Societate
Vârstnicii au aflat despre campania „Cancerul poate fi prevenit!”
Dr. Olimpia Candrea, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, a prezentat în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice campania de informare „Cancerul poate fi prevenit!”, derulată de Ministerul Sănătăţii în lunile octombrie – noiembrie. În cadrul discuţiilor, ea a insistat pe promovarea unui stil de viaţă sănătos şi apelarea la serviciile medicale pentru depistarea din timp a cancerului de col, sân şi colon. Potrivit statisticilor, în România anual se înregistrează 70.300 de cazuri noi de cancer, din care 37.400 la bărbaţi şi 32.900 la femei. Numărul deceselor prin diferitele tipuri de cancer depăşeşte 46.000 pe an, din care 27.400 la bărbaţi şi 18.900 la femei, cele mai multe cancere fiind localizate la plămâni, colorectal, sân, stomac, prostată. La bărbaţi, în funcţie de localizare, cele mai frecvente cancere sunt depistate la plămâni, colorectal, prostată, stomac, vezică biliară, iar la femei, la sân, colorectal, col uterin, plămâni, ovare.
lUn stil de viaţă sănătos poate preveni apariţia unor tipuri de cancere
Dr. Olimpia Candrea a distribuit pliante asociaţiilor de bătrâni şi conducerii Casei Judeţene de Pensii, pentru a aduce la cunoştinţa vârsnticilor recomandările generale legate de prevenirea cancerului. Astfel, fumatul este cea mai importantă cauză care duce la cancer, provocând 80 – 90 la sută din decesele prin cancer pulmonar şi o treime din toate decesele prin cancer în ţările în curs de dezvoltare, inclusiv cancerul gurii, corzilor vocale, gâtului şi stomacului. De aceea, se recomandă renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Consumul de alcool creşte riscul cancerelor gurii, gâtului, corzilor vocale, sânului, intestinului şi ficatului, riscul crescând proporţional cu cantitatea de alcool consumată peste 25 g/zi (un pahar de vin sau o sticlă de bere). Consumând o sticlă de vin sau 4 beri pe zi (100 grame alcool), riscul de îmbolnăvire creşte de 4 – 6 ori faţă de cei care nu beau alcool.
Inactivitatea fizică este cauza principală pentru 25 la sută din cazurile de cancer de sân şi colon, motiv pentru care până şi vârstnicii sunt sfătuiţi să facă mişcare măcar 30 de minute pe zi, pentru şcolari şi tineri fiind recomandată chiar o oră de activitate fizică pentru beneficii notabile asupra sănătăţii. Totodată, studiile arată că fiecare porţie zilnică de fructe şi legume (80 – 100 de grame) reduce cu 20% riscul de cancer de gură şi cu 30% pe cel de stomac, fiind confirmat faptul că un măr pe zi ţine doctorul departe. Un aport crescut de fibre (în medie 27 g/zi) este asociat cu o scădere cu 20% a riscului de cancer de intestin, în timp ce carnea roşie şi procesată creşte riscul de cancer de intestin. În plus, un consum crescut de sare sau alimente conservate cu sare creşte riscul de cancer de stomac. De aceea, trebuie evitate untul, băuturile dulci, alimentele sărate, carnea roşie, procesată sau prăjită. Obezitatea creşte riscul pentru cancerele de rinichi, esofag, stomac, colon, sân, uter, prostată, vezică biliară şi pancreas, astfel că este necesară menţinerea unei greutăţi corporale normale, prin activitate fizică şi dietă sănătoasă. De asemenea, expunerea excesivă la soare sau la radiaţii ultraviolete din surse artificiale creşte riscul pentru toate tipurile de cancer de piele, printre măsurile preventive fiind renunţarea la solarii, utilizarea unor creme protectoare şi folosirea de articole de îmbrăcăminte adecvată.
Nu în ultimul rând, deşi cancerul nu este o boală infecţioasă, unele infecţii cronice sunt cauze directe ale unor cancere: virusurile hepatitei B şi C, pentru cancerul hepatic, virusul Papilloma uman, pentru cancerul de col uterin, bacteria Helicobacter pylori creşte riscul de cancer la stomac. Aşadar, vaccinarea, tratamentul infecţiilor şi educaţia despre sănătatea personală pot reduce mult expunerea la factorii de risc specifici.
lScreeningul pentru depistarea cancerului costă cât 3 pachete de ţigări
Screeningul se referă la folosirea unor teste simple la o populaţie sănătoasă pentru a identifica persoanele care au boala, dar nu au încă simptome (de exemplu, screeningul pentru cancerul de sân folosind mamografia şi screeningul pentru cancerul de col uterin folosind testul Babeş Papanicolau). Screeningul pentru cancerele de colon, rect şi de col uterin poate fi folosit pentru prevenirea bolilor prin depistarea leziunilor precanceroase astfel încât acestea pot fi tratate înainte de a deveni canceroase. Screeningul pentru cancerele de col uterin, colon, rect şi de sân poate fi folosit pentru depistarea acestor boli timpuriu, de obicei într-un stadiu în care tratamentele oferă rezultate bune (o rată şi perioadă de supravieţuire ridicată cu o bună calitate a vieţii). Dr. Olimpia Candrea a precizat că testele de screening se fac contra cost la laboratoarele de analize medicale şi costă în jur de 30 de lei, echivalentul a 3 pachete de ţigări.
Acţiuni similare au avut loc sau se vor desfăşura la Colegiul de Afaceri Alba Iulia, Şcoala Postliceală Sanitară, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Crucea Roşie Română – Filiala Alba şi alte instituţii publice.
Robert GHERGU

Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”
FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”
În cursul acestui weekend, între 21-22 mai, după o pauză de doi ani cauzată de pandemia de COVID-19, va fi organizată o nouă ediție a tradiționalei „Serbări a Narciselor” de la Negrileasa.
CITEȘTE ȘI: 21 – 22 mai: Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022. PROGRAMUL evenimentelor
Potrivit imaginilor postate în mediul online de un cetățean din Alba, drumul județean, de 5 kilometri, dintre Întregalde și Mogoș este într-o stare deplorabilă, plin de gropi sau în caz de ploaie, noroi.
„În acest weekend Consiliul Județean Alba vă așteaptă la festivalul Narciselor de pe Muntele Negrileasa. La întoarcere va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară. Sună a ironie dar suntem o întreagă comunitate care ne stricăm mașinile în 5 km de drum județean dintre Întregalde-Mogoș. Rugăm Consiliul Județean să viziteze tronsonul cu pricina și să constate starea drumului. Mulțumim anticipat.
P.S. Va rog dacă tot vă stricați mașinile pentru narcise să nu lăsți nici un plastic în ploaia cu narcise, la anu ne așteaptă iarăși verde”, a transmis cetățeanul în mediul online.
Monden-Clubbing
Program Cinema Inspire Alba Mall. Ce filme vor rula în perioada 20 – 26 mai 2022
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 20 – 26 mai 2022. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall
Top Gun: Maverick Avanpremiera
Regia: Joseph Kosinski
Cu: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Val Kilmer
Gen Film: Actiune, Drama
Durată: 136 min
Rating: AP 12
După mai mult de 30 de ani în armată ca unul din cei mai buni aviatori, Pete Mitchell se întoarce acolo unde a început, dar cu misiunea de a-și pune în slujba celor nou recrutați abilitățile sale extraordinare de pilot de teste, chiar dacă asta înseamnă să nu avanseze în rang, așa cum ar fi meritat.
Joi 18:00; 20:45
Jujutsu Kaisen 0
Regia: Seong-Hu Park
Cu: Aya End, Chinatsu Akasaki
Gen Film: Actiune, Animatie, Fantastic
Durată: 110 min
Rating: AP 12
În copilărie, Orimoto Rika a murit într-un accident de mașină chiar în fața celui mai bun prieten al ei, Okkotsu Yuta. „Când vom crește mari, ne vom căsători. E o promisiune!” Rika a devenit o apariție, iar Okkotsu a început să-și dorească și el să moară după ce a suferit de pe urma blestemului ei.
Însă cel mai mare vrăjitor Jujutsu, Gojo Satoru, l-a primit la liceul la care preda. Acolo Okkotsu își cunoaște colegii de clasă, Zen’in Maki, Inumaki Toge și Panda, și reușește să își găsească în sfârșit determinarea. „Vreau să am destulă încredere în mine să spun: este OK că trăiesc! Cât timp sunt la Liceul Jujutsu, voi rupe blestemul lui Rika-chan.”
Vineri pana Miercuri 17:30
Joi 16:20
Where Is Anne Frank / Unde este Anne Frank?
Regia: Ari Folman
Cu: Emily Carey, Michael Maloney
Gen Film: Animatie, Istoric
Durată: 104 min
Rating: AG
Filmul urmărește călătoria lui Kitty, prietena imaginară a lui Anne Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său. O adolescentă bătăioasă, Kitty se trezește, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în casa tinerei Anne, din Amsterdam, de unde pornește în căutarea ei, simțind că este în viață undeva în Europa de astăzi. Pe cât de mult o șochează lumea modernă, pe-atât este Kitty de încântată de contactul cu moștenirea lăsată de Anne.
Vineri pana Miercuri 13:00; 15:15
Joi 12:00; 14:10
Fireheart
Regia: Laurent Zeitoun, Theodore Ty
Cu: Laurie Holden, Kenneth Branagh, Olivia Cooke
Gen Film: Animatie, Aventuri, Comedie, Familie
Durată: 97 min
Rating: AG
Georgia Nolan are 16 ani și visează să fie prima femeie pompier din lume. Când un piroman misterios începe sa provoace incendii pe Broadway, pompierii newyorkezi încep să dispară fără explicație. Tatăl Georgiei, Shawn, este chemat de la pensie de primarul metropolei pentru a investiga disparițiile. Disperată să-și ajute tatăl și să salveze orașul, tânăra se deghizează, devenind „tânărul Joe”, și se alătură unei echipe de pompieri independenți care încearcă să-l oprească pe piroman.
Dublat: Vineri pana Miercuri 14:30
Joi 15:50
Firestarter / Focul viu
Regia: Keith Thomas
Cu: Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Sydney Lemmon
Gen Film: Drama, Horror, SF, Thriller
Durată: 100 min
Rating: N 15
Într-o nouă adaptare a thrillerului clasic al lui Stephen King de la producătorii filmului The Invisible Man, o fată cu puteri pirokinetice extraordinare luptă pentru a-și proteja familia, dar și pe ea însăși, de forțele sinistre care încearcă să o captureze și să o controleze.
Vineri pana Miercuri 19:15; 21:20
Joi 21:20
Doctor Strange in the Multiverse of Madness 3D / Doctor Strange în Multiversul Nebuniei
Regia: Sam Raimi
Cu: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor
Gen Film: Actiune, Aventuri, Fantastic, SF, Thriller
Durată: 131 min
Rating: AP 12
Dr. Stephen Strange folosește o vrajă interzisă care deschide poarta către multivers și inclusiv către o versiune alternativă a lui însuși, iar amenințarea adusă de acest eveniment pare prea mare chiar și pentru puterile combinate ale lui Strange, Wong și Wanda Maximoff.
2D: Vineri pana Miercuri 19:50; Joi 18:40
3D: Vineri pana Miercuri 15:30; 18:10; 20:50
Joi 17:40; 20:25
Chickenhare and the Hamster of Darkness / Iepurele-Găină și Hamsterul Întunericului
Regia: Ben Stassen, Benjamin Mousquet
Cu: Joe Ochman, Danny Fehsenfeld, Mark Irons, Donte Paris
Gen Film: Animatie, Aventuri, Comedie, Familie
Durată: 96 min
Rating: AG
Plasată într-o lume fantastică, luxuriantă, animația lui Ben Stassen și Benjamin Mousquet urmărește aventurile tânărului Chickenhare, născut jumătate găină – jumătate iepure. Adoptat de regele Peter, faimos aventurier, și dornic să fie acceptat și iubit așa cum este, Chickenhare vrea să aibă parte de propria mare aventură chiar și așa, stângaci, cum este. După ce marele răufăcător al ținutului – unchiul său – evadează și amenință să-l înlăture pe tatăl lui adoptiv de pe tron, eroul nostru împiedicat decide să-i zădărnicească planul alături de Abe, o țestoasă mereu sarcasitcă, și Meg, o femelă scons maestră în artele marțiale.
Dublat: Vineri pana Miercuri 12:20
Joi 12:50
Sonic the Hedgehog 2
Regia: Jeff Fowler
Cu: Ben Schwartz, Idris Elba, Jim Carrey, James Marsden
Gen Film: Actiune, Aventuri, Comedie, Familie, SF
Durată: 127 min
Rating: AG
Robotnik se întoarce, de data asta cu un nou partener, Knuckles, în căutarea unui smarald care are puterea să clădească, dar și să distrugă civilizații. Sonic face echipă cu Tails, noua lui parteneră, și împreună se îmbarcă într-o aventură pentru a găsi smaraldul înainte ca acesta să cadă pe mâini greșite.
Dublat: Vineri pana Miercuri 16:40
Joi 15:00
Turning Red 3D / Roșu aprins
Regia: Domee Shi
Cu: Sandra Oh, Rosalie Chiang
Gen Film: Animatie, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic
Durată: 105 min
Rating: AG
Roșu aprins o prezintă pe Mei Lee, o tânără încrezătoare, ciudățică, în vârstă de 13 ani, care trebuie să se împartă între viața haotică de adolescentă și cea de fată cuminte a mamei. Ming, mama ei protectoare, chiar ușor dominatoare, nu este niciodată prea departe de fiica ei – o realitate cu care Mei nu se împacă deloc.
Dublat: Vineri pana Miercuri 13:20
Joi 13:40
Ne rezervam dreptul de a modifica programul de rulare al filmelor.
Rezervari si bilete: www.inspirecinema.ro.
Opinii - Comentarii
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.
Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.
“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.
-
Actualitateacum 18 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Curier Județeanacum 8 ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Actualitateacum 13 ore
Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba
-
Ştirea zileiacum 14 ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Curier Județeanacum 14 ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Curier Județeanacum 16 ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Ştirea Taacum 15 ore
FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Protest la Spitalul din Aiud. Medicul Hurani Majid alături de personal: „Trebuie să găsim o soluție, copiii aștia au lucrat aici un an, un an jumate și unii dintre ei au pierdut 5 ani din viață”
-
Ştirea zileiacum 10 ore
Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț