Rămâi conectat

Societate

UPDATE: Poluare accidentală pe râul Arieş. Sterilul din barajul de la Valea Şesei deversat din nou în pârâu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

UPDATE: Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba au declarat, pentru ziarulunirea.ro, că nu este vorba de o poluare pe râul Arieș, iar imaginile care au apărut în mediul online cu sunt de săptămâna trecută, de pe râul Ampoi, în zona localității Zlatna, unde a avut loc o poluare accidentală.

Citește și Garda de Mediu, despre poluarea pe râul Ampoi, zona Zlatna: A avut loc o deversare de ape uzate de pe platforma industrială. Mortalitate piscicolă înregistrată pe o lungime de un kilometru

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Râul Arieş, în Munţii Apuseni este din nou poluat cu steril deversat accidental din baraj în pârâul Valea Şesei şi apoi în râu.

În ultimele două zile o nouă poluare accidental a avut loc pe râul Arieş, iar după culoarea apei cel mai probabil sursa poluării provine de la barajul de la Valea Şesei administrat de compania minieră Cupru Min SA.

Mortalitate piscicolă nu a fost deocamdată semnalată, iar culoarea apei indică faptul că a avut loc din nou o deversare accidentală din barajul de decantare a sterilului provenit din procesul de producţie al combinatului de prelucrare primară a cuprului de la Roşia Poieni. Compania minieră de stat Cupru Min SA Abrud a fost amendată cu suma de 100.000 de lei de Garda de Mediu Alba pentru o altă poluare accidentală, produsă în 3 aprilie 2017.

Circa 6.000 de metri cubi de steril s-au scurs atunci atunci din baraj în pârâul Valea Şesei şi apoi în râul Arieş. Accidentul a avut loc în momentul în care o sondă inversă a instalaţiei de evacuare din baraj, dezafectată în anul 1988, a cedat, iar sterilul s-a scurs printr-o galerie subterană în pârâul Valea Şesei. Evacuarea sterilului a avut loc timp de aproape 4 ore. Angajaţii Cupru Min au reuşit să oprească avaria prin crearea unui baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj.

Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cuun amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare.

Avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40. Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipă de intervenţie dispunând de utilaje grele care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj.

Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi instalat în locaţie un volum de peste 2500 metri cubi de piatră”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii Cupru Min SA Abrud.

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA: Indicatoare pe modelul ”plăcuței suedeze”, la adresa IPJ Alba, în Parcul dendrologic din Alba Iulia

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA: Indicatoare pe modelul ”plăcuței suedeze”, la adresa IPJ Alba, în Parcul dendrologic din Alba Iulia Patru indicatoare rutiere au fost inscripținonate cu mesaje obșcene la adresa IPJ Alba în Parcul Dendrologic din Alba Iulia. Imaginile, care surprind mai multe indicatoare rutiere cu mesaje vulgare către IPJ Alba, au fost trimise de un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea