Ştirea zilei
VEȘTI BUNE: persoanele care primesc AJUTOR SOCIAL îl vor putea cumula cu salariul timp de șase luni, după ce se ANGAJEAZĂ
VEȘTI BUNE: persoanele care primesc AJUTOR SOCIAL îl vor putea cumula cu salariul timp de șase luni, după ce se ANGAJEAZĂ
Potrivit unui OUG publicat în Monitorul Oficial, persoanele care primesc ajutor social îl vor putea cumula cu salariul timp de șase luni, după ce se angajează.
Ne referim la OUG 101/2021, care a modificat aseară Legea venitului minim garantat (416/2001). Deși ordonanța este deja în vigoare, noua regulă se va aplica efectiv după ce Guvernul, în următoarea perioadă, va modifica, prin hotărâre, normele procedurale ale Legii 416/2001.
Concret, se introduce posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data angajării unei persoane ce primește ajutor social. Regula se va aplica cu condiția semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.
„În situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021. Conform autorităților, această facilitate se introduce pentru a stimula angajările și pentru a evita dependența de ajutorul social.
Cu toate acestea, trebuie precizat că cei care vor fi concediați disciplinar (pentru o abatere gravă sau pentru abateri repetate), înainte să treacă cele șase luni de cumul de venituri, vor trebui să dea înapoi banii de ajutor social. Într-o asemenea situație, fostul beneficiar de ajutor social va trebui să aștepte 12 luni pentru a mai putea să ceară din nou ajutor social.
E bine de știut că, în martie 2021, la Parlament a ajuns un proiect de lege asemănător, ce prevede că persoanele care primesc ajutor social vor putea să-l cumuleze cu salariul timp de trei luni după angajare. Acesta a trecut de Senat și acum se află la Camera Deputaților. Însă, din moment ce Guvernul s-a mișcat mai repede și a introdus facilitatea prin OUG (într-o formă mai avantajoasă), probabil că proiectul de lege va fi respins.
Atenție! OUG 101/2021 este în vigoare din 16 septembrie, dar noua regulă privind cumulul ajutorului social cu salariul se va aplica efectiv abia după ce Guvernul va modifica prin HG normele procedurale ale Legii venitului minim garantat,
„Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă prin care introduce noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenţei de acest beneficiu, precum şi pentru consolidarea ocupării forţei de muncă (…) Principalele prevederi adoptate astăzi: menţinerea acordării ajutorului social pentru încă șase luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii contractului de muncă pentru cel puţin doi ani. Dacă raporturile de muncă încetează mai repede din iniţiativa angajatorului, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor fi recuperate. În schimb, dacă acestea încetează din cauza angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă”, a afirmat Raluca Turcan.
Ştirea zilei
Pensii speciale 2023: „Fake News” combătut de Ministrul Fondurilor Europene. „Eu am spus cât se poate de clar”
Pensii speciale 2023: „Fake News” combătut de Ministrul Fondurilor Europene. „Eu am spus cât se poate de clar”
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, susține că a fost înțeleasă greșit o declarație făcută de el referitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Precizările lui Marcel Boloș
„Pensiile speciale. Un subiect important pentru implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență, în raport cu care românii au nevoie de răspunsuri concrete.
S-a generat ieri știrea că aș sugera că suntem dispuși să ajungem la ratarea acestui jalon din PNRR.
Nimic mai fals. Eu am spus cât se poate de clar: ‘Este o decizie la nivelul Guvernul României și la nivelul Coaliției și este prematur să ne pronunțăm în acest sens.’
Rolul meu de coordonator al Planului mă obligă să creez un cadru predictibil. Asta include să prezint clar ce avem de făcut pentru a primi bani de la Comisie: reforme.
Iar reforma pensiilor speciale trebuie să țină cont de două criterii fundamentale, cel de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Așa scrie în PNRR și nu e loc de interpretări.
Am repetat acest mesaj proactiv, să nu ne trezim că avem o revelație atunci când Bruxelles-ul ne va spune că suntem în pericol să pierdem banii pe care îi avem pentru investiții naționale”, a spus ministrul Fondurilor Europene, pe pagina sa de Facebook.
Poziția lui Klaus Iohannis
Pensionarii au dreptul la pensie, transmite președintele României, Klaus Iohannis. El a solicitat coaliției de guvernare să găsească acea soluție astfel încât sistemul să fie sustenabil și peste 20 de ani.
Ce a spus ministrul miercuri, 22 martie
Întrebat dacă am putea pierde aceşti bani, ministrul a arătat că ”decizia aceasta este la nivelul Guvernului şi a coaliţiei”. ”Dacă Comisia va insista şi va fi nemulţumită şi va cosidera că jalonul nu e dus la bun sfârşit şi trebuie aliniat cu sistemul de pensii general, atunci va trebui să fie luată decizia la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, care este calea de urmat. Este foarte simplu de luat această decizie însă consecinţele trebuie asumate, dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice de importanţă naţională, fie că vorbim de apărare naţională, ordine publică, de Ministerul Public. Aceste decizii produc consecinţe şi nimeni nu le poate asuma decât coaliţia şi Guvernul, indiferent ce ar gândi ministerele de linie şi care ar fi propunerile care vin de la ministere”, a spus el, relatează Agerpres.
Marcel Boloş a menţiobat că, ”dacă iei decizia de reformare radică a sistemului de pensii speciale, atunci trebuie în egală măsură asumată şi consecinţa aceasta a migrării forţei de muncă sau a destabilizării acestor mari servicii publice de care România are nevoie”.
Despre riscul ca proiectul privind legea pensiilor speciale să treacă tacit de Senat, la sfârşitul acestei săptămâni, Boloş a arătat că ”Camera decizională este Camera Deputaţilor”. ”Noi putem avea proiectul aprobat şi să fie în vigoare această lege a pensiilor specile dar dacă Comisia, după ce trimitem cererea de plată numărul 3, încă va mai avea observaţii, este posibil să avem modificări ale acestei legi privind pensile speciale. Nu contează de câte ori modificăm şi ajustăm aceste decizii, trebuie să fim înţelepţi şi să ne uităm la finalitatea acestor decizii, şi în cazul de faţă discutăm de bugete importante de bani pentru investiţii. În acelaşi timp, trebuie asumată decizia, cu toate consecinţele ei”, a afirmat Marcel Boloş.
Întrebat dacă va merge la Comisia Europeană să negocieze acest jalon privind pensiile speciale, Boloş a răspuns: ”Mă duc cu oricare dintre colegii mei cu mare drag şi pe fiecare îi sprijin, pentru că acesta este rolul nostru, suntem coordonatorul PNRR şi vrem să fi mai aproape de cei 16 coordonatori de reformă şi investiţii, dar să nu uităm că judecata Comisie este raportată la ceea ce este scris în PNRR. Şi eu am fost la început foarte optimist şi am încercat să găsesc soluţii pentru ceea ce există în PNRR, însă realitatea mi-a arătat că Comisia nu face nici la stânga nici la dreapta, flexibilitatea Comisiei tinde spre zero. Îmi pare rău că spun acest lucru dar trebuie să înţelegem cu toţii că ce e scris în PNRR este literă de lege”, a arătat el.
Marcel Boloş a mai spus că sunt ţări precum Lituania sau Bulgaria care deja au renunţat la anumite forme pentru că nu şi-au asumat consecinţele. ”Bulgaria a renunţat la decarbonizare, Lituania la reformele fiscale şi nu spun că aşa trebuie să facem şi noi ci că fiecare reformă trebuie analizată cu plusurile şi minusurile pe care le are şi consecinţele. Acesta lucruri nu trebuie să fie pe umerii ministerelor sau a coordonatorilor de reformă e o decizie care trebuie luată în coaliţie, fiind un proiect de ţară”, a precizat Boloş.
Ştirea zilei
UPDATE FOTO VIDEO| „Intervenție” în forță în Alba Iulia: TREI echipaje de Poliție au blocat calea unui căruțaș, în fața Porții I
„Intervenție” în forță în Alba Iulia: TREI echipaje de Poliție au blocat calea unui căruțaș, în fața Porții I
Autoritățile din Alba Iulia au intervenit „în forță” în cursul zilei de astăzi, 23 martie, la poarta I a cetății Alba Carolina.
Așa cum reiese și din imaginile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, două mașini care aparțin Poliției Române și o mașină care aparține Poliției Locale a municipiului au oprit calea unui căruțaș.
„Mai trimiteți încă șase echipaje, deoarece trei nu sunt suficiente”, a fost reacția bărbatului, care a făcut haz de necaz.
Construită din piatră, sub forma unui arc de triumf, Poarta I-a a Cetății Alba Carolina este situată la baza terasei pe care a fost ridicată fortificația. Este primul punct de acces în incintă, dinspre Răsărit.
Poarta oferă o adevărată „lecție” deschisă de istorie despre antichitate, despre cea romană, în principal, a cărui moștenire o revendica Imperiul Habsburgic. În partea superioară sunt plasate statuile lui Marte – zeul războiului şi Venus – zeiţa frumuseţii. Monumentul poartă un bogat decor sculptural, cu reprezentări în relief.
UPDATE: Potrivit informațiilor puse la dispoziție de IPJ Alba, persoanele aflate în atelaj ar fi furat câteva țevi de metal, iar două echipaje de Poliție au participat la prinderea acestora.
Ştirea zilei
FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”
FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”
Artista Carmen de la Sălciua a lansat un apel către comunitatea locală și către toți cei care doresc să ajute o cauză, în legătură cu o boală de care soția unui fost coleg de al său din școala generală suferă, din păcate.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Carmen de la Sălciua a vorbit despre șocul pe care l-a resimțit întreaga comunitate în momentul în care a aflat despre boala femeii, care este foarte tânără.
Artista a făcut apel la bunăvoința oamenilor de a oferi o mână de ajutor acestui om care vrea să își strângă soția sănătoasă în brațe din nou. Carmen de la Sălciua a subliniat faptul că fiecare persoană are problemele ei în viață, dar în momentele dificile, putem conta pe ajutorul celor din jur și al lui Dumnezeu. Ea a subliniat că Dumnezeu nu își închide ochii și nici nu își astupă urechile atunci când poate ajuta, astfel încât fiecare dintre noi poate avea nevoie de ajutorul Lui în viața noastră.
În postare, Carmen de la Sălciua a furnizat conturile unde oamenii pot dona bani, pentru a ajuta familia lui Vali Șerban să depășească această perioadă dificilă. Artista a mulțumit în avans tuturor celor care doresc să ajute.
Se poate ajuta astfel:
BT PAY: VALI SERBAN (soțul)
0763.929.516
MARIA RODICA SERBAN – ARON
IBAN: RO91BTRLRONCRT0298092502
MONEDA: RON
SWIFT: BTRLRO22
MARIA RODICA SERBAN – ARON
IBAN: RO41BTRLEURCRT0298092502
MONEDA: EUR
SWIT: BTRLRO22
-
Actualitateacum 4 ore
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
-
Actualitateacum 22 de ore
Soluție de mijloc între PNRR și pensiile de serviciu. Ciolacu: ”Depopulăm MApN, MAI, Justiția, toate serviciile dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR”
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile
-
Ştirea zileiacum 5 ore
Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații
-
Curier Județeanacum 8 ore
Comunicat de presă| FOTO: “Prietenii apei”, concurs de desene desfășurat de APACTTA Alba, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei
-
Ştirea zileiacum 7 ore
FOTO| INCENDIU în Alba Iulia: O terasă de lemn din zona Gării a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale