Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE: Percheziții în Alba la traficanți de droguri. BCCO și DIICOT au descins în 10 locații

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

perchezitii droguriBCCO Alba Iulia și DIICOT au descins, joi dimineața, în 10 locații din judeţul Alba şi una din municipiul Oradea, după ce a fost confiscată o cantitate importantă de precursori de droguri. Percheziţiile au vizat destructurarea unei grupări formată din cetăţeni olandezi

În urma descinderilor au fost ridicare cinci persoane, un cetăţean olandez, un belgian şi trei români, care urmează să fie duşi pentru audieri la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Gruparea era condusă de un belgian și un olandez. Procurorii spun că mii de kilograme de substanță folosită la fabricarea drogurilor sintetice au fost transportate de-a lungul acestui an. Drogurile, care erau aduse din China, urmau să ajungă pe piața din Olanda și Austraia, România fiind o țară de tranzit.

UPDATE: Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi Alba – Iulia, precum şi ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române au desfăşurat în data de 12.12.2013, un număr de 11 percheziţii pe raza judeţelor Alba şi Bihor, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată.

Prin Ordonanţă din data de 10 decembrie 2013, procurorii D.I.I.C.O.T , Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de un număr de cinci învinuiţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor, ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice.

La această grupare infracţională, constituită de învinuitul R. E. M. O. cetăţean belgian şi coordonată împreună cu învinuitul P.A.J, au aderat, printre alţii, şi învinuiţii P.A.J., H.C.O., B.D.G, fiecare având roluri bine stabilite. Această grupare având legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din OLANDA, AUSTRIA şi BELGIA, se ocupa în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor.

Astfel, s-a reţinut că în cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda.

De asemenea, din probele administrate rezultă faptul că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi (acid clorhidric – HCL şi acid sulfuric – H2SO4) şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, alături de APAAN (?-phenylacetoacetonitril) şi de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantităţi foarte mari din următoarele substanţe chimice: APAAN (?-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) şi formamidă, acestea constituind principalele substanţe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA – droguri de mare risc ce se regăsesc în cuprinsul Legii nr. 143/2000, Tabelul anexă nr. II.

Totodată, se reţine faptul că învinuiţii din prezenta cauză, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate, declarând în faţa autorităţilor vamale române şi a lucrătorilor poliţiei de frontieră că acestea erau ‘întăritor mat’, ‘creatină’ şi ‘2-phenylbutyronitrile’ – substanţă declarată ca fiind folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate, în loc de APAAN (Alpha-phenylacetoacetonitril).

Cantitatea totală de pre – precursori şi precursori de droguri importată în perioada menţionată este de aproximativ 11 tone.

Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

În cauză s-a cooperat cu Europol şi SELEC (Southeast European Law Enforcement Center).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea