Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE. DSP Alba: Persoana care deținea firma neautorizată, care a transportat cu mașina, până la morgă, pacientul infestat cu virusul HIV, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE. DSP Alba: Persoana care deținea firma neautorizată, care a transportat cu mașina, până la morgă, pacientul infestat cu virusul HIV, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei

UPDATE. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea ne-a transmis faptul că, persoana care deținea firma neautorizată, care s-a ocupat de transportul pacientului care suferea de SIDA, a fost sancționată cu o amendă contravențională de 10.000 de lei, așa cum era de așteptat.

Referitor la cazul semnalat în mass-media cu privire la transportul unui pacient, infesta cu virusul HIV, care în urmă cu câteva zile a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, fiind transportat la morgă de către o firmă neautorizată, Direcția de Sănătate Publică Alba, ne-a transmis faptul că, persoana care deține firma, I. I. CUTEANU M. VERONICA, a fost sancționată pentru nerespectarea prevederilor privind preluarea persoanelor decedate dintr-o instituție de asistenta medicala de către prestatorul de servicii funerare neautorizat conform legii, cu amenda contravențională în cuantum de 10.000 RON.

De asemenea, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea a adăugat că nu se vor mai tolera viitoare abateri din partea prestatorilor de servicii funerare, menționând că specialiștii DSP Alba stau la dispoziția acestora pentru a oferi consultanță în vederea autorizării și respectării prevederilor legale.

În urmă cu câteva zile, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a fost inregistrat decesul unui pacient care suferea de SIDA. Acesta a fost ridicat de la morga spitalului de către o firmă neautorizată, din Sebeș, care i-a transportat corpul neînsuflețit la capelă cu un autoturism 4×4, marca Mitsubishi, încălcând mai multe norme legale în ceea ce privește transportul de persoane decedate.

Începând cu anul 2016, legislația în ceea ce privește transportul funerar s-a schimbat, serviciile funerare putând fi efectuate doar de firmele autorizate de către Direcția de Sănătate Publică. Așadar, în ziua de astăzi nu mai este valabil transportul rudimentar al persoanei decadate cu o căruță sau o Dacie break, nici măcar dacă vehiculul de transport este mai modern, precum în acest caz – cu un vehicul SUV.

Potrivit Articolului 43, din Capitolul VII, privind normele tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, publicat în Monitorul Oficial nr.843 din 24 octombrie 2016, firma care a realizat transportului pacientului care suferea de SIDA, riscă o amendă de până la 10.000 de lei, iar despre suspendarea autorizație nici nu are rost să mai discutăm, deoarece aceasta nu era autorizată de către DSP Alba.

Contactându-l pe directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, acesta ne-a confirmat că direcția pe care o conduce, s-a autosesizat cu privire la acest caz, demarându-se verificări în ceea ce privește condițiile în care a fost transportat decedatul.

Pentru ca pe viitor să fie evitate astfel de situații, Alexandru Sinea ne-a spus că lista societăților de pompe funebre autorizare DSP s-a retransmis tuturor unităților sanitare, precum și prevederile legale, adăugând că DSP roagă prestatorii de servicii funerare să se conformeze normelor în vigoare.

Potrivit site-ului instituției, la nivelul județului Alba patru firme prestatoare de servicii funerare au obținut autorizații sanitare de funcționare, după cum urmează:

SC SC PROMETEU SRL, Alba Iulia, str. Frederic Mistral, nr. 4.

SC EDEN BĂRĂBANȚ SRL, Alba Iulia, str. Taberei, nr. 4

PFA FLEȘER EUGEN VALER FLOWER, Zlatna, Calea Moților nr. 45 A

SC REÎNTREGIREA SRL ALBA IULIA, Bulevardul Încoronării, nr. 17A

De asemenea, DSP Alba va lansa o serie de controale la toate firmele a căror domeniu de activitate este legat de serviciul funerar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea