Rămâi conectat

Actualitate

Va putea angajatorul să ceară angajatului să se vaccineze anti-COVID pentru a veni la muncă? Ce spune șeful DSU, Raed Arafat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Va putea angajatorul să ceară angajatului să se vaccineze anti-COVID pentru a veni la muncă? Ce spune șeful DSU, Raed Arafat

Statul speră să obțină în șase luni o imunizare în masă, prin vaccinarea anti-COVID a circa 13 milioane de români. Numai că proporția celor care sunt doritori să facă acest vaccin este destul de mică în prezent. Mulți sunt reticenți, preferă să mai aștepte sau sunt anti-vacciniști convinși.

Pe de altă parte, pe plan internațional, în cadrul companiilor aeriene, se vorbește despre un „pașaport COVID”, care ar putea include dovada că pasagerii s-au vaccinat. În acest context, se pune întrebarea dacă un angajator ar putea condiționa angajatul de vaccinarea anti-COVID. Iar unul dintre cei mai mari angajatori din România este chiar statul român.

„Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea să convingă populația să se vaccineze printr-o informare corectă și transparentă. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, se merge pe vaccinarea voluntară și pe convingere. Rolul nostru este de a convinge cât mai mulți. Iar dacă a convinge înseamnă să ne vadă alții că ne vaccinăm, eu n-am nicio problemă (să mă vaccinez public)”, a spus șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.

Întrebat dacă ar fi moral și legal ca un angajator să ceară angajatului să se vaccineze pentru a veni la muncă, Raed Arafat a spus că este o problemă complicată, care comportă aspecte juridice și de altă natură și nu poate intra în detalii, dar a amintit că se vorbește despre pașaportul COVID, cel puțin în cazul companiilor aeriene: pentru călătoriile cu avionul să ți se ceară dovada că ai fost vaccinat, ca poți să urci în avion fără să pui în pericol viața altora.

Persoanele vaccinate se vor bucura de drepturi suplimentare

„Un angajator poate să ajungă la concluzia că dacă nu te-ai vaccinat, atunci poate că trebuie să respecți anumite restricții, mai mult decât colegii tăi care s-au vaccinat. Acest lucru este posibil”, a spus Raed Arafat. „Depinde câți s-au vaccinat în firma respectivă, depinde de natura activității firmei, cum este acțiunea în firmă, așa că n-am să răspund la această întrebare, pentru că incumbă foarte multe aspecte, inclusiv juridice, pe care nu pot să le discut acum”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Anumite abordări s-ar putea să fie unele generale. Dacă companiile aeriene vor stabili între ele pe plan mondial să respecte anumite standarde, înseamnă că de oriunde cumperi biletul, acest standard trebuie respectat. Aceste standarde trebuie să se supună legislației naționale, dar și internaționale”, a adăugat Raed Arafat.

„La acest moment nu s-a discutat de obligativitatea vaccinării și nici despre o posibilă condiționare a angajatorului. Eu sunt într-un minister foarte mare și vă garantez că nu s-a discutat despre o astfel de abordare”, a dat asigurări secretatul de stat în MAI. „Dar da, persoanele vaccinate, cel mai probabil, nu numai în România, peste tot, se vor bucura, poate, de drepturi suplimentare”, a punctat el.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea