Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Incendiu de proporții la Piatra Cetii, pe raza comunei Galda de Jos. Vânătorii de albine, cauza probabilă a urgiei de foc

Publicat

în

Pe raza comunei Galda de Jos și Întregalde, sat Tecşeşti şi sat Răicani intervenţia pompierilor militari continuă pentru stingerea totală a incendiului de vegetaţie uscată şi litieră de pădure, pe o suprafaţă de aproape 20 de ha.

În zona incendiată greu accesibilă din cauza stâncilor şi a pantelor mari, există focare răzleţe, pentru a căror lichidare totală acţionează peste 40 de persoane, pompieri militari de la Detaşamentele de pompieri Aiud şi Alba Iulia, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Galda de Jos şi cu Ocolul Silvic Privat Iezerul Trascău. Incendiul a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri, iar de atunci se intervine pentru izolarea focarelor și eliminarea focului.

Datorită potențialului mare de extindere a incendiului, la fața locului s-a deplasat astăzi și Dan Simedru, prefectul județului Alba, însoțit de colonelul Dorel Sofica, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba și jurnaliști locali.

Elit - Gustul Desăvârșit

Simedru i-a încurajat pe cei care luptă cu flăcările în zonele foarte greu accesibile și a promis tot sprijinul necesar pentru stingerea cât mai rapidă a pârjolului.

Șeful Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, Mircea Dan, cel care conduce acțiunea de intervenție a spus că în momentul de față situația este sub control și că pompierii militari depun toate eforturile pentru eliminarea totală a pericolului.

Cauza cea mai probabilă a producerii incendiului este, potrivit lui Nicolae Avram, un locuitor al satului Tecșești, a cărui gospodărie se află la câteva sute de metri de incendiu. Acesta a văzut luni, în locul de unde a izbucnit focul, un așa-zis vânător de albine. Acesta a făcut puțin jar, pentru fumul necesar scoaterii albinelor sălbatice din scorburile unde stau de obicei și transferarea lor într-un stup improvizat.

Marți noaptea la ora 12.00, Nicolae Avram a văzut cum din locul acela au început să se vadă flăcări și a anunțat autoritățile.

Satul Tecșeși se află la 10 kilometri de satul Poiana Galdei,e un drum forestier în pantă foarte greu accesibil. În cătun mai locuiesc doar 15 familii, circa 30 de persoane, majoritatea trecute de 60 de ani.

În mașina Prefecturii, Volkswgen Tuareg, cu care am urcat în vârful muntelui a fost luată „la ocazie” și doamna David, o femeie de 62 de ani din Tecșești, care mergea acasă urcând pe jos cei 10 km de drum forestier în pantă.

Plină de viață, doamna David ne-a prezentat pe scurt situația focului, a comunității în care trăiește și a lipsei de perspectivă a satului său. Ne-a arătat și casa părintească a șefului IPJ Alba, Laurențiu Crișan, în care a copilărit acesta alături de cei 5 frați ai săi, înainte să meargă la oraș.

În pofida incendiului care cuprinsese văile munților am găsit acolo un peisaj impresionat de frumos, care în secolul XXI se află în plin proces de sălbăticire.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare