Rămâi conectat

Economie

Uzina Mecanică și Fabrica de Arme din Cugir au fost iertate de datoriile la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

um cugirMinisterul Economiei a informat, miercuri, că Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare prin care sunt anulate obligațiile fiscale în sumă de 1.104.094 mii lei.

Măsura vizează următoarele companii: S.C. Tohan SA, S.C. Carfil SA, S.C. Metrom SA, S.C. Uzina Mecanică Cugir SA, S.C. Fabrica de Arme Cugir SA, S.C. Uzina Mecanică Plopeni SĂ, S.C. Uzina Mecanică Sadu SA, S.C. Uzina Mecanică Mija SA, S.C. Uzina Automecanica Moreni SA, S.C. Arsenal-Reșița SA, S.C. Uzina Mecanică București SA, S.C. Electromecanica Ploiești SA, S.C. Uzina de Produse Speciale Dragomirești SA, S.C. Pirochim Victoria SĂ, S.C. Fabrica de Pulberi SA Făgăraș.

Este vorba strict de operatorii economici cu capital  integral de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român și au o pondere semnificativă în producția de armament muniție, blindate, furnizori de bază pentru Forțele Sistemului Național de Apărare. Concomitent cu această măsură sunt necesare alte acțiuni de reorganizare și restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora.

Totodată, în cazul operatorilor economici la care statul este acționar integral sau majoritar, se poate aproba, în condițiile legii și cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acțiuni a obligațiilor fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală și obligațiile fiscale către fondul de risc ca urmare a împrumuturilor externe garantate de stat.

Pentru adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență s-a avut în vedere faptul că operatorii economici din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român înregistrează arierate bugetare și, în prezent, nu există surse de finanțare pentru stingerea acestor obligații. De asemenea, urgența unor astfel de măsuri este dată și de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacității de apărare a României prin acțiuni imediate de redresare economico-financiară a acestor operatori economici”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.

Totodată, la adoptarea Ordonanței de Urgență în cauză, s-a ținut cont de dispozițiile art. 346 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, potrivit cărora orice stat membru poate lua măsurile pe care la consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război, precum și de faptul că măsurile propuse nu distorsionează concurența pe piața internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea