Rămâi conectat

Curier Județean

Vasile Crişan: Oraşul verde

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Greenpeace a lansat de curând o hartă a suprafeţelor despădurite din România în perioada 2000 -2011, solicitând, cu această ocazie Ministrului Mediului şi Pădurilor să ia măsuri urgente în acest sens. Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, în ţara noastră dispar peste 3 hectare de pădure în fiecare oră. Problema spaţiilor verzi nu a ocolit nici Alba Iulia iar oamenii de aici conştientizează pe zi ce trece faptul că locurile cu verdeaţă sunt tot mai puţine iar găsirea unui loc ‘’la umbră’’ poate deveni o aventură. Una din priorităţile Cavalerului Cetăţii, despre care aţi auzit tot mai multe lucruri în ultimele zile, este ca Alba Iulia să redevină ‘’verde’’. Cavalerul şi camarazii săi din UNPR, în frunte cu Vasile Marius Crişan, candidatul la Primăria Alba Iulia, au un program bine pus la punct de a readuce oraşul nostru pe harta localităţilor unde spaţiile verzi şi locurile de agrement să fie una dintre priorităţile administrative de grad ‘’zero”. Avem prea puţini copaci, avem prea puţine locuri cu verdeaţă şi prea puţine locuri de agrement, chiar şi un aqualand, unde albaiulienii şi-ar putea petrece timpul liber împreună cu familia. Din această cauză, Cavalerul Cetăţii este hotărât să pună umărul la aplicarea planului pentru un municipiu ECO. În opinia lui Vasile Marius Crişan, ‘’primul pas este acela de a da o altă faţa oraşului prin identificarea urgenţă a unor zone care pot fi transformate în parcuri şi locuri de agrement. În paralel, zonele verzi existente trebuie păstrate. Trebuie aplicat cât mai repede un plan generos de plantare de pomi în cât mai multe zone din Alba Iulia pentru că astfel, în câţiva ani, să putem avea un oraş cu adevărat verde’’. De la sosirea lui în Alba Iulia, Cavalerul Cetăţii a apucat să viziteze oraşul în lung şi în lat. I-au plăcut multe lucruri însă e mâhnit de faptul că betoanele iau încet dar sigur ceea ce ne-a oferit natura. Cavalerul s-a plimbat şi în zona Schitului şi a rămas dezamăgit de paragina în care e lăsat un loc care ar putea redeveni atracţia de agrement a Alba Iuliei. ‘’Sunt convins că planul camaradului meu, Vasile Marius Crişan şi a echipei lui de la UNPR ( despre care veţi afla mult mai multe detalii în zilele următoare) de a face din Albă Iulia un oraş verde care să atragă turişti prin locuri de agrement adevărate va fi dus la bun sfârşit în perioada următoare”, a conchis Cavalerul Cetăţii, despre care puteţi afla mai multe, ca de fiecare dată, pe cetate30.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare