Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO. Castelul Banffy de lângă Aiud, construit în 1805, pierdut la cărți și devenit ruină, complet restaurat cu un milion de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Sâncrai, pe malul Mureșului, nu departe de Aiud, se află Castelul Banffy, construit acum peste 200 de ani, a devenit cu timpul o ruină, însă a fost restaurat complet cu un milion de euro.

Cladirea s-a transformat in centru cultural si gazduieste evenimente la care sunt asteptati pasionatii de arhitectura sau istorie si indragostiti de povesti cu printi si printese.

La Sancrai, pe malul Muresului, nu departe de Aiud, se afla castelul Banffy. Construit in 1805, in stil renascentist, cu fatade care au elemente din stilul baroc tarziu si art nouveau, castelul are o istorie zbuciumata: a fost pierdut la carti, a ajuns in patrimoniul statului si a fost, pe rand, sanatoriu si centru de plasament pentru copii.

Castelul era intr-o degradare aproape totala. 80% din el era stricat, de la plafoane cazute, pana la lipsa invelitorilor, geamuri smulse – practic, o ruina.

Cladirea, aflata acum in proprietatea Consiliului Judetean Alba, a fost renovata cu bani din bugetul local, dar si cu fonduri europene. Restaurarea a costat in total un milion de euro, iar expertii au incercat sa-i redea castelului cat mai bine stralucirea de altadata.

Din turnul castelului, familia Banffy si invitatii lor se bucurau de o priveliste spectaculoasa; urcau in serile frumoase de toamna tarzie sa savureze un asfintit frumos, sa serveasca un lichior, poate sa joace carti. Panorama este superba si aici ii invitau si pe cei care participau la ceremoniile organizate la castel, veneau pentru partidele de vanatoare.

Daca pe vremuri acolo petreceau nobilii, acum castelul este centru cultural.

Sursa Stirile ProTV


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Proteste ale angajațiilor de la Registrul Comerțului Alba: Ce revendicări au membrii SAONRC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Proteste ale angajațiilor de la Registrul Comerțului Alba: Ce revendicări au membrii SAONRC Este a doua zi consecutivă de proteste organizate la nivel național, de către membrii SAONRC, care s-au adunat în fața instituției pentru a-și manifesta nemulțumirile. Solicitările acestora sunt majorări salariale, precum și un sport de 15% din salariu, specific ramurii ocupaționale din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea