// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

VIDEO. Castelul Banffy de lângă Aiud, construit în 1805, pierdut la cărți și devenit ruină, complet restaurat cu un milion de euro

La Sâncrai, pe malul Mureșului, nu departe de Aiud, se află Castelul Banffy, construit acum peste 200 de ani, a devenit cu timpul o ruină, însă a fost restaurat complet cu un milion de euro.

Cladirea s-a transformat in centru cultural si gazduieste evenimente la care sunt asteptati pasionatii de arhitectura sau istorie si indragostiti de povesti cu printi si printese.

La Sancrai, pe malul Muresului, nu departe de Aiud, se afla castelul Banffy. Construit in 1805, in stil renascentist, cu fatade care au elemente din stilul baroc tarziu si art nouveau, castelul are o istorie zbuciumata: a fost pierdut la carti, a ajuns in patrimoniul statului si a fost, pe rand, sanatoriu si centru de plasament pentru copii.

Castelul era intr-o degradare aproape totala. 80% din el era stricat, de la plafoane cazute, pana la lipsa invelitorilor, geamuri smulse – practic, o ruina.

Cladirea, aflata acum in proprietatea Consiliului Judetean Alba, a fost renovata cu bani din bugetul local, dar si cu fonduri europene. Restaurarea a costat in total un milion de euro, iar expertii au incercat sa-i redea castelului cat mai bine stralucirea de altadata.

Din turnul castelului, familia Banffy si invitatii lor se bucurau de o priveliste spectaculoasa; urcau in serile frumoase de toamna tarzie sa savureze un asfintit frumos, sa serveasca un lichior, poate sa joace carti. Panorama este superba si aici ii invitau si pe cei care participau la ceremoniile organizate la castel, veneau pentru partidele de vanatoare.

Daca pe vremuri acolo petreceau nobilii, acum castelul este centru cultural.

Sursa Stirile ProTV

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Răspunsuri la VIDEO. Castelul Banffy de lângă Aiud, construit în 1805, pierdut la cărți și devenit ruină, complet restaurat cu un milion de euro

 1. Nu prostiei 12.02.2017 la 20:06

  Pentru ce mostenitor a fost renovat ???

 2. adnana 12.02.2017 la 20:20

  Foarte bine, un lucru deosebit!Sunt mandru ca sunt ardelean!
  Mai exista un castel , mult mai interesant si impunator, care asteapta sa fie readus la viata pentru copii nostri pentru va d
  eveni cu siguranta un reper cu multe stele pentru Transilvania!
  Este vorba de castelul de la UIOARA DE SUS, de la OCNA
  MURES !!!!!

 3. adnana 12.02.2017 la 20:21

  Foarte bine, un lucru deosebit!Sunt mandru ca sunt ardelean!
  Mai exista un castel , mult mai interesant si impunator, care asteapta sa fie readus la viata pentru copii nostri pentru va
  deveni cu siguranta un reper cu multe stele pentru Transilvania!
  Este vorba de castelul de la UIOARA DE SUS, de la OCNA
  MURES !!!!!

 4. codru 12.02.2017 la 21:29

  Fondurile cheltuite pe renovari de castele, cetati blestemate, ridicate din exploatarea oamenilor se pot dirija pe investiti productive, benefice pentru tot poporul roman inclusiv nationalitatile conlocuitoare.

 5. @tepes 12.02.2017 la 23:22

  De unde ati auzit ca a fost pierdut la carti?! Nu este deloc asa.

 6. Elise 17.02.2017 la 14:58

  Asi dori f. mult sa fie renovat si castelul Teleki din Uioara de Sus deoarece copilaria mi -am petrecut-o in Ocna Mures, unde m-am nascut.Nostalgie,nostalgia.