UPDATE. DSP Alba: Persoana care deținea firma neautorizată, care a transportat cu mașina, până la morgă, pacientul infestat cu virusul HIV, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei

UPDATE. DSP Alba: Persoana care deținea firma neautorizată, care a transportat cu mașina, până la morgă, pacientul infestat cu virusul HIV, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei

UPDATE. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea ne-a transmis faptul că, persoana care deținea firma neautorizată, care s-a ocupat de transportul pacientului care suferea de SIDA, a fost sancționată cu o amendă contravențională de 10.000 de lei, așa cum era de așteptat.

Referitor la cazul semnalat în mass-media cu privire la transportul unui pacient, infesta cu virusul HIV, care în urmă cu câteva zile a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, fiind transportat la morgă de către o firmă neautorizată, Direcția de Sănătate Publică Alba, ne-a transmis faptul că, persoana care deține firma, I. I. CUTEANU M. VERONICA, a fost sancționată pentru nerespectarea prevederilor privind preluarea persoanelor decedate dintr-o instituție de asistenta medicala de către prestatorul de servicii funerare neautorizat conform legii, cu amenda contravențională în cuantum de 10.000 RON.

De asemenea, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea a adăugat că nu se vor mai tolera viitoare abateri din partea prestatorilor de servicii funerare, menționând că specialiștii DSP Alba stau la dispoziția acestora pentru a oferi consultanță în vederea autorizării și respectării prevederilor legale.

În urmă cu câteva zile, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a fost inregistrat decesul unui pacient care suferea de SIDA. Acesta a fost ridicat de la morga spitalului de către o firmă neautorizată, din Sebeș, care i-a transportat corpul neînsuflețit la capelă cu un autoturism 4×4, marca Mitsubishi, încălcând mai multe norme legale în ceea ce privește transportul de persoane decedate.

Începând cu anul 2016, legislația în ceea ce privește transportul funerar s-a schimbat, serviciile funerare putând fi efectuate doar de firmele autorizate de către Direcția de Sănătate Publică. Așadar, în ziua de astăzi nu mai este valabil transportul rudimentar al persoanei decadate cu o căruță sau o Dacie break, nici măcar dacă vehiculul de transport este mai modern, precum în acest caz – cu un vehicul SUV.

Potrivit Articolului 43, din Capitolul VII, privind normele tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, publicat în Monitorul Oficial nr.843 din 24 octombrie 2016, firma care a realizat transportului pacientului care suferea de SIDA, riscă o amendă de până la 10.000 de lei, iar despre suspendarea autorizație nici nu are rost să mai discutăm, deoarece aceasta nu era autorizată de către DSP Alba.

Contactându-l pe directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, acesta ne-a confirmat că direcția pe care o conduce, s-a autosesizat cu privire la acest caz, demarându-se verificări în ceea ce privește condițiile în care a fost transportat decedatul.

Pentru ca pe viitor să fie evitate astfel de situații, Alexandru Sinea ne-a spus că lista societăților de pompe funebre autorizare DSP s-a retransmis tuturor unităților sanitare, precum și prevederile legale, adăugând că DSP roagă prestatorii de servicii funerare să se conformeze normelor în vigoare.

Potrivit site-ului instituției, la nivelul județului Alba patru firme prestatoare de servicii funerare au obținut autorizații sanitare de funcționare, după cum urmează:

SC SC PROMETEU SRL, Alba Iulia, str. Frederic Mistral, nr. 4.

SC EDEN BĂRĂBANȚ SRL, Alba Iulia, str. Taberei, nr. 4

PFA FLEȘER EUGEN VALER FLOWER, Zlatna, Calea Moților nr. 45 A

SC REÎNTREGIREA SRL ALBA IULIA, Bulevardul Încoronării, nr. 17A

De asemenea, DSP Alba va lansa o serie de controale la toate firmele a căror domeniu de activitate este legat de serviciul funerar.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...