Ziarul Unirea

VIDEO Din această primăvară: Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Carolina

Un proiect propus de elevi ai Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” şi ai Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia,  reuniţi în echipa “Prietenii Cetăţii“, urmează a fi implementat în luna aprilie a acestui an în Cetatea Alba Carolina. Acesta se intitulează “Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Iulia” şi  îşi propune implicarea activă a tinerilor în valorificarea Cetăţii, având ca rezultat final un spaţiu de agrement ce va fi folositor întregii comunităţi. O parte din bugetul necesar acestui proiect a fost alocată deja de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank, cealaltă parte a bugetului fiind asigurată de Asociaţia Ryma. De asemenea, sprijină acest proiect şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

 Proiectul “Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Iulia constă în ecologizarea şi amenajarea unei zone de pe latura nordica a Cetăţii Alba Iulia (în şanţul dintre Ravelinul Sf. Elisabeta şi contragarda Ravelinului SF. Elisabeta)  aflată în paragină şi transformarea acesteia într-un spaţiu de agrement şi sporturi de iarbă care să fie folosit atât de albaiulieni cât şi de turiştii aflaţi în vizită în Cetatea Alba Carolina. În cadrul proiectului vor fi implicaţi atât liceeni cât şi membri ai Asociaţiei culturale RYMA, posibil şi locuitori ai cartierelor Carolina şi Centru.

ELIT

Amenajarea zonei presupune: ecologizarea şi strângerea gunoaielor din zonă, nivelarea terenului cu ajutorul utilajelor şi a voluntarilor, toaletarea copacilor existenţi pe suprafaţa terenului, aducerea de pământ fertil, însămânţarea cu gazon, desenarea cu var a celor două terenuri de sport pe iarbă şi realizarea unui sistem de irigaţii pentru întreţinerea spaţiului verde.

Spatiul verde astfel amenajat va fi folosit de către albaiulieni pentru ieşiri la picnic şi pentru practicarea a diverse sporturi pe iarbă precum volei, badminton, lap-tenis, freeze-bee, etc. dar şi ocazional pentru concursuri chinologice, târguri în aer liber  şi camping.

Terenul vizat are o suprafaţă de 650 mp şi este concesionat de către Asociaţia RYMA pe o perioadă de 49 de ani, fiind singurul teren neamenajat de pe suprafaţa Centrului Cultural Poarta 7 din incinta spaţiilor RYMA.

 Proiectul a fost prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Fundaţia Comunitară Alba. În cadrul acestui eveniment au fost finanţate11 proiecte marca YouthBank  ale elevilor din judeţ. Proiectul de faţă a primit din partea YouthBank 2.000 de lei,  dintr-un total de cca. 7.500 de lei, cât este bugetul proiectului.

Pe lângă banii oferiti de YouthBank pentru acest proiect, Asociatia RYMA va avea o contribuţie de peste 5000 de lei constând în materiale pentru realizarea sistemului de irigaţii, de marcare a terenurilor de sport, precum şi salariul unui inginer peisagist pentru supervizarea proiectului. Primăria Municipiului Alba Iulia a asigurat deja însămânţarea de gazon pentru teren şi va contribui în continuare la realizarea proiectului prin promovarea acestuia pe site-ul propriu, iar pe viitor va investi chiar în plantarea de flori şi arbuşti decorativi pentru înfrumuseţarea acestui spaţiu public. Tot primăria va asigura paza terenului cu ajutorul Poliţiei Comunitare Alba.

 „Întrucât terenul aflat în paragină (subiectul acestui proiect), este situat între o parcare amenajată şi un spaţiu verde deja utilizat, se impune amenajarea lui de urgenţă în această primăvară pentru a putea fi folosit apoi pe parcursul întregului an şi în anii viitori. Spaţiul verde amenajat în proiect va oferi posibilitatea petrecerii timpului liber la iarbă verde pentru un număr de minim de 30 de persoane zilnic, 120 în weekend, 200 de minim 4 ori pe an cu ocazia festivalurilor, 400 o dată pe an şi 1000 de vizitatori în cazul desfăşurării unor târguri în aer liber. Sperăm ca, an după an, să strângem tot mai mulţi tineri care să se implice în activităţi de voluntariat, în detrimentul distracţiilor dăunatoare sănătăţii şi moralităţii.

Cea mai mare satisfacţie ar fi ca cei care vor folosi acest spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă să realizeze că acesta este rezultatul muncii voluntare a generaţiei tinere şi să urmeze exemplul nostru pentru a contribui fiecare după puteri la înfrumuseţarea oraşului Alba Iulia”, spun iniţiatorii proiectului.

 Proiectul va fi pus în aplicare începând cu data de 5 aprilie, şi se speră a fi inaugurat cu ocazia Zilelor Municipiului Alba Iulia, ce vor avea loc între 24-26 mai.

FOTO: arhivă

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: Aproape 2 000 000 de lei, bani nerambursabili pentru dezvoltarea Zonelor Urbane Marginalizate din Alba Iulia

Comunicat de presă             www.eeagrants.ro                                                                                                             www.frds.ro Programul ,,Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

CrocodilulCuPapion 19 martie 2013 at 21:47

,,Sperăm ca, an după an, să strângem tot mai mulţi tineri care să se implice în activităţi de voluntariat, în detrimentul distracţiilor dăunatoare sănătăţii şi moralităţii. ,,Asta-i buna!:))))))))))
Va urez succes!

Toma 21 martie 2013 at 7:09

De unde are Asociacia Ryma bani?Sper sa nu se amenajeje spatil verde , asa cum a organizat RYMA spatiul alocat. Oare de ce primaria nu organizeaza acest spatiu, in mod profesionist?

Comentariile sunt oprite