Ziarul Unirea

Vezi STAREA PÂRTIILOR DE SCHI DIN ALBA valabilă în weekend

STAREA PÂRTIILOR DE SCHI DIN ALBA în perioada 24-26 februarie 2012 

Domeniul Schiabil Şureanu

ELIT

Acces: ruta Sebeş – barajul Oaşa pe DN 67 C, apoi la dreapta, pe lângă baraj pe DJ 704, ruta Oaşa – Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Distanţă: 82 km. Durată: maxim 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: în ciuda ninsorilor abundente din ultima perioadă, drumul a fost deszăpezit şi este, în prezent, suficient de lat şi de accesibil pentru orice tip de autovehicul. Totuşi, tronsonul care pune mari probleme şoferilor este cel dintre barajul Oaşa şi Mănăstirea Oaş (DJ 704), pe o lungime de circa 6 km. Drumul e foarte accidentat, prezintă gropi adânci, fiind greu accesibil maşinilor cu gardă joasă. Recomandăm folosirea anvelopelor de iarnă şi, obligatoriu, folosirea lanţurilor.

Parcare: la sfârşit de săptămână, parcarea de la baza pârtiilor poate deveni insuficientă, turiştii fiind astfel constrânşi să parcheze pe drum.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Pârtii: în prezent, toate cele 8 pârtii (A 1, A 2, C 1, C 2, C 3, C 4, S 1, S 2) sunt funcţionale. Întrucât a nins foarte mult în ultimul timp, grosimea stratului de zăpadă măsoară mult peste 1 m grosime, fiind perfect pentru schi şi snowboard. Pârtiile nu prezintă decât foarte puţine denivelări. Predomină zăpada tip powder, râvnită mai ales de snowboarderi şi amatorii de schi freeride.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Şureanu va ninge slab la sfârşitul săptămânii. Cerul va fi noros iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile se vor încadra între -9 grade şi -3 grade Celsius, aşadar condiţiile meteo vor fi ideale pentru schi. Cu toate acestea, pe vârfurile Auţelu şi Şureanu vântul va avea intensitate mai mare, astfel că vă recomandăm echipament special (cagulă, ochelari de schi, îmbrăcăminte termoizolantă).

Servicii: asistenţă Salvamont; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiei; trei restaurante de tip after-schi, aflate pe pârtii.

Atenţionare specială: pentru a nu crea ambuteiaje, vă atenţionăm că e absolut necesar să faceţi acasă probe de montare a lanţurilor (pentru o montare cât mai rapidă, folosiţi cricul din dotare).

Informaţii despre cazare: www.schisureanu.ro, www.luncile-prigoanei.ro, www.luncile-prigoanei.eu, www.valeasebesului.ro

Instalaţii de cablu: telescaunul şi cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.30 – 16.30. Totuşi, dacă vântul va depăşi viteza de 60 km/oră, telescaunul va fi oprit din motive de siguranţă.

Tarife pentru Domeniul Schiabil Șureanu

Tarife: adulţi / copii

Skipass 1 punct – 5 lei / 4 lei

Skipass 3 puncte – 15 lei / 10 lei

Skipass 6 puncte – 25 lei / 20 lei

Skipass 12 puncte – 45 lei / 35 lei

Skipass pentru o zi – 75 lei / adult şi 60 lei / copil

Teleschi Curmătura – 1 punct / urcare

Teleschi Şureanu – 1 punct / urcare

Telescaun Auţelu – 2 puncte / urcare

Arieşeni (staţiunea Vârtop)

Acces: staţiunea se află la graniţa dintre judeţele Alba ţi Bihor, la o altitudine de circa 1.200 m, aproape de şosea. În judeţul Alba, ruta este Alba Iulia – Câmpeni pe DN 74 A, apoi pe DN 75 ruta Vadu Moţilor – Albac – Scărişoara – Gârda de Sus – Arieşeni – Bubeşti – Vârtop. Distanţă Alba Iulia – pârtii: 127 km. Durată: 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: este asfaltat în întregime, fiind accesibil oricărui tip de autovehicul.

Parcare: este suficientă.

Pârtii: în urma ninsorilor abundente, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2 depăşeşte 1 m, fiind suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii sunt bătătorite zilnic de către utilajele speciale. Atenţie, însă, Vârtop 2 prezintă în partea superioară o mulţime de denivelări care pot crea dificultăţi imprevizibile la coborâre, în special pentru începători.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.accuweather.com), la sfârşit de săptămână vor avea loc precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, temperaturile încadrându-se între -12 grade şi 0 grad Celsius. Cerul va fi noros, cu slabe intensificări de vânt.

Servicii: asistenţă Salvamont; şcoală de schi la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor.

Atenţionare specială: evitaţi să atingeţi viteze mari la coborârea pe schiuri şi snowboard, întrucât pârtiile prezintă denivelări şi, astfel, pot avea loc coliziuni cu consecinţe grave între schiori.

Informaţii despre cazare: www.cazare-arieseni.viaromania.eu, www.arieseni.info, www.parcapuseni.ro, www.arieseni-apuseni.ro

Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalaţie de nocturnă.

Tarife pentru pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2

Tarife teleschi Vârtop 1: adulţi / copii

1 urcare – 5 lei / 3 lei

Tarife teleschi Vârtop 2: adulţi / copii

1 urcare – 2 lei / 1 leu

Informaţii suplimentare: „Alba. Pagini de vacanţă” (revista online de turism a Consiliului Judeţean Alba www.stiri.turismalba.ro)

foto: Florian-Rares Tileaga

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Guvernarea va CONTINUA în aceeași formă: Cîțu rezistă, în pofida retragerii simbolice a sprijinului de către USR-PLUS

Premierul Florin Cîțu nu a declarat ce va face în eventualitatea în care liderii USR PLUS nu vor reveni asupra… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

nicu 23 februarie 2012 at 0:09

Tarife de la Arieseni poate sa dea cineva?

nicu 23 februarie 2012 at 0:11

Locuri de parcare????

parcare? 23 februarie 2012 at 9:52

doar nu vrei sa apara numarul locurilor de parcare :))

Comentariile sunt oprite