Rămâi conectat

Actualitate

Veteranii de război au pierdut cel de Al Treilea Război Mondial

Publicat

în

    Azi, de Ziua Armatei Române, printr-un impuls firesc gândul nostru ar trebui să se îndrepte spre cei care cu adevărat au scris sau scriu încă, cu propriul sânge, istoria oştii române. Spre cei care au simţit cu adevărat fiorul rece al morţii pândindu-i pe front. Şi în nici un caz spre cei care, pe timp de pace şi greţoasă obedienţă, au ştiut să scoată bani şi din simbolurile armatei române, decoraţii sau grade.
Unde-i Armata Română care atunci a ascultat ordinul Mareşalului şi a trecut Prutul? Unde-i Armata Română în cinstea căreia a fost ridicat monumentul lui Vida Gheza de la Carei? Unde-i Armata care a jurat atunci credinţă „Patriei, Poporului şi Tronului”? Armata aceea este acum sub glie. 99 la sută din ea. Imediat după 1990, la constituirea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război filiala Alba, la noi în judeţ s-au regăsit cam 12700 de supravieţuitori. În anul de graţie 2011, mai sunt vreo 600. Din când în când, vremelnicii conducători postdecembrişti ai României au mai acordat câte o lege, câte o facilitate care să le uşureze traiul, la apus de existenţă. În rest, umilinţă. Umilinţă tăcută, pentru că aceşti martori ai istoriei româneşti şi europene nu au prea protestat vehement, în stradă, pentru drepturile lor. În schimb, plaga canceroasă a ţeparilor care a îmbolnăvit România nu i-a ratat nici pe ei. Pentru că majoritatea sunt bătrâni, bolnavi şi nedeplasabili, „intreprinzătorii” le-au achiziţionat biletele de călătorie (oferite prin lege) la preţ minim şi le-au decontat la Ministerul Transporturilor cu un preţ maxim. Şi pentru că acelaşi Minister al Transporturilor decontează foarte greu aceste bilete de călătorie, transportatorii rutieri refuză gratuitatea acum pentru aceşti veterani de război. Solicitările tuturor asociaţiilor de veterani de război din ţară, către factorii de decizie de la Bucureşti, de a anula aceste bilete şi de a majora indemnizaţiile veteranilor cu suma simbolică de 50 de lei/persoană, a rămas fără răspuns. De fapt, anul acesta, întrunirea anuală a veteranilor de război de la Bucureşti, nu a fost onorată cu prezenţa de nici un factor de decizie din Ministerul Transporturilor. Un semn clar că veteranii de război au pierdut cel de-al Treilea Război Mondial, cel economic.
De anul ăsta se aplică şi prevederile Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare, care prevede ca la înmormântare “pentru cadrele militare decedate, pe capacul sicriului se fixează şapca, iar pentru generali, amirali, ofiţeri şi veterani de război, şi drapelul României”. Steagurile cu pricina ar trebui să fie asigurate prin MApN. Şi se asigură. Sporadic. Deşi nu este necesar un număr fabulos de asemenea însemne naţionale pentru că steagul urmează să fie predat doar soţiei supravieţuitoare a veteranului de război, şi acestea din ce în ce mai puţine. Cu toate că este prevăzut expres de lege, steagul cu pricina nu poate fi acordat tuturor veteranilor care trec dincolo, nu peste Prut ci peste Stix, ca să-şi reîntâlnească Mareşalul. Ne-am interesat şi am aflat că, din păcate, aceste steaguri nu pot fi asigurate de o terţă persoană, prin sponsorizare, direct către ANVR Alba. Asta ar însemna un rabat de la lege şi de la birocraţia românească. Aşa că puţinii, foarte puţinii veterani de război supravieţuitori, vor avea parte, la trecerea în eternitate, doar de o bucată din pământul românesc pentru care au luptat. Şi, din când în când, de câte un tricolor.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Acordarea concediilor medicale permisă peste durata maximă în cazul anumitor afecțiuni: Legea, promulgată de președinte

Publicat

în

Acordarea concediilor medicale permisă peste durata maximă în cazul anumitor afecțiuni: Legea, promulgată de președinte

Legea prin care este permisă acordarea concediilor medicale şi, respectiv, a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele asigurate care suferă de anumite afecțiuni, a fost promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

„Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic”, se arată în lege.

Sursa: stiripesurse.ro

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alba, în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute în aprilie: Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate mai mic decât în 2021

Publicat

în

Alba, în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute în aprilie: Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate mai mic decât în 2021

În luna aprilie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 53.225 de imobile, cu 18.898 mai puține față de luna martie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna aprilie este cu 2.344 mai mic față de perioada similară a anului 2021.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2022, în București – 12.105, Brașov – 2.903 și Ilfov – 2.832. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 289, Alba – 299 și Covasna – 312.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în aprilie 2022, a fost de 21.285, cu 4.740 mai mic față de aprilie 2021. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.420, Ilfov – 1.791 și Timiș – 1.205. La polul opus se află județele Sălaj – 59, Covasna – 73, Gorj – 73 și Harghita – 76.

Elit - Gustul Desăvârșit

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2022 sunt Dolj – 706, Buzău – 583 și Satu Mare – 537.

Sursa: alephbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere de vacanță 2022: Cine poate beneficia și până când pot fi acordate salariaților

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2022: Cine poate beneficia și până când pot fi acordate salariaților

Toate tichetele sunt emise numai pe suport electronic, încă din luna februarie a anului 2022, astfel și voucherele de vacanță vor fi emise electronic.

Potrivit OUG 131/2021, „instituțiile publice (…) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cum sezonul estival se apropie cu pași repezi, cardurile cu vouchere de vacanță au început să fie alimentate cu cei 1.450 de lei.

Pentru cei care nu au consumat voucherele emise în 2019 sau 2020 vor putea fi utilizate până la finalul lunii iunie 2023.

Încă un lucru important de notat este că emiterea de vouchere de vacanță a fost extinsă până la sfârșitul anului 2026 prin ordonanță de urgență în pofida faptului că ar fi trebuit abrogată această măsură la 1 ianuarie 2022.

Reglementarea tichetelor de vacanță ar urma să se facă prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România, de-abia din 2027, notează Avocatnet. Fără aceste modificări, reglementarea voucherelor de vacanță s-ar fi făcut prin Legea 165/2018 începând de anul viitor.

„Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect.

Mai merită menționat faptul că tichetele de vacanță au ajutat fosrte mult turismul românesc mai ales în ultimii doi ani care au fost sub restricțiile impuse din cauza pandemiei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare