Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

Vechii PDL-iști domină lista PNL pentru europarlamentare: Mircea Hava pe unul dintre primele locuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista scurtă cu candidații eligibili pentru europarlamentare riscă să arunce PNL în aer. Cu doar câteva zile înainte de validarea candidaților pentru PE, oamenii lui Blaga sunt pe punctul de a da un adevărat tun. Totul cu asentimentul lui Ludovic Orban, dar nu și cu binecuvântarea colegilor săi din vechiul PNL.

Oficial, pornind de la rezultatele ultimului sondaj de opinie, care dă PNL la un scor de 27-28 de procente, conducerea liberală susține că sunt șanse pentru obținerea a 10 mandate de europarlamentar. Neoficial însă, puțini liberali din BEx dau crezare acestui scor și, mai realiști, consideră că PNL are șanse reale la doar 7 scaune de eurodeputat, 8 cu ceva noroc la redistribuire.

„Sondajul a avut multe carențe în realizarea sa. S-a lucrat cu o firmă din domeniu care a subcontractat pe județe această sarcină unor firme locale. În mai multe județe s-a procedat la refacerea sondajului pentru că sondajul inițial a fost făcut parcă în bătaie de joc.Chiar și așa, avem o marjă crescută de eroare, de 7-8% pe unele județe, iar pe național de 3-3,5%. În plus, există un dezinteres aproape total din partea primarilor pentru implicarea în campania pentru europarlamentare. E și normal. Au văzut că nu au mai nimic de câștigat de pe urma susținerii unui coleg pentru un mandat la Bruxelles”, ne-au explicat sursele citate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În aceste condiții, un scor mai realist vehiculat printre liberali se cifrează între 18 și 20%, un rezultat care face sigure doar primele șase poziții de pe listă. Pentru vechii liberali un astfel de scenariu ar echivala cu un adevărat dezastru.

„În primele șase locuri noi vom avea doar un singur reprezentant, pe Dan Motreanu. Vlad Nistor e prea sus pe listă ca să mai conteze dacă luam sub 20%. Primul loc e în pixul și decizia lui Orban, iar dacă vine cu un om din afara partidului cum tot se aude… Siegfrid Mureșan este considerat un outsider și are toate șansele să fie pe locul 3. Celelalte locuri a avut grijă să le asigure Blaga pentru el, Hava și Buda, iar Orban a cedat pentru a avea liniște înainte de alegeri”, ne-au explicat surse din zona vechiului PNL, cum va arăta lista scurtă pentru PE.

De altfel, vechii liberali amenință că nu vor sta liniștiți și vor face scandal la ședința Biroului Politic Național de săptămâna viitoare când ar trebui validată ordinea de listă. Potrivit surselor citate, Orban este conștient de acest val de nemulțumire și a tot încercat în ultimele săptămâni să netezească asperitățile, purtând discuții cu liderii de filiale pentru ș-i convinge să tragă cu toții la căruța PNL în viitoarea campanie pentru a se obține un rezultat cât mai bun.

„Chiar dacă luăm peste 20%, tot ei (fostul PDL – n.r.) vor fi cei avantajați. Noi vom avea doi-trei oameni intrați în PE, Motreanu, Bușoi, poate Nistor, iar ei cel puțin cinci, dacă îi mai adăugăm pe Gheorghe Falcă și pe Marin Jean Marinescu”, susțin însă surse din partid.

Nici Blaga nu stă cu mânile în sân. Sunt semne că Orban ar ezita să-și asume lista cu eligibilii în fața BPN-ului și că ar prefera mai degrabă un vot asumat colectiv din partea colegilor.

„Orban și-ar dori ca fiecare membru din BEX și din BPN să voteze cine din cei 47 de candidați ar trebui să fie pe lista scurtă, pentru că deja și-a asigurat o anumită majoritate ca să iasă cine trebuie. Totuși Blaga nu are încredere în el. Luni, el, Boc și Hava l-au băgat în ședință pe Orban în Modrogan pentru a-l convinge să-și asume un vot în bloc a listei cu eligibilii, așa cum a fost ea negociat, iar discuțiile au fost cu scântei. Orban este prins la colț. Ori cedează și atunci are parte de liniște până la europarlamentare, dar asta poate demobiliza vechii liberali și afecta scorul pe național, riscând apoi sorta lui Crin Antnescu, ori rezistă în fața lui Blaga și atunci riscă același lucru după alegerile din mai”, mai susțin sursele citate. (Z.U.)

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea