Valoarea salariului minim, stabilită în funcție de valoarea coșului minim de consum. CCR a confirmat proiectul de lege ca fiind constituțional

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Parlamentarii au adoptat, luna trecută, un proiect de lege conform căruia s-ar putea stabili o modalitate efectivă de calculare a salariului minim, prin raportare la coșul minim de consum. Proiectul, însă, nu a trecut în fazele următoare, deoarece Curtea Constituțională (CCR) a fost sesizată cu o obiecție de neconstituționalitate. CCR a decis, în data de 14 iulie, că propunerea legislativă este conformă cu legea fundamentală. Astfel, proiectul va fi promulgat, iar salariul minim, în viitor, va fi stabilit în funcție de coșul minim de consum, acum că există și elemente concrete de calculare a valorii acestuia.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar a fost adoptat luna trecută, însă CCR s-a pronunțat abia azi, favorabil, asupra constituționalității propunerii. Prin urmare, este doar o chestiune de timp până ce președintele țării promulgă legea ce a trecut de parlamentari și aceasta apare în Monitorul Oficial, urmând să producă efecte de la acel moment.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

După cum reiese și din numele proiectului, coșul minim de consum nu reprezintă ceva nou. Noutatea, de fapt, rezidă în faptul că, acum, există o instituție ce va calcula anual valoarea acestui coș minim (Institutul Naţional de Statistică – INS, prin ordin) și există o anexă ce stabilește, clar, metodologia de calcul a coșului.

Forma actuală a OUG nr. 217/2000 (cum menționasem mai sus, modificările mai trebuie să treacă prin niște etape, pentru a se aplica) nu prevede nici cine calculează valoarea minimă a coșului. E adevărat că, astfel cum reiese și din expunerea de motive atașată proiectului ce a trecut de Parlament, INS era competent să revizuiscă, trimestrial, valoarea coșului, dar acest lucru se întâmplase doar până în 2004.

În anexa atașată ordonanței, de asemenea, valorile nu sunt actualizate, fiind blocate la prețurile aferente lunii octombrie 2000. Deși, într-adevăr, OUG nr. 217/2000 stabilește, în forma actuală, că se ține cont de coșul minim la stabilirea salariului minim, în practică acest lucru nu se întâmpla (fix din cauza lipsei unei metodologii clare de calcul).
De ce se va ține cont la stabilirea valorii minime a coșului

Actuala metodologie (cea stabilită prin proiectul de lege a cărui constituționalitate a confirmat-o și CCR) stabilește o listă cu produsele/serviciile de bază necesare unei familii și prevede ce cantitate este necesară, însă fără a prevedea un preț (astfel, se lasă spațiu pentru luarea în considerare a fluctuațiilor prețurilor, fără să fie necesară o modificare constantă a metodologiei).

Un aspect pozitiv al proiectului este că acesta nu conține doar acele produse/servicii strict necesare supraviețuirii, ci ia în considerare inclusiv nevoia de educație continuă a unui adult (integrând-o printre elementele conținute în anexă și de care se ține cont la stabilirea valorii coșului minim) sau nevoia de vacanțe.

De asemenea, la stabilirea valorii minime a coșului se va ține cont de o familie formată din doi adulți salariați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, și din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, respectiv 8 și 10 ani.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419