UPDATE| Autocar cu elevi si profesori din Alba, pe drum către casă, din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus, după ce au fost dați în consemn la frontieră

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala
Autocar cu elevi si profesori din Alba, pe drum către casă, din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus, după ce au fost dați în consemn la frontieră

Un autocar cu aproximativ 50 de elevi și profesori ai unui liceu din Alba Iulia a părăsit sâmbătă, 23 februarie, zona italiană Veneto şi se află în drum spre România, la cererea părinţilor, care s-au panicat de răspândirea cazurilor de coronavirus în această zonă a Italiei și au solicitat aducerea copiilor în România chiar dacă mai trebuiau să stea câteva zile.

Contactat de ziarulunirea.ro, deputatul de Alba, Florin Roman ne-a declarat:

ELIT

„Am fost sunat aseară de către un părinte, la 23.30, indignat că le-a cerut profesorilor să îi aducă pe copii acasă mai repede, însă nu s-a putut pentru că șoferii firmei care a organizat excursia, ar fi încălcat problema lor cu tahografele. Am luat legătura cu ministrul educației, cu inspectorul scolar județea și cu ministrul de externe și azi dimineață la 6.00 au plecat spre casă. Au culoar asigurat de la frontieră, ideea fiind de a-i extrage cât mai repede din zona cu probleme.

Lumea nu trebuie să se panicheze, nu este nimic confirmat, ei vin dintr-o zonă cu suspiciuni și se vor face toate verificările ca să nu fie nici un fel de probleme. Copiii au purtat peste tot măști”.

UPDATE 1: Din această noapte grupul va intra obligatoriu în carantină pentru 14 zile, pentru a li se face o evaluare primară, datorită faptului că regiunile Piemont si Veneto, unde copiii au fost pentru festivalul de la Veneția, se află în zona de coronavirus.

Spațiul în care grupul va sta în carantină urmează a fi identificat, probabil un internat școlar sau o unitate militară.

UPDATE 2: Contactat de ziarulunirea.ro, prefectul de Alba, Nicolae Albu a declarat: „Dacă se ia o decizie la Ministerul Sănătăți, prioritatea noastră este să găsim o locație, până ajung ei aici, unde să fie ținuți în carantină”. Trebuie să înțelegem că ei nu sunt bolnavi și să evităm să panicăm oamenii”.

UPDATE 3: Într-o postare pe pagina sa de facebook, deputatul de Alba, Florin Roman a făcut următoarele precizări privind grupul de elevi și profesori care se întorc din Italia, din zona afectată de coronavirus.

„Doresc sa fac următoarele precizări in legătura cu situația grupului de elevi de la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia , care se întoarce astăzi de la Veneția, Italia:

-deocamdată nu este niciun motiv serios de panica, întrucât starea elevilor este buna și nu au apărut simptome medicale febrile;

-azi noapte in jurul orei 24.00, am fost alertat de către președintele consiliului judetean Alba și de părinți, solicitându-mi-se ajutorul pentru întoarcerea de urgență a copiilor acasa;

-am luat legătura urgent cu miniștrii de externe și educație, cu secretarul de stat de la ministerul sănătății, cu Inspectorul general Cornel Sandu și s-a decis, peste voința firmei organizatoare a excursiei, astăzi dimineața la ora 6, întoarcerea copiilor in România, de urgentă;

-ministrul Monica Anisie a facilitat așteptarea copiilor din Alba la frontiera, pentru prima evaluare, iar in aceasta seara vor ajunge acasa la Alba Iulia;

-întrucât regiunea Veneto este introdusă de sâmbătă noaptea in “lista scurta”, copiii urmează sa fie introdusi in carantina timp de 14 zile, urmând sa fie evaluați la intrarea și ieșirea din carantina;

Ii asigur pe părinți si pe cetățeni ca deocamdată nu sunt motive de panica și ca autoritățile medicale sunt pregătite sa respecte toate procedurile. Doamne ajuta!”

UPDATE 4: Contactat telefonic de ziarulunirea.ro, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea a declarat: „Situația este sub control, sunt mai multe variante de lucru, însă încă nu s-a luat o decizie finală. Vom analiza cele mai bune variante pentru copii”.

UPDATE 5: Noi vom fi anunțați când vor ajunge în vama, și căutam locații cât mai bune dacă e nevoie de carantină, să avem spațiile pregătite pentru orice eventualitate. Căutăm locați cât mai aproape, pentru a avea acces la medic și pentru a avea legătură telefonică. Dacă nu vor fi restricții cea mai bună variantă ar cea de la domiciliu, însă dacă se va impune altă restricție de către medici, o vom respecta și vom găsi soluția cea mai bună”, a declarat prefectul Nicolae Albu, contactat telefonic de ziarulunirea.ro

Update 6: Copiii din Alba care se întorc din Alba, potrivit unei declarații date pentru digi24 de către premierul Ludovic Orban NU vor sta în carantină!

„Sunt în temă în legătură cu autocarul cu elevi, nu se întorc de acolo, din zona de focar. Recomandarea va fi să stea izolați acasă, nu vor intra în carantină, pentru că acel autocar nu vine din zona respectivă. Este vorba despre 50 de copii, care am discutat cu ministrul Sănătății, și având în vedere că nu vin din zona de focar nu este cazul să se supună carantinei. Va exista solicitatea către familii să stea copiii cel puțin o săptămână acasă”, a declarat primul ministru Ludovic Orban.

UPDATE 7: „Grupul de elevi și profesori va fi preluat la graniță și însoțit de echipaje de poliție. Înainte de revederea cu părinții, medicii de la DSP se vor urca in autocar și vor face un control copiilor. Acestia vor fi ținuți în carantină la domiciliu sub supravagherea medicilor de la DSP și a medicilor de familie”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, prefectul de Alba, Nicolae Albu.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419