Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Imagini INEDITE cu o haită de lupi în căutare de hrană surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Natural Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Imagini INEDITE cu o haită de lupi în căutare de hrană surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Natural Apuseni

O haită de lupi în căutare de hrană a fost surpinsă de camerele de supraveghere a faunei, montate în Parcul Natural Apuseni. 

Lupul (𝘊𝘢𝘯𝘪𝘴 𝘭𝘶𝘱𝘶𝘴) – vânează adesea în haite, mai rar solitar, puii sunt hrăniți de toți membrii acesteia.

RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) și 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural Apuseni.

Citește și: Urs depistat la Dumitra, comuna Sântimbru. Cetățenii, avertizați prin mesaj RO-Alert

YouTube video

Lupul este un carnivor cu o ierarhie riguroasă în cadrul haitei și foarte teritorial. Este un animal de talie mijlocie, cu lungimea de circa 130 cm și cu o greutate de până la 70 kg. Mușchii cefei sunt foarte dezvoltați, ceea ce-l ajută să care prada, dar este doar o credință populară că n-ar putea să-şi întoarcă capul. Blana este de culoare roșcat-cenușie în timpul verii și cenușie deschis iarna, mai apropiată de albul zăpezii pentru a se putea face nevăzut de pradă. Mirosul, auzul și văzul sunt foarte dezvoltate.

Ierarhia haitei de lupi face ca perechea ce participă la reproducere să inhibe instinctul de împerechere al celorlalți membri ai grupului. Lupul are o singură parteneră toată viața și masculul se ocupă de procurarea hranei. O femelă fată în jur de 7 pui, dar uneori ajunge şi la 13. Bârlogul este amenajat în galerii cu mai multe ieșiri, în vizuini de vulpe, marmotă sau bursuc, sub rădăcini de copaci bătrâni. Se hrăneşte cu cerbi, căprioare, mistreți și animale domestice, dar şi cu prăzi mărunte: șoareci, broaște, șopârle, insecte. Strategia de vânătoare este învăluirea pe flancuri și hăituirea prăzii până la epuizare. Speranța de viață este de 15 ani.

Astăzi lupul este specie protejată în Europa, inclusiv în România, iar populaţia şi-a revenit (avem circa 3000 de lupi), fiind permanent monitorizată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea