Rămâi conectat

Actualitate

Unităţile spitaliceşti din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, transformate în cămine de bătrâni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Anul trecut Ministerul Sănătăţii (M.S.) a gândit o strategie în baza căreia spitalele din ţară au trecut sub oblăduirea autorităţilor judeţene şi locale. Conform M.S. prin această descentralizare autorităţile au în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică. În momentul în care au început dezbaterile proiectului trecerii spitalelor la primării, Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, făcea următoarea declaraţie: „Prin descentralizare, vom da posibilitatea comunităţii locale să se implice direct în dezvoltarea sistemului sanitar şi prin asta vom aduce decizia mai aproape de pacient. Descentralizarea reprezintă în acest moment, pentru România, una dintre soluţiile de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale”. Frumoasă formulare… însă de la cuvinte până la fapte se pare că e cale lungă pentru reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care acum nu ţin câtuşi de puţin cont de cei cărora le-au „plantat” în ogradă spitalele.
Toată lumea ştie că unul dintre cele mai importante obiective a M.S. din anul acesta îl reprezintă reprofilarea în cămine pentru persoane vârstnice şi comasarea unităţilor sanitare.

Ministerul Sănătăţii a făcut o listă cu propunerile spitalelor care urmează să treacă prin acest proces, listă care nu a fost deloc pe placul consiliilor locale şi judeţene, situaţie valabilă inclusiv pentru judeţul Alba. Pe listă se regăseau şase spitale de la noi: 3 pentru comasare – Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul orăşenesc Abrud şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni şi 3 pentru reprofilare – Spitalul orăşenesc Ocna Mureş, Spitalul orăşenesc Zlatna şi Centrul de Sănătate Baia de Arieş. Ulterior apariţiei listei lui Cseke a fost întocmită o comisie judeţeană formată din actorii principali ai sistemului de sănătate care au avut o serie de întâlniri şi au făcut o serie de analize a spitalelor, practic analize ale bugetelor şi cheltuielilor, ale indicatorilor de performanţă etc. în baza cărora au făcut, la rândul lor, o listă ce a ajuns, la începutul lunii februarie, pe masa reprezentanţilor M.S. După o lună şi jumătate, surpriză… a fost publicată în Monitorul Oficial 175/2011, Hotărârea de Guvern 212/2011 care aprobă Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”. În anexa nr. 2 a H.G. 212/2011 sunt trecute unităţile spitaliceşti care vor fi transformate în cămine pentru vârstnici. Pentru judeţul Alba figurează Centrul de Sănătate Baia de Arieş, Spitalul orăşenesc Ocna Mureş şi Spitalul de Boli Cronice Zlatna… ceea ce înseamnă că reprezentanţii M.S. nu au ţinut cont deloc de propunerile venite din teritoriu de la cei care ştiu cel mai bine cu ce se confruntă spitalele, personalul medical şi pacienţii de aici. Oare prin descentralizare administraţiile locale au dreptul doar să contribuie cu bani şi când e vorba de luat decizii, să tacă? Ne întrebăm şi noi…
lAdministraţiile locale din cele trei localităţi nu sunt de acord cu tranformarea spitalelor
Conform H.G. 212/2011, fondurile necesare pentru finanţarea programului „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice“ se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, bugetul total fiind de 200 milioane de lei. Acesta se va derula pe o perioadă de 33 de luni, începând cu data de 1 aprilie 2011 (nu e păcăleală!), dar nu mai târziu de 31 decembrie 2013. Pentru anul în curs au fost alocate 55 milioane lei. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că personalul medical din spitalele desfiinţate va fi preluat de căminele pentru vârstnici sau va fi distribuit pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate. La nivelul judeţului nostru atât reprezentanţii angajaţilor – Sanitas Alba cât şi cei care au acum în administrare cele trei spitale au spus clar şi răspicat că nu sunt de acord cu transformarea acestora în cămine de bătrâni. „Nu suntem de acord cu aceste schimbări, vom lupta până la capăt pentru ceea ce am propus noi (n.r. – lista trimisă de comisia judeţeană la M.S.). Nu ne permitem să bulversăm sistemul sanitar din judeţul Alba într-un aşa hal”, ne-a declarat Marius Sepi, lider Sanitas Alba. „Ar trebui să se facă o analiză profundă înainte de a se lua decizii. Punem căruţa înaintea boilor, cam ăsta e sistemul. Consiliul local nu va fi de acord cu transformarea Centrului de Sănătate Baia de Arieş în cămin pentru vârstnici. După simple calcule se poate constata că populaţia plăteşte, anual, mai mult CAS comparativ cu câţi bani se alocă unităţii spitaliceşti prin Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Oamenii de aici au lucrat în mină, au contribuit şi acum când să beneficieze de asistenţă medicală nu mai pot. Este total inumană propunerea”, a precizat Gheorghe Bora, primarul din Baia de Arieş. Nici ceilalţi doi primari, respectiv Augustin Iosif Drăguţ – Ocna Mureş şi Silviu Ponoran – Zlatna nu sunt de acord şi ne-au precizat că cele două consilii locale se vor opune acestor transformări.
În termen de 10 zile de la apariţia în Monitorul Oficial ar trebui să apară şi normele de aplicare a acestei hotărâri. Vom aştepta şi vom vedea cine va avea câştig de cauză, Ministerul Sănătăţii sau administraţiile locale… (L.I.)

 

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Măsuri de URGENȚĂ pentru situația de la Roșia Montană: Ce a decis CNSU, convocat de premierul Ciucă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Măsuri de URGENȚĂ pentru situația de la Roșia Montană: Ce a decis CNSU, convocat de premierul Ciucă

CNSU a decis, luni, verificarea tehnică a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, după ce sâmbătă noaptea a avut loc o avarie la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană, județul Alba, iar populația a fost evacuată.

„În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acțiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare. Prin Hotărârea nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României”, anunță Executivul.

Potrivit hotărârii CNSU, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională Apele Romane și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Inspectoratul de Stat în Construcții, vor efectua, în regim de urgență, controale sau verificări de specialitate privind calitatea construcției și siguranței în exploatare a barajelor, din aria de competență.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Acțiunile de control/verificare se desfășoară la barajele încadrate în categoriile C și D, indiferent de deținător. Controalele/verificările menționate la alin. (1) urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse”, se menționează în document.

Ulterior, va fi întocmit un raport, care cuprinde starea de fapt, concluziile verificărilor, precum și recomandările necesare.

„Controalele și verificările se realizează până cel tarziu la data de 20 noiembrie 2022. În termen de 10 zile de la emiterea prezentei hotărâri, instituțiile centrale sau organizațiile publice precum și cele de la nivelul unităților administrativ teritoriale, pun la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C și D, aflate în administrare”, se precizează în hotărâreas CNSU.

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare, unde sâmbătă a apărut o avarie la baraj, a scăzut până luni cu 97 de centimetri, în urma evacuării cu motopompele de mare capacitate.

O avarie a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană, județul Alba. Autoritățile au dispus evacuarea populației din localitate.

Potrivit ISU Alba, autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Paradox: Angajații de la stat și cei cu pensii speciale câștigă cel mai mult din creșterea salariului minim brut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Paradox: Angajații de la stat și cei cu pensii speciale câștigă cel mai mult din creșterea salariului minim brut

Angajații de la stat și beneficiarii de pensii speciale au de câștigat din creșterea salariului minim brut, spune senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe în Guvernul tehnocrat.

Anca Dragu spune la RFI că ”salariile trebuie să crească, mai ales salariile mici. Atenție, însă: creșterea salariului brut nu înseamnă și o mare creștere a salariului net (…). Și guvernele Dragnea au aplicat această măsură, în care au mutat taxe de la angajator la angajat și salariul brut a crescut, dar salariul net nu a crescut. De aceea, noi propunem și ceea ce ar trebui să facă acum Guvernul, să crească într-adevăr salariile nete, prin reducerea impozitării. Creșterea salariului brut, așa cum o vede Guvernul, ar ajuta foarte puțin pe cei cu salarii mici, ar însemna numai o creștere de 250 de lei pe lună pentru salariul minim pe economie. La o creștere de la 2.550 la 3.000 de lei a salariului brut, deci de aproape 500 de lei, statul îți ia peste 40% din venit, astfel încât de fapt omul mai primește 250 de lei”.

Fostul ministru de Finanțe atrage atenția că în realitate, ”creșterea salariului minim brut are un efect benefic pentru stat, mai ales, pentru că vor crește, clar, toate salariile la stat, dar nu la privat. La stat, salariile sunt legate de salariul minim, la privat mai puțin. Cresc pensiile speciale, pentru că pensiile speciale sunt legate de salarizarea publică, care e legată de salariul minim brut. Crește baza de calcul pentru pensiile speciale. Ele se calculează de asemenea la salariul brut pe care îl are angajatul. Pentru privat, această creștere este una dăunătoare, pentru că vor crește costurile firmelor cu contribuțiile și impozitele (…). În felul acesta, cine are de câștigat din creșterea salariului minim brut în România sunt în general angajații de la stat și beneficiarii de pensii speciale”.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

METEO: Val de aer RECE peste România. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Meteorologii ANM au emis, luni, prognoza pentru perioada 3 – 16 octombrie 2022. Urmează câteva zile reci, apoi vremea va intra într-un proces de încălzire, cu maxime de 23 de grade Celsius, după care temperaturile coboară la 18 -20 de grade.

În primele două zile din interval vremea va fi mai rece decât în mod caracteristic datei, cu medii ale maximelor în jurul a 16 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel că, în perioada 5 – 9 octombrie acestea se vor situa între 18 și 23 de grade, după care, până în 16 octombrie vor ajunge la 18…19 grade. Temperaturile minime se vor situa între 8 și 10 grade mediate regional, mai scăzute în 5 și 6 octombrie, spre 5…6 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 5 și 6 octombrie și din nou în intervalul 12 – 16 octombrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Cum va fi VREMEA în luna octombrie 2022. Prognoza METEO anunțată de ANM

TRANSILVANIA

Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai scăzute decât în mod caracteristic datei, astfel că mediile maximelor vor fi de 14…15 grade, dar din 5 octombrie și până în 9 octombrie vor crește treptat și se vor situa între 6 și 22 de grade. În a doua săptămână acestea vor mai scădea ușor și se vor menține la 18…20 de grade mediat regional. Minimele termice se vor situa în medie între 4 și 8 grade, mai scăzute, spre 2…4 grade în 6 și 7 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele două zile și din nou în a doua săptămână a perioadei estimate.

LA MUNTE

Vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 4 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori în 3 și 4 octombrie, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce se va situa în jurul a 14 grade, urmând ca la începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice să scadă, iar media maximelor să se situeze în jurul a 10…11 grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între -1 și 6 grade, cu cele mai căzute valori în 4 și 5 octombrie. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în primele 3 zile ale intervalului și din nou în a doua săptămână.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea