Rămâi conectat

Actualitate

Universitatea „1 Decembrie 1918”, pe locul secund în preferinţele elevilor din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Alba Iulia s-a derulat în luna mai proiectul “Rămâi albaiulian! Vino la UAB”, iniţiat de echipa Voluntrix formată din liceeni albaiulieni, având ca organizaţie-gazdă Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Acest proiect a fost finanţat de Fundaţia Comunitară Alba, prin programul YouthBank şi a avut ca scop promovarea UAB în rândul viitorilor absolvenţi de liceu pentru ca aceştia să îşi continue studiile în municipiul Alba Iulia. Membrii echipei Voluntrix au aplicat unui număr de 318 elevi (30% dintre absolvenţi) un chestionar, rezultatele acestuia fiind interpretat de sociologul Corina Andreea Muntean, membră a Asociaţiei Alumni UAB. Din totalul celor chestionaţi, 63% provin din mediul urban şi 37% provin din mediul rural, respondenţii fiind cu vârsta cuprinsă între 17 şi 20 de ani, 53,1% fete şi 46,9% băieţi. Dintre aceştia, 91,2% vor să facă o facultate, respectiv 94,1% din elevii de la oraş doresc să îşi continue studiile după terminarea liceului faţă de 86,2% dintre elevii din mediul rural. Aproape jumătate dintre ei doresc să meargă la universităţi din Cluj-Napoca (cu 44,7%, 142 de alegeri din 318), Alba Iulia – 35,5% (113), Bucureşti 4,7%, Timişoara cu 3,5%, iar 6% dintre elevi au ales alte oraşe, în timp ce aproximativ 5,7% dintre ei nu au răspuns la această întrebare.
Corelat cu mediul de provenienţă şi oraşul pe care elevii îl aleg după terminarea liceului, dintre cei care merg în Cluj-Napoca 73,9% provin din mediul urban şi 26,1% din mediul rural, în timp ce dintre cei care preferă Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, 52,2% provin din mediul urban şi 47,8% din mediul rural. La fel şi pentru restul oraşelor în care elevii vor să meargă la universitate, ponderea cea mai mare a acestora provine din mediul urban. În ceea ce priveşte părerea elevilor despre Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia situaţia stă astfel: 55,6% dintre aceştia spun că au o părere bună şi foarte bună, 17% aşa şi aşa, 15,7% nu ştiu sau nu răspund, 6,9% nu prea bună, iar 4,7% spun că au o părere proastă. La întrebarea „ce doriţi să ştiţi despre Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia?” elevii au raspuns că au aflat anumite informaţii despre universitate în cadrul ”Săptămânii altfel”, alţii nu vor să ştie nimic, în timp ce alţii sunt interesaţi de medii de admitere la anumite specializări sau care sunt specializările Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. „În urma acestor chestionare s-a putut observa că majoritatea elevilor doresc să continue studiile în cadrul învăţământului universitar, iar astfel de campanii trebuie realizate în continuare şi extinse şi în judeţ, în cadrul altor licee”, a declarat Cristian Fleşeru, liderul proiectului. 

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea