Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Societate

VIDEO Din această primăvară: Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Un proiect propus de elevi ai Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” şi ai Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia,  reuniţi în echipa “Prietenii Cetăţii“, urmează a fi implementat în luna aprilie a acestui an în Cetatea Alba Carolina. Acesta se intitulează “Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Iulia” şi  îşi propune implicarea activă a tinerilor în valorificarea Cetăţii, având ca rezultat final un spaţiu de agrement ce va fi folositor întregii comunităţi. O parte din bugetul necesar acestui proiect a fost alocată deja de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank, cealaltă parte a bugetului fiind asigurată de Asociaţia Ryma. De asemenea, sprijină acest proiect şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

 Proiectul “Spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Iulia constă în ecologizarea şi amenajarea unei zone de pe latura nordica a Cetăţii Alba Iulia (în şanţul dintre Ravelinul Sf. Elisabeta şi contragarda Ravelinului SF. Elisabeta)  aflată în paragină şi transformarea acesteia într-un spaţiu de agrement şi sporturi de iarbă care să fie folosit atât de albaiulieni cât şi de turiştii aflaţi în vizită în Cetatea Alba Carolina. În cadrul proiectului vor fi implicaţi atât liceeni cât şi membri ai Asociaţiei culturale RYMA, posibil şi locuitori ai cartierelor Carolina şi Centru.

Amenajarea zonei presupune: ecologizarea şi strângerea gunoaielor din zonă, nivelarea terenului cu ajutorul utilajelor şi a voluntarilor, toaletarea copacilor existenţi pe suprafaţa terenului, aducerea de pământ fertil, însămânţarea cu gazon, desenarea cu var a celor două terenuri de sport pe iarbă şi realizarea unui sistem de irigaţii pentru întreţinerea spaţiului verde.

Spatiul verde astfel amenajat va fi folosit de către albaiulieni pentru ieşiri la picnic şi pentru practicarea a diverse sporturi pe iarbă precum volei, badminton, lap-tenis, freeze-bee, etc. dar şi ocazional pentru concursuri chinologice, târguri în aer liber  şi camping.

Terenul vizat are o suprafaţă de 650 mp şi este concesionat de către Asociaţia RYMA pe o perioadă de 49 de ani, fiind singurul teren neamenajat de pe suprafaţa Centrului Cultural Poarta 7 din incinta spaţiilor RYMA.

 Proiectul a fost prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Fundaţia Comunitară Alba. În cadrul acestui eveniment au fost finanţate11 proiecte marca YouthBank  ale elevilor din judeţ. Proiectul de faţă a primit din partea YouthBank 2.000 de lei,  dintr-un total de cca. 7.500 de lei, cât este bugetul proiectului.

Pe lângă banii oferiti de YouthBank pentru acest proiect, Asociatia RYMA va avea o contribuţie de peste 5000 de lei constând în materiale pentru realizarea sistemului de irigaţii, de marcare a terenurilor de sport, precum şi salariul unui inginer peisagist pentru supervizarea proiectului. Primăria Municipiului Alba Iulia a asigurat deja însămânţarea de gazon pentru teren şi va contribui în continuare la realizarea proiectului prin promovarea acestuia pe site-ul propriu, iar pe viitor va investi chiar în plantarea de flori şi arbuşti decorativi pentru înfrumuseţarea acestui spaţiu public. Tot primăria va asigura paza terenului cu ajutorul Poliţiei Comunitare Alba.

 „Întrucât terenul aflat în paragină (subiectul acestui proiect), este situat între o parcare amenajată şi un spaţiu verde deja utilizat, se impune amenajarea lui de urgenţă în această primăvară pentru a putea fi folosit apoi pe parcursul întregului an şi în anii viitori. Spaţiul verde amenajat în proiect va oferi posibilitatea petrecerii timpului liber la iarbă verde pentru un număr de minim de 30 de persoane zilnic, 120 în weekend, 200 de minim 4 ori pe an cu ocazia festivalurilor, 400 o dată pe an şi 1000 de vizitatori în cazul desfăşurării unor târguri în aer liber. Sperăm ca, an după an, să strângem tot mai mulţi tineri care să se implice în activităţi de voluntariat, în detrimentul distracţiilor dăunatoare sănătăţii şi moralităţii.

Cea mai mare satisfacţie ar fi ca cei care vor folosi acest spaţiu de agrement şi sporturi pe iarbă să realizeze că acesta este rezultatul muncii voluntare a generaţiei tinere şi să urmeze exemplul nostru pentru a contribui fiecare după puteri la înfrumuseţarea oraşului Alba Iulia”, spun iniţiatorii proiectului.

 Proiectul va fi pus în aplicare începând cu data de 5 aprilie, şi se speră a fi inaugurat cu ocazia Zilelor Municipiului Alba Iulia, ce vor avea loc între 24-26 mai.

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Obiceiuri, tradiții și superstiții în Sâmbăta Luminată. Ziua în care sunt născuți cei norocoși toată viața

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri, tradiții și superstiții în Sâmbăta Luminată. Ziua în care sunt născuți cei norocoși toată viața Prima zi de sâmbătă, după Învierea Domnului, este numită în popor Sâmbăta Luminată, iar numeroase superstiții și tradiții sunt legate de această zi, precum, cei care se nasc în Sâmbăta Luminată, ziua dinaintea Duminicii Tomei, vor avea noroc toată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea