Prețurile din sectorul imobiliar, un sector care a cunoscut o creștere impresionantă în ultimii ani în țara noastră, au înregistrat o creștere semnificativă în anul 2020, pandemia de coronavirus jucând un rol major în acest trend ascendent.
În Alba Iulia, lucrurile nu stau diferit, efectele negative ale acestei crize sanitare resimțindu-se și pe piața imobiliară locală.
De asemenea, același ritm de creștere l-au înregistrat și casele din zone precum Micești și Șard, urmate apoi de alte proprietăți din mediul rural, albaiulienii preferând liniștea și spațiul pe care acest mediul le oferă, în locul aglomerației din oraș.
Antreprenorul a mai apreciat că, în fiecare an, un număr de 500 de proprietăți sunt construite în orașul nostru, iar această piață nu este presată la fel de mult ca și cele din alte orașe, unde creșterile au fost mult mai mari.
Potrivit informațiilor pe care acesta le deține, prețurile au evoluat, de exemplu, de la 50 sau 60 de euro pe metru pătrat la astfel de proprietăți la 80 sau chiar 90 de euro.
Daniel Făt a mai apreciat că, în funcție de posibilități, albaiulienii s-au îndreptat de cele mai multe ori către case noi, recent construite, iar dacă bugetul lor nu permitea o astfel de achiziție, se orientau către proprietăți mai vechi, pe care le renovau ulterior.
CITEȘTE ȘI: Alba Iulia, locul al TREILEA pe țară la capitolul ,,calitatea vieții”, în urma unui sondaj. Orașul Marii Unirii, pe ,,podium” alături de Cluj și Oradea
De asemenea, în urmă cu doi sau trei ani de zile, cetățenii doreau aproape exclusiv o proprietate situată în oraș, în comparație cu 2020, când din ce în ce mai mulți albaiulieni au început să se îndrepte spre localitățile limitrofe.
Astfel, alegerile albaiulienilor în ceea ce privește viitorul lor cămin a fost puternic influențată de această criză sanitară, forțându-i, mai mult sau mai puțin, să aleagă o proprietate într-o zonă mai „aerisită” și mai puțin aglomerată, contrat trendului din anii precedenți.