Actualitate
Unităţile spitaliceşti din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, transformate în cămine de bătrâni
Anul trecut Ministerul Sănătăţii (M.S.) a gândit o strategie în baza căreia spitalele din ţară au trecut sub oblăduirea autorităţilor judeţene şi locale. Conform M.S. prin această descentralizare autorităţile au în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică. În momentul în care au început dezbaterile proiectului trecerii spitalelor la primării, Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, făcea următoarea declaraţie: „Prin descentralizare, vom da posibilitatea comunităţii locale să se implice direct în dezvoltarea sistemului sanitar şi prin asta vom aduce decizia mai aproape de pacient. Descentralizarea reprezintă în acest moment, pentru România, una dintre soluţiile de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale”. Frumoasă formulare… însă de la cuvinte până la fapte se pare că e cale lungă pentru reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care acum nu ţin câtuşi de puţin cont de cei cărora le-au „plantat” în ogradă spitalele.
Toată lumea ştie că unul dintre cele mai importante obiective a M.S. din anul acesta îl reprezintă reprofilarea în cămine pentru persoane vârstnice şi comasarea unităţilor sanitare.
Ministerul Sănătăţii a făcut o listă cu propunerile spitalelor care urmează să treacă prin acest proces, listă care nu a fost deloc pe placul consiliilor locale şi judeţene, situaţie valabilă inclusiv pentru judeţul Alba. Pe listă se regăseau şase spitale de la noi: 3 pentru comasare – Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul orăşenesc Abrud şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni şi 3 pentru reprofilare – Spitalul orăşenesc Ocna Mureş, Spitalul orăşenesc Zlatna şi Centrul de Sănătate Baia de Arieş. Ulterior apariţiei listei lui Cseke a fost întocmită o comisie judeţeană formată din actorii principali ai sistemului de sănătate care au avut o serie de întâlniri şi au făcut o serie de analize a spitalelor, practic analize ale bugetelor şi cheltuielilor, ale indicatorilor de performanţă etc. în baza cărora au făcut, la rândul lor, o listă ce a ajuns, la începutul lunii februarie, pe masa reprezentanţilor M.S. După o lună şi jumătate, surpriză… a fost publicată în Monitorul Oficial 175/2011, Hotărârea de Guvern 212/2011 care aprobă Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”. În anexa nr. 2 a H.G. 212/2011 sunt trecute unităţile spitaliceşti care vor fi transformate în cămine pentru vârstnici. Pentru judeţul Alba figurează Centrul de Sănătate Baia de Arieş, Spitalul orăşenesc Ocna Mureş şi Spitalul de Boli Cronice Zlatna… ceea ce înseamnă că reprezentanţii M.S. nu au ţinut cont deloc de propunerile venite din teritoriu de la cei care ştiu cel mai bine cu ce se confruntă spitalele, personalul medical şi pacienţii de aici. Oare prin descentralizare administraţiile locale au dreptul doar să contribuie cu bani şi când e vorba de luat decizii, să tacă? Ne întrebăm şi noi…
lAdministraţiile locale din cele trei localităţi nu sunt de acord cu tranformarea spitalelor
Conform H.G. 212/2011, fondurile necesare pentru finanţarea programului „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice“ se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, bugetul total fiind de 200 milioane de lei. Acesta se va derula pe o perioadă de 33 de luni, începând cu data de 1 aprilie 2011 (nu e păcăleală!), dar nu mai târziu de 31 decembrie 2013. Pentru anul în curs au fost alocate 55 milioane lei. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că personalul medical din spitalele desfiinţate va fi preluat de căminele pentru vârstnici sau va fi distribuit pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate. La nivelul judeţului nostru atât reprezentanţii angajaţilor – Sanitas Alba cât şi cei care au acum în administrare cele trei spitale au spus clar şi răspicat că nu sunt de acord cu transformarea acestora în cămine de bătrâni. „Nu suntem de acord cu aceste schimbări, vom lupta până la capăt pentru ceea ce am propus noi (n.r. – lista trimisă de comisia judeţeană la M.S.). Nu ne permitem să bulversăm sistemul sanitar din judeţul Alba într-un aşa hal”, ne-a declarat Marius Sepi, lider Sanitas Alba. „Ar trebui să se facă o analiză profundă înainte de a se lua decizii. Punem căruţa înaintea boilor, cam ăsta e sistemul. Consiliul local nu va fi de acord cu transformarea Centrului de Sănătate Baia de Arieş în cămin pentru vârstnici. După simple calcule se poate constata că populaţia plăteşte, anual, mai mult CAS comparativ cu câţi bani se alocă unităţii spitaliceşti prin Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Oamenii de aici au lucrat în mină, au contribuit şi acum când să beneficieze de asistenţă medicală nu mai pot. Este total inumană propunerea”, a precizat Gheorghe Bora, primarul din Baia de Arieş. Nici ceilalţi doi primari, respectiv Augustin Iosif Drăguţ – Ocna Mureş şi Silviu Ponoran – Zlatna nu sunt de acord şi ne-au precizat că cele două consilii locale se vor opune acestor transformări.
În termen de 10 zile de la apariţia în Monitorul Oficial ar trebui să apară şi normele de aplicare a acestei hotărâri. Vom aştepta şi vom vedea cine va avea câştig de cauză, Ministerul Sănătăţii sau administraţiile locale… (L.I.)
Actualitate
România își pierde absolvenții de facultate! Numărul celor cu studii superioare care au preferat străinătatea a crescut cu circa 70.000, față de Recensământul anterior
România își pierde absolvenții de facultate! Numărul celor cu studii superioare care au preferat străinătatea a crescut cu circa 70.000, față de Recensământul anterior
Față de Recensământul anterior, numărul celor cu studii sperioare care au preferat străinătatea a crescut cu circa 70.000.
Distribuția pe sexe este aproximativ egală, bărbații fiind ușor mai numeroși. Cei mai mulți plecați sunt din București, urmați de cei din Constanța și Bihor.
Potrivit datelor Eurostat, față de 2008, numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%. De asemenea, numărul absolvenți de liceu sau școală profesională din România care trăiesc într-o altă țară a UE a crescut de la 806.000 persoane în 2008 la 1.437.000 persoane.
Din punct de vedere financiar, pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/ persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați de societatea românească. Paradoxal, la nivel guvernamental, nu se acordă nicio importanță acestui subiect, fiind în general dezbătut ca parte a problemei deficitului de forță de muncă, se mai arată în studiul citat.
Numărul emigranților români din ultimii 8 ani
Dintre românii plecați în străinătate, un sfert sunt cu studii superioare, confirmă un raport al Băncii Mondiale. Exodul de creiere poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea viitoare a României, iar orașe ca București, Cluj, Iași și Timișoara resimt această presiune de pe piața muncii.
În domeniul asistenței medicale, scurgerea de creiere a devenit o reală urgență, profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit. De exemplu, rata de neocupare a locurilor de muncă în sectorul sănătății a fost mai mult decât dublă față de media economiei.
Practic, unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor români care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013 (peste 25 la sută din totalul medicilor români). Ca urmare, multe zone rurale sunt lăsate fără asistență medicală, agravând situația celor mai săraci români.
Termenul „exod de creiere” a fost menționat prima oară de către Societatea Regală Britanică pentru a se referi la emigrarea oamenilor de știință și tehnologilor din Regatul Unit în Statele Unite și Canada. În zilele noastre, sintagma este folosită pentru a descrie emigrarea persoanelor cu calificări înalte- ingineri, medici, oameni de știință și alți profesioniști cu înaltă calificare.
Motivele pentru care are loc exodul creierelor sunt diverse: lipsa de locuri de muncă, subdezvoltarea economică, salariile mici, subutilizarea specialiștilor, lipsa de finanțare a cercetării, discriminarea în muncă, lipsa tradițiilor științifice sau motive care țin de birocrație ori de dorința de recunoaștere profesională, după cum arată un alt studiu.
Până în 2006, migrația românească era mai mult una temporară, reprezentată de persoane cu studii medii care mergeam să muncească în afara țării pentru a strânge nișe bani. Odată cu aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007, profilul migranților s-a schimbat din nou, migrația persoanelor cu înaltă calificare devenind tot mai consistentă.
În România, cea mai mare rată a migrației externe a fost înregistrată în 2008, când aproximativ 2% din întreaga populație a părăsit România. Datele arată că această tendință de emigrare este în creștere.
Actualitate
Ce mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România? Hotărârea de Guvern, publicată în Monitorul Oficial
Ce mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România? Hotărârea de Guvern, publicată în Monitorul Oficial
HG 815, din 8 septembrie care vine să modifice și să completeze Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial.
Conform noilor prevederi, ”autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state nu se înmatriculează”.
În același timp, la înregistrare, vehiculele vor primi ”plăcuțe cu un singur număr de înregistrare, care trebuie să aibă:
a) fondul reflectorizant de culoare galbenă, iar literele și cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București;
b) fondul reflectorizant de culoare albă, iar literele și cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru autovehiculele care se înregistrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau, după caz, la Serviciul Român de Informații”.
Nu în ultimul rând, actul normativ stabilește că numărul ”de înregistrare al vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București se compune din indicativul localității, format din cifre arabe, indicativul județului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, precum și dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.
Se mai precizează, totodată, că numărul de înregistrare al autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații se compune din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere cu caractere latine majuscule, precum și dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
ATENȚIE! Escrocii au găsit un nou tip de înșelăciune pentru a ne fura banii. E-mailuri în care informează persoanele că sunt investigate de Poliție
ATENȚIE! Escrocii au găsit un nou tip de înșelăciune pentru a ne fura banii. E-mailuri în care informează persoanele că sunt investigate de Poliție
Într-o avertizare dată sâmbătă, Georgian Dragan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a dezvăluit o tactică perfidă folosită de infractori pentru a păcăli oamenii și a-i determina să plătească sume mari de bani. Această schemă vicleană implică trimiterea de e-mailuri false în care se pretinde că destinatarii sunt sub anchetă de către Interpol sau Poliția Română pentru presupuse infracțiuni grave.
Dragan a declarat: „Este un nou mod de a încerca să păcălească oamenii și să obțină bani de la persoanele bine intenționate. În ultima perioadă, Poliția Română a primit mai multe sesizări cu privire la această schemă. Cu toate acestea, oamenii au înțeles să țină cont de recomandările noastre și să nu cadă în capcana acestor cereri. Escrocii trimit e-mailuri în numele unor instituții publice respectabile, cum ar fi Interpol sau Poliția Română, și încearcă să îi convingă pe oameni că sunt subiectul unor investigații penale grave, cum ar fi pornografia infantilă, contrabanda cu țigări și alte infracțiuni grave. Scopul lor este să îi determine pe oameni să trimită sume de bani pentru a evita aceste așa-zise investigații.”
Dragan a subliniat că atât Poliția Română, cât și Interpolul și alte instituții ale statului din România nu trimit astfel de comunicări și nu solicită niciodată bani de la cetățeni pentru a scăpa de investigații. El a sfătuit oamenii să nu răspundă acestor solicitări, să nu acceseze link-urile trimise de escroci și să nu trimită bani în niciun caz. În schimb, a îndemnat cetățenii să sesizeze imediat Poliția și să colaboreze la identificarea și trimiterea în fața justiției a persoanelor responsabile pentru această schemă infracțională.
Dragan a adăugat: „Dacă oamenii examinează cu atenție aceste e-mailuri, vor observa erori flagrante, cum ar fi afirmația că Interpol face parte din Poliția Română sau menționarea unor adrese care nu există.”
Această avertizare vine în contextul în care escrocii continuă să evolueze și să folosească metode tot mai sofisticate pentru a păcăli oamenii, iar colaborarea cu autoritățile este esențială pentru a-i opri în fața acestor infracțiuni grave. Poliția Română îndeamnă toți cetățenii să fie vigilenți și să nu cadă în capcana acestor tentative de înșelăciune.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini
-
Opinii - Comentariiacum 35 de minute
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
-
Sportacum 14 ore
FOTO: Campioana Volei Alba Blaj a cucerit, acasă, Supercupa României! Inaugurare de poveste pentru Sala Polivalentă din Blaj!!