Rămâi conectat

Politică Administrație

Vechii PDL-iști domină lista PNL pentru europarlamentare: Mircea Hava pe unul dintre primele locuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista scurtă cu candidații eligibili pentru europarlamentare riscă să arunce PNL în aer. Cu doar câteva zile înainte de validarea candidaților pentru PE, oamenii lui Blaga sunt pe punctul de a da un adevărat tun. Totul cu asentimentul lui Ludovic Orban, dar nu și cu binecuvântarea colegilor săi din vechiul PNL.

Oficial, pornind de la rezultatele ultimului sondaj de opinie, care dă PNL la un scor de 27-28 de procente, conducerea liberală susține că sunt șanse pentru obținerea a 10 mandate de europarlamentar. Neoficial însă, puțini liberali din BEx dau crezare acestui scor și, mai realiști, consideră că PNL are șanse reale la doar 7 scaune de eurodeputat, 8 cu ceva noroc la redistribuire.

„Sondajul a avut multe carențe în realizarea sa. S-a lucrat cu o firmă din domeniu care a subcontractat pe județe această sarcină unor firme locale. În mai multe județe s-a procedat la refacerea sondajului pentru că sondajul inițial a fost făcut parcă în bătaie de joc.Chiar și așa, avem o marjă crescută de eroare, de 7-8% pe unele județe, iar pe național de 3-3,5%. În plus, există un dezinteres aproape total din partea primarilor pentru implicarea în campania pentru europarlamentare. E și normal. Au văzut că nu au mai nimic de câștigat de pe urma susținerii unui coleg pentru un mandat la Bruxelles”, ne-au explicat sursele citate.

În aceste condiții, un scor mai realist vehiculat printre liberali se cifrează între 18 și 20%, un rezultat care face sigure doar primele șase poziții de pe listă. Pentru vechii liberali un astfel de scenariu ar echivala cu un adevărat dezastru.

„În primele șase locuri noi vom avea doar un singur reprezentant, pe Dan Motreanu. Vlad Nistor e prea sus pe listă ca să mai conteze dacă luam sub 20%. Primul loc e în pixul și decizia lui Orban, iar dacă vine cu un om din afara partidului cum tot se aude… Siegfrid Mureșan este considerat un outsider și are toate șansele să fie pe locul 3. Celelalte locuri a avut grijă să le asigure Blaga pentru el, Hava și Buda, iar Orban a cedat pentru a avea liniște înainte de alegeri”, ne-au explicat surse din zona vechiului PNL, cum va arăta lista scurtă pentru PE.

De altfel, vechii liberali amenință că nu vor sta liniștiți și vor face scandal la ședința Biroului Politic Național de săptămâna viitoare când ar trebui validată ordinea de listă. Potrivit surselor citate, Orban este conștient de acest val de nemulțumire și a tot încercat în ultimele săptămâni să netezească asperitățile, purtând discuții cu liderii de filiale pentru ș-i convinge să tragă cu toții la căruța PNL în viitoarea campanie pentru a se obține un rezultat cât mai bun.

„Chiar dacă luăm peste 20%, tot ei (fostul PDL – n.r.) vor fi cei avantajați. Noi vom avea doi-trei oameni intrați în PE, Motreanu, Bușoi, poate Nistor, iar ei cel puțin cinci, dacă îi mai adăugăm pe Gheorghe Falcă și pe Marin Jean Marinescu”, susțin însă surse din partid.

Nici Blaga nu stă cu mânile în sân. Sunt semne că Orban ar ezita să-și asume lista cu eligibilii în fața BPN-ului și că ar prefera mai degrabă un vot asumat colectiv din partea colegilor.

„Orban și-ar dori ca fiecare membru din BEX și din BPN să voteze cine din cei 47 de candidați ar trebui să fie pe lista scurtă, pentru că deja și-a asigurat o anumită majoritate ca să iasă cine trebuie. Totuși Blaga nu are încredere în el. Luni, el, Boc și Hava l-au băgat în ședință pe Orban în Modrogan pentru a-l convinge să-și asume un vot în bloc a listei cu eligibilii, așa cum a fost ea negociat, iar discuțiile au fost cu scântei. Orban este prins la colț. Ori cedează și atunci are parte de liniște până la europarlamentare, dar asta poate demobiliza vechii liberali și afecta scorul pe național, riscând apoi sorta lui Crin Antnescu, ori rezistă în fața lui Blaga și atunci riscă același lucru după alegerile din mai”, mai susțin sursele citate. (Z.U.)

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea