Actualitate
Viața la țară, din bani europeni: Sute de milioane de euro pentru proiecte în mediul rural
Viața la țară, din bani europeni: Sute de milioane de euro pentru proiecte în mediul rural
Dezvoltarea în mediul rural a devenit o preocupare a Uniunii Europene, care dă sute de milioane de euro în domeniul agriculturii, arată DCNEWS.ro.
Tânăr fermier, nou fermier, cum sunt descriși în Politica Agricolă Comună
”La Bruxelles s-a decis ca un procent de cel puțin 3% din bugetul agriculturii din următorii ani să meargă spre tineri și noi fermieri. Tânăr fermier înseamnă, în baza regulamentului PAC (n.r. Politicii Agricole Comune), între 35 și 40 de ani, iar un nou fermier înseamnă un fermier care acum intră în sector.” a dezvăluit Carmen Avram, în interviul acordat DCNews.
500 de milioane de euro pentru tinerii fermieri
”În timpul negocierilor, grupul politic din care fac parte, S&D, a militat puternic pentru a crește acest procent alocat tinerilor fermieri, pentru a-i încuraja.” a afirmat europarlamentarul PSD, care a subliniat, în același timp, că Ministerul Agriculturii din România tratează subiectul cu maximă seriozitate.
”Potrivit calculelor recente, mai bine de 500 de milioane de euro vor fi rezervate tinerilor fermieri, sub diverse forme: ca subvenție, din Pilonul I, ca primă de instalare, din Pilonul II sau ca investiții pentru consolidarea exploatațiilor care există deja și care sunt administrate de tineri sau de noi fermieri. Banii pentru investiții vin tot din Pilonul II.” a explicat Carmen Avram.
Programul ”Lider”, fonduri accesate de cei care cunosc foarte bine zona
”Tot din bugetul agriculturii, România va aloca alte sute de milioane de euro prin programul ”Lider”, compus din grupurile de acțiune locale. Sunt entități dintr-o anumită zonă care cunosc foarte bine problemele acelei zone, accesează fonduri pentru proiecte care să rezolve acele probleme pe care ei le identifică și pe care le cunosc foarte bine.
De exemplu, pot cumpăra un tractor care să fie folosit de mai mulți fermieri și apoi să le construiască și drumul care să facă legătura între exploatațiile fermierilor și domiciliu. Proiectele din program ”Lider” pot fi și din agricultură, și din afara ei, cum ar fi un proiect de digitalizare sau de extindere a rețelei de Internet în zonele rurale.
Un studiu recent al Comisiei Europene arată că doar 1 din 6 locuitori de la sat are acces la Internet de foarte mare viteză. Aici vorbesc de toată Europa. Lipsa Internetului e un handicap major pentru un tânăr fermier, de exemplu, care vrea să facă agricultură de precizie. Agricultura a devenit o ocupație ca oricare alta, în care nu te mai poți lipsi de Internet. Internetul de mare viteză e vital în orice domeniu dintr-un sat” a mai spus Carmen Avram, în interviul DCNews.
Sursa: dcnews.ro

Actualitate
Pensie pentru românii care au lucrat în Italia: Ce se întâmplă cu certificarea şi confirmarea stagiilor de cotizare ale românilor care lucrează în această ţară
Pensie pentru românii care au lucrat în Italia: Ce se întâmplă cu certificarea şi confirmarea stagiilor de cotizare ale românilor care lucrează în această ţară
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că România va colabora cu Italia pentru certificarea şi confirmarea stagiilor de cotizare a cetăţenilor români care lucrează în această ţară, cu scopul de a scurta timpul de aşteptare pentru cei care au dreptul la pensie.
„Ceea ce noi am stabilit astăzi împreună este foarte important pentru cetăţenii ambelor ţări. Pe lângă prietenia deja cunoscută dintre Italia şi România astăzi ne-am împrietenit şi mai mult la nivel de ministere ale Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Politicilor Sociale din Italia şi am stabilit foarte clar o colaborare intensă şi apropiată pentru a rezolva în primul şi în primul rând câteva lucruri extrem de importante. (…) am stabilit foarte clar o cooperare în ceea ce înseamnă certificarea şi confirmarea stagiilor de cotizare a cetăţenilor români care lucrează în Italia şi să lucrăm împreună pentru a scurta cât mai mult acest timp de aşteptare pentru că cetăţenii au dreptul pensie şi noi trebuie să ne ocupăm cât mai rapid pentru a le deschide acest drept „, a precizat Budăi.
Detalii despre înfiinţarea Autorităţii Europene a Muncii
De asemenea, el a vorbit şi despre înfiinţarea Autorităţii Europene a Muncii, un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană finalizat pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în anul 2019.
„Pe lângă acest lucru, vreau cu mândrie dar şi cu modestie să vă aduc aminte de un aspect. Atunci când am avut onoarea să fiu iarăşi ministru pentru prima oară, în 2019, pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene am înfiinţat sau am finalizat un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană şi anume înfiinţarea Autorităţii Europene a Muncii. Am stabilit împreună cu domnul ministru că prin această autoritate echipele noastre mixte de inspectori din Italia şi din România vor participa la grupuri de lucru şi de profesionalizare şi de armonizare a condiţiilor de lucru şi a legilor din Italia şi România, astfel încât la controalele ulterioare mixte care se vor desfăşura bineînţeles şi în România şi în Italia să ne fie mult mai uşor să facem acest lucru”, a subliniat şeful de la Muncă.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
Prima țară din lume care a introdus carantina obligatorie, timp de 21 de zile, pentru persoanele cu variola maimuței este Belgia. Patru cazuri de îmbolnăvire au fost raportate în țară, în ultima săptămână.
Autoritățile sanitare belgiene au luat această decizie vineri, scrie presa din Belgia.
Contacții celor infectați cu variola maimuței nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să fie atenți, mai ales dacă intră în contact cu persoane vulnerabile.
Variola maimuță este o boală din aceeași familie cu variola, iar simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și dureri de cap. Variola maimuță are o mortalitate mai scăzută decât variola, de sub 4%. Experții sunt însă îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii în afara Africii, acolo unde este întâlnită frecvent.
Institutul de Boli Tropicale din Belgia a transmis că riscul apariției unui focar mai mare în țară este scăzut, potrivit cotidianului belgian Le Soir .
Sâmbătă, microbiologul Emmanuel André, coordonator al laboratorului național pentru Covid-19, a anunțat printr-un mesaj pe Twitter că un al patrulea caz de variola maimuței a fost confirmat în țară. „Pacientul este tratat în Valonia și are legătură cu un eveniment de la Anvers în care au fost infectate alte două persoane”, a scris el, referindu-se la un festival care a avut loc în acel oraș, în mai.
Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că 92 de cazuri au fost confirmate în 12 țări, 28 de cazuri suspecte fiind investigate. Au fost confirmate cazuri de variola maimuță în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.
În Marea Britanie, Susan Hopkins, responsabil al agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA), a declarat duminică pentru BBC că zilnic s-au detectat mai multe cazuri de variola maimuţelor.
Ministrul britanic al Educaţiei, Nadhim Zahawi, a spus că Guvernul britanic tratează problema ”foarte, foarte serios”.
Sursa: digi24.ro
Actualitate
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
În cursul serii de luni, coaliția de guvernare a decis un nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”.
Măsuri care se vor aplica de la 1 iulie:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.
-
Ştirea zileiacum 19 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Actualitateacum 23 de ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte
-
Curier Județeanacum 18 ore
28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 12 ore
FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză
-
Actualitateacum 14 ore
FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
-
Actualitateacum 11 ore
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
-
Actualitateacum 24 de ore
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
-
Sportacum 20 de ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Acțiune a polițiștilor din Alba, pentru creșterea siguranței în trafic: Peste 1.000 de amenzi aplicate și 25 de infracțiuni constatate
-
Curier Județeanacum 23 de ore
24 mai. Lansare de carte: „O singură inimă”, a Florinei Nina Breazu, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia