău. Incendiul a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri, iar de atunci se intervine pentru izolarea focarelor și eliminarea focului.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Datorită potențialului mare de extindere a incendiului, la fața locului s-a deplasat astăzi și Dan Simedru, prefectul județului Alba, însoțit de colonelul Dorel Sofica, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba și jurnaliști locali.

Simedru i-a încurajat pe cei care luptă cu flăcările în zonele foarte greu accesibile și a promis tot sprijinul necesar pentru stingerea cât mai rapidă a pârjolului.

Șeful Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, Mircea Dan, cel care conduce acțiunea de intervenție a spus că în momentul de față situația este sub control și că pompierii militari depun toate eforturile pentru eliminarea totală a pericolului.

Cauza cea mai probabilă a producerii incendiului este, potrivit lui Nicolae Avram, un locuitor al satului Tecșești, a cărui gospodărie se află la câteva sute de metri de incendiu. Acesta a văzut luni, în locul de unde a izbucnit focul, un așa-zis vânător de albine. Acesta a făcut puțin jar, pentru fumul necesar scoaterii albinelor sălbatice din scorburile unde stau de obicei și transferarea lor într-un stup improvizat.

Marți noaptea la ora 12.00, Nicolae Avram a văzut cum din locul acela au început să se vadă flăcări și a anunțat autoritățile.

Satul Tecșeși se află la 10 kilometri de satul Poiana Galdei,e un drum forestier în pantă foarte greu accesibil. În cătun mai locuiesc doar 15 familii, circa 30 de persoane, majoritatea trecute de 60 de ani.

În mașina Prefecturii, Volkswgen Tuareg, cu care am urcat în vârful muntelui a fost luată „la ocazie” și doamna David, o femeie de 62 de ani din Tecșești, care mergea acasă urcând pe jos cei 10 km de drum forestier în pantă.

Plină de viață, doamna David ne-a prezentat pe scurt situația focului, a comunității în care trăiește și a lipsei de perspectivă a satului său. Ne-a arătat și casa părintească a șefului IPJ Alba, Laurențiu Crișan, în care a copilărit acesta alături de cei 5 frați ai săi, înainte să meargă la oraș.

În pofida incendiului care cuprinsese văile munților am găsit acolo un peisaj impresionat de frumos, care în secolul XXI se află în plin proces de sălbăticire.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea