// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

VIDEO: Imagini rare într-o pădure din Parcul Natural Apuseni. Pisica sălbatică, micul tigru al Carpaților, filmată de camerele de supraveghere

O pisică sălbatică a fost filmată de camerele de supraveghere dintr-o pădure din Parcul Natural Apuseni. Imaginile în care protagonista principală este nimeni alta decât strămoaşa directă a felinei simpatice care ne toarce în braţe şi vine deseori să se cuibărească lângă noi au fost postate de supraveghetorii parcului. Prădătoare desăvârşită, mult superioară suratei sale domestice la acest capitol, nu este cu nimic mai prejos chiar comparativ cu marile feline.

Micul tigru al Carpaților (pe numele oficial Felis silvestris), este o apariție spectaculoasă în pădurile din România. Deși este prezentă, România fiind țara cu cea mai mare populație de pisici sălbatice din Europa, șansele de a o vedea în mediul natural sunt mici și foarte mici. Te poți consola cu gândul că este posibil ca pe tine să te fi văzut o pisică sălbatică, mai ales dacă ești amator de drumeție prin pădurile din Carpații Orientali de nord, prin Apuseni sau prin Carpații de Curbură și Meridionalii de vest.

Conform estimărilor specialiştilor judeţele cu cele mai multe pisici sălbatice sunt Covasna, Braşov, Sibiu, Argeș, Alba, Hunedoara, Arad, Mureş, Neamţ, Cluj, Bistriţa, Iaşi. Aceiași pisică care trăiește în zonele de pădure de foioase din Carpații, poate fi întâlnită și în Deltă.

Oficial pisica sălbatică este protejată de lege, dar în anumite condiții poate fi vânată, doar cu aprobare.

Pisica sălbatică este o felină mică, originară din Europa dn care se trag pisicile domestice. Specia este carnivoră și se hrănește cu mamifere mici precum rozătoare, pasări, dar poate ataca și pui de căprioară, pui de misterț și alte animale de mărime asemănatoare cu a ei.

Pisica sălbatică poate să se obșinuiască ușor cu arii de râspandire diverse astfle că va putea fi văzută și savană, stepă și pădure. Indivizii sunt cenușii sau bruni și au dungi negre. Pot să ajungă 45–80 centimetri de lungime, coada de 25–40 centimetri și masa de 3–8 kilograme.

Pisica sălbatică este un animal singuratic, dar în perioada împerecherii poate fi întâlnită și în grupuri. Pisica sălbatică se împerechează în februarie-martie, iar după o gestație de circa 70 zile, femela naște 2-4 pui. Aceștia sunt orbi timp de 10-12 zile.

Cele mai dezvoltate simțuri sunt auzul și mirosul. Prădătoare desăvârşită, mult superioară suratei sale domestice la acest capitol, nu este cu nimic mai prejos chiar comparativ cu marile feline. Pisica sălbatică europeană este un tigru în miniatură. O dovadă în plus este dentiţia tipic de felină, cu dinţi proporţional mai mari şi mai solizi decât ai pisicilor domestice și curajul excepțional mai ales al femelelor cu pui care nu se tem de nimic atunci când vine vorba de protecția puilor.

Pisica sălbatică nu are duşmani naturali, cu excepţia râsului şi a păsărilor mari de pradă, precum acvila de munte şi buha. Asta deoarece pe baza numărului mare de rozătoate pe care le consumă, pisica sălbatică este folositoare agriculturii şi silviculturii.

Pisica sălbatică este o apariție și dacă ai avut șansa de a o vedea în mediul ei natural te poți considera un mare iubitor al muntelui și un om cu noroc. Cert este că întâlnirea cu mica felină este memorabilă!

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419