Societate
VIDEO Din această primăvară: Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Carolina
Un proiect propus de elevi ai Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” şi ai Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, reuniţi în echipa “Prietenii Cetăţii“, urmează a fi implementat în luna aprilie a acestui an în Cetatea Alba Carolina. Acesta se intitulează “Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Iulia” şi îşi propune implicarea activă a tinerilor în valorificarea Cetăţii, având ca rezultat final un spaţiu de agrement ce va fi folositor întregii comunităţi. O parte din bugetul necesar acestui proiect a fost alocată deja de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank, cealaltă parte a bugetului fiind asigurată de Asociaţia Ryma. De asemenea, sprijină acest proiect şi Primăria Municipiului Alba Iulia.
Proiectul “Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Iulia” constă în ecologizarea şi amenajarea unei zone de pe latura nordica a Cetăţii Alba Iulia (în şanţul dintre Ravelinul Sf. Elisabeta şi contragarda Ravelinului SF. Elisabeta) aflată în paragină şi transformarea acesteia într-un spaţiu de agrement şi sporturi de iarbă care să fie folosit atât de albaiulieni cât şi de turiştii aflaţi în vizită în Cetatea Alba Carolina. În cadrul proiectului vor fi implicaţi atât liceeni cât şi membri ai Asociaţiei culturale RYMA, posibil şi locuitori ai cartierelor Carolina şi Centru.
Amenajarea zonei presupune: ecologizarea şi strângerea gunoaielor din zonă, nivelarea terenului cu ajutorul utilajelor şi a voluntarilor, toaletarea copacilor existenţi pe suprafaţa terenului, aducerea de pământ fertil, însămânţarea cu gazon, desenarea cu var a celor două terenuri de sport pe iarbă şi realizarea unui sistem de irigaţii pentru întreţinerea spaţiului verde.
Spatiul verde astfel amenajat va fi folosit de către albaiulieni pentru ieşiri la picnic şi pentru practicarea a diverse sporturi pe iarbă precum volei, badminton, lap-tenis, freeze-bee, etc. dar şi ocazional pentru concursuri chinologice, târguri în aer liber şi camping.
Terenul vizat are o suprafaţă de 650 mp şi este concesionat de către Asociaţia RYMA pe o perioadă de 49 de ani, fiind singurul teren neamenajat de pe suprafaţa Centrului Cultural Poarta 7 din incinta spaţiilor RYMA.
Proiectul a fost prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Fundaţia Comunitară Alba. În cadrul acestui eveniment au fost finanţate11 proiecte marca YouthBank ale elevilor din judeţ. Proiectul de faţă a primit din partea YouthBank 2.000 de lei, dintr-un total de cca. 7.500 de lei, cât este bugetul proiectului.
Pe lângă banii oferiti de YouthBank pentru acest proiect, Asociatia RYMA va avea o contribuţie de peste 5000 de lei constând în materiale pentru realizarea sistemului de irigaţii, de marcare a terenurilor de sport, precum şi salariul unui inginer peisagist pentru supervizarea proiectului. Primăria Municipiului Alba Iulia a asigurat deja însămânţarea de gazon pentru teren şi va contribui în continuare la realizarea proiectului prin promovarea acestuia pe site-ul propriu, iar pe viitor va investi chiar în plantarea de flori şi arbuşti decorativi pentru înfrumuseţarea acestui spaţiu public. Tot primăria va asigura paza terenului cu ajutorul Poliţiei Comunitare Alba.
„Întrucât terenul aflat în paragină (subiectul acestui proiect), este situat între o parcare amenajată şi un spaţiu verde deja utilizat, se impune amenajarea lui de urgenţă în această primăvară pentru a putea fi folosit apoi pe parcursul întregului an şi în anii viitori. Spaţiul verde amenajat în proiect va oferi posibilitatea petrecerii timpului liber la iarbă verde pentru un număr de minim de 30 de persoane zilnic, 120 în weekend, 200 de minim 4 ori pe an cu ocazia festivalurilor, 400 o dată pe an şi 1000 de vizitatori în cazul desfăşurării unor târguri în aer liber. Sperăm ca, an după an, să strângem tot mai mulţi tineri care să se implice în activităţi de voluntariat, în detrimentul distracţiilor dăunatoare sănătăţii şi moralităţii.
Cea mai mare satisfacţie ar fi ca cei care vor folosi acest spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă să realizeze că acesta este rezultatul muncii voluntare a generaţiei tinere şi să urmeze exemplul nostru pentru a contribui fiecare după puteri la înfrumuseţarea oraşului Alba Iulia”, spun iniţiatorii proiectului.
Proiectul va fi pus în aplicare începând cu data de 5 aprilie, şi se speră a fi inaugurat cu ocazia Zilelor Municipiului Alba Iulia, ce vor avea loc între 24-26 mai.
FOTO: arhivă
Opinii - Comentarii
22 septembrie: Ziua mondială fără maşini
Anual, la data de 22 septembrie este marcată Ziua mondială fără maşini, scopul fiind descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun.
Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.
Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei ”În oraş, fără maşina personală!”. Începând cu anul 2000, această iniţiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru spaţiul comunitar. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe oraşe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără maşini a devenit internaţională.
Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, programată, anual, între 16 şi 22 septembrie.
De la introducerea sa, în 2002, impactul Săptămânii europene a mobilităţii a crescut constant, atât în Europa cât şi în lume, iar în 2017 campania a bătut recordul de participare, când 2.526 de oraşe din 50 de ţări au organizat activităţi în decursul săptămânii. Peste jumătate dintre oraşele participante au implementat măsuri permanente.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, scopul amintitei campanii este promovarea formelor alternative de transport ecologic şi sublinierea faptului că mobilitatea sporeşte calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi a obezităţii. ”Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre”, arată http://insp.gov.ro/.
La 10 iunie 2019, au fost făcute publice rezultatele unor investigaţii realizate de oameni de ştiinţă de la King’s College London, din care rezultă faptul că particulele toxice emise de gazele de eşapament, cauciucurile şi frânele autovehiculelor contribuie la deteriorarea calităţii aerului din oraşe. Mai exact, poluarea aerului cauzată de automobile este asociată cu decesul prematur în cazul a circa 40.000 de persoane pe an în Marea Britanie şi provoacă probleme precum boli de inimă, de plămâni sau astm. În plus, microparticulele de plastic din cauciucurile autovehiculelor eliberate în atmosferă pot afecta dezvoltarea plămânilor copiilor.
Sursa: tvr.ro
Monden-Clubbing
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 22 – 28 septembrie 2023. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 22 – 28 septembrie 2023. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall
The Creator / Creatorul Avanpremiera
Regia: Gareth Edwards
Cu: Gemma Chan, Allison Janney, John David Washington, Ralph Ineson, Ken Watanabe
Gen Film: Actiune, Aventuri, Drama, SF, Thriller
Durată: 138 min
Rating: AP 12
Pe fondul unui viitor război apocaliptic între rasa umană și forțele inteligenței artificiale, Joshua, un fost agent înrăit al forțelor speciale, îndurerat de dispariția soției sale, este recrutat pentru a-l vâna și ucide pe Creator, arhitectul evaziv al inteligenței artificiale avansate care a dezvoltat o armă misterioasă cu puterea de a pune capăt războiului – și omenirii însăși.
Joi 20:50
PAW Patrol: The Mighty Movie / Patrula cățelușilor: Filmul cel mare Avanpremiera
Regia: Cal Brunker
Cu: Mckenna Grace, James Marsden, Kristen Bell, Iain Armitage, Dax Shepard, Taraji P. Henson
Gen Film: Animatie, Actiune, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic
Durată: 97 min
Rating: AG
Toată viața ei, Skye a simțit că nu a fost apreciată de prietenii ei (Chase, Liberty, Marshall, Rubble, Rocky și Zuma). Dorind să demonstreze că poate fi un atu pentru echipă, Skye are o șansă atunci când un meteorit magic se prăbușește în Adventure City, oferindu-le ei și celorlalți superputeri. Pentru a fura puterile cățeilor, primarul Humdinger evadează din închisoare și face echipă cu o expertă în meteori pe nume Victoria Vance pentru a fura cristalele cățeilor.
Dublat: Sambata 14:10
Duminica 12:00
Talk to Me / Vorbește cu mine
Regia: Michael Philippou, Danny Philippou
Cu: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Otis Dhanji, Miranda Otto, Joe Bird
Gen Film: Horror, Thriller
Durată: 99 min
Rating: N 15
Un grup de tineri prieteni care intră în posesia unei mâini îmbălsămate descoperă că o pot folosi pentru a invoca spirite. Noua lor distracție ia însă o turnură sinistră când unul dintre tineri merge prea departe și descătușează, fără să vrea, forțe supranaturale înspăimântătoare.
Vineri pana Miercuri 21:00
Joi 18:45
Expend4bles / Expendables 4: Eroi de sacrificiu
Regia: Scott Waugh
Cu: Jason Statham, 50 Cent, Megan Fox, Dolph Lundgren, Tony Jaa, Sylvester Stallone
Gen Film: Actiune, Aventuri, Razboi, Thriller
Durată: 103 min
Rating: N 15
Eroii de sacrificiu se așează, din nou, în formație de luptă. Reunindu-se cu echipa de mercenari de elită, lui Jason Statham și Sylvester Stallone li se alătură Curtis „50 Cent” Jackson, Megan Fox și Andy Garcia. Înarmați până în dinți, echipa Expendables, ultima linie de apărare a lumii, se confruntă cu un traficant de arme periculos care conduce o uriașă armată privată.
Vineri, Duminica pana Joi 14:30; 16:45; 21:20
Sambata 21:20
All Fun and Games / Jocuri de groază
Regia: Eren Celeboglu, Ari Costa
Cu: Keith David, Asa Butterfield, Natalia Dyer, Annabeth Gish, Laurel Marsden
Gen Film: Horror, Thriller
Durată: 81 min
Rating: N 15
Un grup de adolescenți din Salem descoperă un cuțit blestemat care dezlănțuie un demon care îi obligă să joace versiuni macabre și mortale ale unor jocuri din copilărie în care nu pot exista învingători, ci doar supraviețuitori.
Vineri pana Joi 21:45
Past Lives / Din alte vieți
Regia: Celine Song
Cu: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro
Gen Film: Drama, Romantic, Dragoste
Durată: 108 min
Rating: AP 12
În coreeană există un cuvânt, „in-yun”. Se traduce „soartă”. Dar, mai ales, se referă la modul în care destinul aduce doi oameni împreună pe baza nenumăratelor legături din viețile lor anterioare.
Nora și Hae Sung au o legătură specială încă din copilărie, dar drumurile lor se despart atunci când familia Norei emigrează din Coreea de Sud. 20 de ani mai târziu, în New York, cei doi se regăsesc pe parcursul unei săptămâni, timp în care își confruntă noțiunile despre iubire și destin.
Vineri pana Miercuri 18:45
Joi 16:30
After Everything / După tot ce s-a întâmplat
Regia: Castille Landon
Cu: Hero Fiennes Tiffin, Josephine Langford
Gen Film: Drama, Romantic, Dragoste
Durată: 98 min
Rating: N 15
After Everything îi găsește pe Tessa și Hardin trăind vieți separate după ce Hardin a publicat cartea sa revelatoare fără știrea ei. Singur în Anglia, Hardin se refugiază în băutură și alte obiceiuri nocive. Și, mai rău, suferă de blocajul scriitorului și s-ar putea să fie nevoit să returneze avansul considerabil dacă nu termină curând un nou manuscris. În loc să cedeze în fața demonilor săi, Hardin realizează că singura modalitate de a merge mai departe – și de a avea o nouă șansă cu Tessa – este să îndrepte greșelile din trecutul său. Pornește către Portugalia pentru a o vizita pe Natalie, o femeie pe care a tratat-o cândva îngrozitor.
Vineri, Duminica pana Joi 15:20; 19:40
Sambata 14:25; 19:40
A Haunting in Venice
Regia: Kenneth Branagh
Cu Kelly Reilly, Kenneth Branagh, Michelle Yeoh, Jamie Dornan, Tina Fey
Gen Film: Crima, Drama, Mister
Durată: 108 min
Rating: AP 12
În Veneția de după cel de-al Doilea Război Mondial, Poirot, acum pensionat și trăind în propriul exil, participă cu reticență la o ședință de spiritism. Dar când unul dintre invitați este ucis, demascarea criminalului care în sarcina lui.
Vineri pana Joi 17:25
The Nun II / Călugărița II
Regia: Michael Chaves
Cu: Bonnie Aarons, Taissa Farmiga, Storm Reid, Anna Popplewell, Katelyn Rose Downey
Gen Film: Horror, Mister, Thriller
Durată: 115 min
Rating: N 15
1956 – Franța. Un preot este ucis. Răul se răspândește. Continuarea blockbusterului mondial o urmărește pe sora Irene, care se întâlnește din nou față în față cu Valak, călugărița demon.
Vineri, Duminica pana Miercuri 14:00; 19:00
Sambata 16:40; 19:00
Joi 19:00
StarDog and TurboCat 3D / Câinele stelar și turbomotanul
Regia: Ben Smith
Cu: Luke Evans, Bill Nighy, Gemma Arterton, Nick Frost
Gen Film: Animatie, Comedie, Familie, Fantastic
Durată: 95 min
Rating: AG
Un câine loial și o pisică justițiară pornesc într-o călătorie în era spațială pentru a-și găsi drumul spre casă.
3D Dublat: Vineri, Duminica pana Joi 12:30; Sambata 12:40
2D Dublat: Vineri, Luni pana Joi 12:00; Sambata 12:10
The Equalizer 3 / Equalizer 3: Ultimul capitol
Regia: Antoine Fuqua
Cu: Denzel Washington, Dakota Fanning, David Denman, Sonia Ben Ammar
Gen Film: Actiune, Crima, Thriller
Durată: 113 min
Rating: N 15
Robert McCall se simte ca acasă în sudul Italiei, dar descoperă că prietenii săi se află sub controlul mafiei locale. Când încep să apară victime, McCall știe ce trebuie să facă: să-și protejeze prietenii și să înfrunte mafia.
Vineri pana Miercuri 16:25
Joi 14:10
Gran Turismo
Regia: Neill Blomkamp
Cu: Orlando Bloom, David Harbour, Archie Madekwe
Gen Film: Actiune, Aventuri, Drama, Sport
Durată: 140 min
Rating: AG
Aceasta este povestea lui Jann Mardenborough, un tânăr care are șansa să-și împlinească un vis ce părea de neatins. Pasionat până la obsesie de jocul video Gran Turismo, Jann câștigă o serie de competiții organizate de Nissan, iar asta îl pune la volanul unei mașini de curse reale și îi dă șansa să participe la curse oficiale.
Sambata 14:40
Elemental 3D / Elementar
Regia: Peter Sohn
Cu: Mamoudou Athie, Leah Lewis, Wendi McLendon-Covey, Catherine O’Hara
Gen Film: Animaţie, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic, SF
Durată: 98 min
Rating: AG
Elementar este cel mai nou lungmetraj original de la Disney și Pixar, a cărui acțiune este plasată în orașul Element, unde locuitorii din foc, apă, pământ și aer trăiesc împreună. Povestea o prezintă pe Ember (Flamă), o tânără dură, iute la minte și înflăcărată, a cărei prietenie cu un tip distractiv, sentimental și docil, pe nume Wade (Șuvoi), îi pune la îndoială convingerile despre lumea în care trăiesc.
Dublat: Vineri, Duminica pana Joi 13:00
Sambata 12:00
Sănătatea și natură
Afinele, medicamentul natural care te tratează și îți menține sănătatea
Afinele – beneficii pentru sănătate • Totul despre afine – compoziția, boli care pot fi tratate, modul de păstrare și preparare
Deşi este vremea vacanţelor, a soarelui arzător şi a bucuriei lunilor de vară, natura se pregăteşte de… iarnă. Cele mai puternice fructe şi legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturor vieţuitoarelor pământului, pentru a se proteja împotriva anotimpului rece. Iar între ele, afinele ocupă un loc de frunte.
Cu fructul lor ca nişte mărgele negre, brumate, înglobează în ele toată energia solară captată pe platourile muntoase pe care cresc. Sunt fructe specifice marilor înălţimi, dar oferite special, parcă, pentru a completa hrana destul de săracă a oamenilor de munte. O porţie de afine valorează cât 3-4 casete cu vitamine, cu specificaţia că vitaminele A, E, F, PP şi B (B1 şi B2) conţinute de afine sunt mult mai uşor de asimilat, deoarece sunt în formulă naturală.
Compoziţia nutriţională a afinelor
Afinele conţin aproximativ 85% apă şi aduc un aport de 57 kcal/100 g. Conţin o categorie de fitonutrienţi, numiţi polifenoli. Acest grup include antocianinele (163,3 mg/100 g), compuşi care oferă afinelor culoarea albastră şi au rol antioxidant şi antiinflamator.
O jumătate de cană de afine conţine aproximativ 15 g carbohidraţi. Această cantitate asigură 4% din doza zilnică recomadată, pentru adulţii care consumă aproximativ 2.000 kcal zilnic. Carbohidraţii din afine provin din două surse: fibre şi zahăr. Fiecare porţie de afine consumată oferă 10 grame zaharuri şi 2,4 g fibre.
Varietatea de substanţe antioxidante prezente în afine conferă protecţie împotriva stresului oxidativ şi a unor afecţiuni. Efectul este dat de: resveratrol, acid galic, luteină, zeaxantină, vitamina K, vitamina C, mangan, fibre. Efectele benefice ale afinelor asupra sănătăţii
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele.
Afinele sunt foarte bogate în antioxidanţi numiţi antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întăreşte imunitatea şi are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promovează imunitatea prin creşterea hemoglobinei şi a concentraţiei de oxigen din sânge) şi stimulează astfel sistemul imunitar şi previne apariţia infecţiilor.
Odată ce imunitatea dumneavoastră este puternică, veţi evita răceala, febra, varicela şi multe dintre bolile care se pot transmite atât pe cale virală, cât şi bacteriană.
Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism.
Afinele sunt unele dintre fructele cele mai bogate în antioxidanţi. Acest lucru se datorează în special prezenţei antocianinei. Cantitatea însemnată de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.
Beneficii asupra sistemului nervos.
Afinele, consumate regulat, pot reduce riscul de boli degenerative, datorită pigmenţilor antocianici. Fructele de pădure, inclusiv afinele, pot reduce alterarea funcţiilor cognitive cauzate de înaintarea în vârstă prin neutralizarea radicalilor liberi cu rol negativ asupra sistemului nervos central. Antioxidanţii din alimentaţie, cum ar fi polifenolii din afine, pot reduce stresul oxidativ de la nivel neuronal şi pot reduce degradarea neuronală provocată de anumite afecţiuni. De asemenea, aceşti fitonutrienţi pot localiza zonele din creier responsabile de procesele de memorie şi învăţare, asigurându-le necesarul de antioxidanţi. lAfinele scad riscul dezvoltării bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă.
Ajută la menţinerea sănătăţii tractului urinar.
Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum b-coli, de-a lungul pereţilor mucoasei din interiorul tractului urinar, este responsabilă pentru această infecţie care conduce la inflamaţie, senzaţie de arsură în tipul urinării şi alte complicaţii. În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conţin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creşterea bacteriilor respective.
Afinele au proprietăţi antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari şi grele spală practic aceste bacterii de pe pereţii tractului urinar, prevenind declanşarea infecţiei. lEfectele împotriva diabetului şi a obezităţii. Afinele pot reduce rezistenţa la insulină dar şi nivelul glicemiei în cazul persoanelor cu diabet, datorită compuşilor bioactivi fenolici, cum ar fi antocianinele, cu proprietăţi antioxidante.
Sucul de afine poate reduce riscul de apariţie a diabetului sau a obezităţii prin reglarea nivelului de adiponectină – un hormon ce determină reducerea greutăţii corporale şi modificarea metabolismului energetic, dar şi reglarea sensibilităţii la insulină.
Beneficiile asupra sănătăţii sistemului digestiv.
Afinele reduc inflamarea şi înmulţirea bacteriilor de la nivelul tubului digestiv. Responsabil este acidul fenolic din compoziţia afinelor, ce are efect anti-inflamator la nivelul colonului şi reglează metabolismul microbian. Fibrele din afine ţin la distanţă constipaţia (prin consumul constant a unei cantităţi însemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza şi acizii îmbunătăţesc digestia.
Luptă împotriva cancerului.
Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece conţin anumiţi compuşi, cum ar fi pterostilbene (excelent în remediul cancerului de colon şi ficat) şi acid aleagic, care în combinaţie cu antocianina şi alţi antioxidanţi precum vitamina C şi cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.
Studiile de laborator arată că acei compuşi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon şi pot induce apoptoza (moartea programată a celulelor). A fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolină (ce se găseşte în citrice). Recomandări privind consumul şi depozitarea afinelor Doza recomandată de afine este determinată de vârstă.
De exemplu, copiii între 1 şi 3 ani pot consuma 1/4 cană, în timp ce 1/3 de cană se poate administra copiilor de 4-5 ani şi chiar celor de 6 până la 12 ani. Adolescenţilor şi adulţilor sănătoşi le sunt recomandate 74 g (1/2 cană) afine. Cele mai potrivite afine pentru consum trebuie să fie ferme şi cu o culoare uniformă. Spălaţi afinele doar înainte de a le consuma.
Spălarea duce la eliminarea pufului microscopic ce asigură protecţia şi face ca afinele să se degradeze mai repede. Pot fi depozitate până la 5 zile în frigider. Congelarea afinelor duce la pierderea minimă a antioxidanţilor (antocianinele) şi a substanţelor nutritive. Studiile au arătat că afinele îşi menţin proprietăţile benefice chiar şi după o perioadă de congelare de 3-6 luni.
Când cumpăraţi afine congelate, agitaţi ambalajul pentru a vă asigura că afinele nu sunt lipite între ele – dacă sunt lipite înseamnă că au fost dezgheţate şi recongelate.
AVANTAJE:
Afinele sunt sărace în grăsimi şi sodiu, fiind o sursă de vitamina C, vitamina K şi minerale. Conţin numeroşi fitonutrienţi cu rol antioxidant şi antiinflamator. lAu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Conţin un număr redus de calorii. lPot fi consumate şi afinele congelate, păstrându-şi cea mai mare parte a substanţelor nutritive.
DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de afine provin din zaharuri. lDacă afinele sunt consumate în exces, conţinutul lor glucidic poate provoca diaree. Unele persoane pot prezenta alergii la unii compuşi din afine.
-
Ştirea zileiacum 7 ore
UPDATE FOTO | Alertă în Alba: Minoră de 16 ani, din Crăciunelu de Jos, dată DISPĂRUTĂ de familie. S-a întors teafără acasă
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
22 septembrie: Ziua mondială fără maşini
-
Ştirea zileiacum 7 ore
UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme
-
Ştirea zileiacum 2 ore
UPDATE FOTO | ALERTĂ în Alba: Fata de 13 ani care a plecat de acasă, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă, GĂSITĂ
-
Curier Județeanacum 7 ore
FOTO | Un nou monument din Alba Iulia, iluminat arhitectural: Frumusețea Bisericii Evanghelice, din centrul orașului, pusă în valoare și în timpul nopții
-
Actualitateacum 23 de ore
Energie verde să fie, dar cu măsură: ANRE se plânge că pe românii ‘prosumatori’ i-a luat valul și trebuie limitați