Rămâi conectat

Actualitate

Utilizarea Radarului mărfurilor ar putea fi OBLIGATORIE pentru produsele cu risc fiscal ridicat: Amenzi aspre în caz contrar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Utilizarea Radarului mărfurilor ar putea fi OBLIGATORIE pentru produsele cu risc fiscal ridicat: Amenzi aspre în caz contrar

Potrivit unui proiect care se află pe ordinea de zi a ședinței Executivului de vineri, folosirea e-Transport sau, mai popular, Radarului mărfurilor ar urma să fie obligatorie de la 1 iulie pentru produsele cu risc fiscal ridicat. Acesta prevede amenzi de până la 100.000 de lei.

Acest proiecct vine după ce e-Tranport a fost introdus prin Ordonanța trenuleț, la finalul anului trecut.

Sistemul RO e-Transport va include:

module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri care, cu ocazia declarării unui transport vor genera un cod unic de înregistrare,

elemente de interconectare cu camere de luat vederi și alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier

componente software pentru analiza integrată a datelor.

De asemenea, conform notei de fundamentare, sistemul va utiliza date și informații deținute la nivelul instituțiilor sau autorităților publice cu atribuții în domeniul transportului rutier și va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române.

Sistemul RO e-Transport va monitoriza pe teritoriul național deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, cuprinzând următoarele tipuri de operațiuni:

• transportul bunurilor reprezentând achiziții și livrari intracomunitare,

• transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale,

• transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul national.

Obligația declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat revine, in funcție de tipul operațiunii, beneficiarului sau după caz, furnizorului din România.

Prin excepție, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare ce sunt descărcate temporar pe teritoriul României, obligația declarării datelor în sistemul RO e-Transport, revine depozitarului.

Conform sursei citate, declararea datelor în sistemul RO e-Transport se va face anticipat, acestea fiind valabile o perioadă prestabilită de la data începerii transportului.

Bunurile cu risc fiscal ridicat

Momentan nu se știe care sunt bunurile cu risc fiscal ridicat, dar ANAF va face un ordin prin care se vor stabili.

De precizat că dacă ne uităm la ordinul privind e-Factura de la începutul anului, atunci lista ar putea include:

1. Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.

2. Băuturi alcoolice

3. Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

4. Îmbrăcăminte și încălțăminte

De precizat că se exceptează transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, precum şi organizaţiilor internaţionale şi forţelor armate ale statelor străine membre NATO sau ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau a executării contractelor de achiziție publică care necesită impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului.

Amenzi la e-Transport

Sunt mai mutle tipuri de amenzi. Două dintre ele sunt:

Declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește cu amendă de la 10.000 la 50.000 în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române documentele care însoțesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. Dacă nu face asta, va fi sancţionat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea