Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE: Recursul la arestarea lui Traian Berbeceanu (live text)

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecarea recursului lui Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba și a soților Biriescu a început, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în această dimineață în jurul orei 9.30.

În deschiderea ședinței, președintele completului de judecată a precizat că DNA, secția de combatere a corupției, a cerut de la DIICOT o copie a referatului cu propunere de arestare preventivă emis pe numele lui Berbeceanu.

Potrivit ziuanews.ro, atât Berbeceanu cât și Titus Gabriel Biriescu au anunțat că doresc previzări la declarația de la Curtea de apel Alba. Procurorul de ședință al DIICOT a depus la dosar toate înregistrările pe care Berbeceanu i le-a lăsat lui Robert Wagner, de la Antena 3, pentru a demonstra legăturile infracționale ale comisarului și pentru a demonstra că acesta a procedat la interceptarea ilegală a procurorului șef al DIICOT Alba, Muresan. Avocații s-au opus, dar instanța a fost de acord cu depunerea actelor.

UPDATE 1: Primul care a făcut declarații în fața completului a fost Titus Biriescu. Acesta a neagat faptul că ar fi fost încunoștiințat de Berbeceanu că are dosar penal. ”Din iulie 2013, procurorul şef Mureșan împreună cu comisarul de poliţie Munteanu Alin, de la BCCO Albă, m-au presionat la sediul Parchetului să dau declaraţii denigratoare la adresa lui Berbeceanu”, a mai spus Biriescu citat de ziuanews.ro.

UPDATE 2: La întrebările judecătorului Traian Berbeceanu a răspuns că nu are nicio explicaţie pentru reproducerea traficului de convorbiri telefonice purtate înainte de percheziţii în 8 şi 9 mai 2012 între Rusu Gheorghe și Cupetiu, dar nici de convorbirile din 10 mai 2012 când s-a făcut percheziția la locuința lui Cupetiu. Legat de Moș Ovidiu, viceprimarul din Deva a declarat că îi este prieten de 40 de ani dar n-a știut că îl cunoaște pe Cupetiu șii că ambii fac parte dintr-o lojă masonică.

Faptul că am vorbit cu Moș, și el cu Cupetiu, nu înseamnă că i-am transmis acestuia din urmă informații despre percheziții prin intermediul lui Moș”, a spus Berbeceanu precizând că nu a ştiut că Moș conduce o ligă masonică din Deva și că a aflat că Cupețiu e mason când i-a făcut percheziție în cabană și a văzut pe perete o diplomă de mason (vezi detalii AICI).

Legat de acuzația că l-ar fi anunțat pe Cupețiu despre faptul că văr avea loc percheziții, Berbeceanu a spus: ”E posibil să fi știut de percheziții, dar nu le-am deconspirat (…) Nu știu de ce Balint Dan a zis că Cupetiu i-a spus ca știe de percheziții de la o persoană din preajma mea” iar ulterior, la insistențele judecătorului Dragomir a spus că în fapt știa obiectul dosarului lui Cupețiu, că știa de percheziții și că a anunțat superiori din Poliția Națională în ce județe urmau să fie făcute percheziții. (vezi detalii AICI)

În ceea ce privește acuzația că ar fi cumpărat foarte ieftin un autoturism  (vezi detalii AICI) pe care ulterior l-a vândut mai scump, Berbeceanu a declarat: ”Nu știu cât era rata de leasing, eu am trecut că diferența dintre autoturisme era de 10 mii de euro, din care am plătit circa 7.000. Nu am mai plătit tot pentu că am aflat că mașina fusese tamponată, asta am aflat de la alte persoane (…) Nu am nicio explicație pentru care motiv după 2 ani am vândut maşina cu 12 mii de euro”.

UPDATE 3: În încheierea audierii Traian Berbeceanu a spus: ”Încă o dată mă declar nevinovat cu privire la faptele imputate. Mi-am exercitat meseria cu onestitate!”. Audierea inculpaților s-a finalizat în jurul orei 13.35, după 4 ore de la începerea ședinței de judecată. Urmează concluziile avocaţilor şi ale procurorilor.

UPDATE 4: Avocatul comisarului  a prezentat lista celor 21 de martori care au dat declarații împotriva lui Traian Berbeceanu, spunând despre aceştia că sunt inculpaţi în diferite dosare penale, fapt ce îi decredibilizează. Printre ei sunt Ioan Petru, Zercula,Vasile Sorin, Pera, Balint, Udrea, Sionei, Cupețiu, Montava, Bota, Simota, Margan, Lăcătuș Valer (lideri ai lumii interlope).
Avocatul lui Berbeceanu a insistat pe faptul că nici Ovidiu Moș și nici Doda nu au fost audiați până acum de procurorii DIICOT.

Avocat Tiliciu: „Nu există probe că Berbeceanu ar fi ştiut despre dosarul lui Biriescu. Dacă ar fi existat, ar fi fost depuse la dosar. Este jignitor ce a declarat Pera, că Berbeceanu a protejat încă din 2003 – 2004 grupări mafiote.

În aprilie 2013 Berbeceanu a discutat la Iaşi cu Bica şi i-a spus că ar exista probleme la DIICOT Alba, iar aceasta a promis că va veni la BCCO Alba. Bica n-a mai venit, lui Berbeceanu i s-a propus mutarea la o altă brigadă, a refuzat, a mers la Bica în audiență în august, după care DIICOT i-a transmis că are o fișă a postului redusă”.

Legat de acuzațiile care i se aduc, Berbeceanu a confirmat faptul că s-a întâlnit cu Litera, Pera, dar niciodată cu Cupeţiu. A explicat că pentru informatori se întocmeşte un raport. Comisarul susține că nu era obligat să facă un raport şi nici să îşi informeze superiorul verbal, pentru că sursele de informaţii nu au toate calitatea de informatori: “Cu Litera m-am întâlnit în vara anului 2012, iar informaţiile de la el au ajutat la constituirea unui dosar de trafic de persoane”. Ulterior, a admis că ar fi trebuit să anunţe întâlnirile cu sursele de informaţii. A recunoscut că este prieten de 40 de ani cu viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, dar că nu a ştiut că îl cunoaşte pe Cupeţiu sau că aceştia făceau parte dintr-o lojă masonică: “Faptul că am vorbit cu Moş, şi el cu Cupetiu, nu înseamnă că i-am transmis acestuia din urmă informaţii despre percheziţii prin intermediul lui Moş. Nu am ştiut că Moş conduce o lojă masonică din Deva şi am aflat că Cupetiu e mason când i-am făcut percheziţie în cabană şi am văzut pe perete o diplomă de mason.”

UPDATE 5: După ce avocatul a argumentat că Berbeceanu trebuie cercetat în libertate, procurorul DIICOT a precizat că la dosar există probe certe că Berbeceanu a ajutat grupuri infracționale și că martorii nu aveau motiv să mintă deoarece aceştia au fost deja trimişi în judecată.

Avocat: “Instanţa l-a arestat pe clientul meu pe motiv că poate influența ancheta prin subordonații săi, dar nu mai are funcție de conducere, deci nu mai are subordonați. Berbeceanu nu reprezintă pericol social, trebuie să existe probe pentru așa ceva și nu există. Lăsarea lui în libertate nu ar afecta ordinea publică.”

UPDATE 5: Ședința s-a încheiat după circa 6 ore, iar completul de judecată, compus din judecătorii Iulian Dragomir, președinte, Francisca Vasile și Mirela Sorina Popescu a rămas în pronunțare.

Comisarul șef, Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba și soții Biriescu, au fost scoși din sală și așteaptă acum decizia instanței supreme.

Sursa: ziuanews.ro; arhiva Unirea


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea