VIDEO: Imagini INEDITE cu o ciută și doi cerbi, surprinși de camerele de supraveghere în pădurile din Parcul Natural Apuseni
Imagini frumoase cu doi cerbi, în perioda boncănitului și o ciută au fost surprinse de camerele de monitorizare a faunei în pădurile Parcului Natural Apuseni.
Perioada de împerechere, numită și boncănitul cerbului, debutează în septembrie și se încheie în octombrie. Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice, prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.
În timpul boncănitului, cerbii se luptă între ei folosindu-și coarnele puternice, dezvoltate de-a lungul verii, pentru a-și asigura supremația asupra cârdurilor de ciute.
Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște, necesare unui habitat sănătos.
Ciuta, femela cerbului, este un animal erbivor, având habitatul în zone montane sau deluroase cu păduri întinse, care asigură condițiile de liniște, adăpost și hrană.
Începând cu perioada împerecherii, care debutează toamna, până când fată, ciutele trăiesc în cârduri, conduse de regulă, de ciuta cea mai bătrână. Ciuta fată unul sau doi viței, mai rar trei, aceștia având pe corp, în primele trei luni, pete deschise la culoare, pentru a se camufla față de prădători.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.
Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul ”Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.
credit: Ghiță Floca, Parcul Natural Apuseni
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Un bărbat din Alba, testat pozitiv la Cannabis, pe autostrada A1 Deva – Sebeș: S-a ales cu amendă penală de aproape 5.000 de lei
Un bărbat din Alba, testat pozitiv la Cannabis, pe autostrada A1 Deva – Sebeș: S-a ales cu amendă penală de aproape 5.000 de lei
Un bărbat a fost oprit de către polițiștii din Alba, pe autostrada A1 Deva – Sebeș, unde în urma unui control de rutină a fost depistat pozitiv la Cannabis.
În data de 22.04.2023, în jurul orei 15:34, inculpatul a fost depistat în trafic de către organele de poliţie în timp ce conducea autoturismul marca Toyota, pe autostrada A1 Deva – Sebeș, în zona km. 316.
La testarea efectuată cu aparatul Drager-Drugtest s-a pus în evidenţă o valoare pozitivă pentru CANNABIS (THC).
Din proprie iniţiativă, inculpatul a predat organelor de poliţie un borcan din sticlă cu capac în care se află o substanţă vegetală şi o cutie de carton care conţinea 2 filtre de ţigarete utilizate.
Ulterior, inculpatul a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice.
Din raportul de constatare rezultă că probele ridicate de la inculpat sunt constituite din 7 grame de cannabis şi din 2 filtre de ţigaretă pe care s-a pus în evidenţă tetrahidrocannabinol, substanţă psihotropă biosintetizată de planta de cannabis.
Cu ocazia audierii din data de 20.07.2023, inculpatul a recunoscut comiterea infracţiunii.
În faţa instanţei, acesta a invocat ca şi motiv al consumului de droguri faptul că a fost diagnosticat cu hepatită B+D – trecând printr-o stare de stres – şi că a consumat o cantitate de doar 3 grame de cannabis.
De asemenea, conform declaraţiei date în faţa instanţei, inculpatul a deţinut cannabis în vederea consumului propriu pe o durată de o lună de zile.
„Condamnă pe inculpat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4800 lei (reprezentând 120 zile – amendă penală cu o valoare a zilei – amendă de 40 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept.
Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 Cod penal în conformitate cu care neexecutarea cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, atrage ca şi consecinţă înlocuirea numărului zilelor-amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.
În baza art. 16 alin. 1 şi art. 17 din Legea 143/2000, dispune confiscarea de la inculpat a cantităţii de 6,7 grame de cannabis, în vederea distrugerii, cu păstrarea de contraprobe.
În baza art. 274 alin. 2 C.p.p obligă inculpatul la plata sumei de 930 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma de 680 lei reprezintă cheltuieli judiciare din faza de urmărire penală)”, se arată în hotărârea Tribunalului Alba.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Actualitateacum 5 minute
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Actualitateacum 9 ore
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica