Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

Un tânăr IT-ist din Alba, pasionat de psihologie, vrea să schimbe lumea: A primit o aprobare pentru un grant de 100.000 de euro, pe care să îi investească în soluții și platforme IT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Andrei Dogaru este un tânăr IT-ist din Alba, născut pe 1 decembrie 1995, care vrea să îmbine lumea informaticii cu psihologia și sociologia.

Andrei a absolvit șef de promoție la Cluj și lucrarea de licență a fost un joc menit să îi scoată pe tineri din starea de depresie. De curând, a accesat fonduri europene cu care să dezvolte noi platforme, destinate tinerilor. Folosește computerul de la 10 ani și se gândește că e nevoie mai mult ca oricând ca oamenii să fie informați despre riscurile din mediul online. În era tehnologiei, Andrei vorbește despre tentațiile și iluziile din social media și ar vrea ca părinții să fie bine consiliați, înainte să-și lase copiii în lumea virtuală.

Andrei este absolvent de IT și a terminat șef de promoție la Universitatea din Cluj. Tocmai a primit o aprobare pentru un grant de 100.000 de euro, pe care să îi investească în soluții și platforme IT. S-a remarcat încă de mic prin dorința de a îmbina lumea informaticii cu psihologia. A citit mult, despre ambele domenii, calculator a avut de pe la 10 ani, iar mai târziu, la facultate, lucrarea sa de licență a fost un joc inventat de el, al cărui rol este să îi salveze pe oameni din depresie. Spune că s-a bazat pe mitul peșterii lui Platon și pe propriile trăiri și experiențe de viață, când i-a venit ideea acestui joc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Andrei Dogaru: „Jocurile au fost în copilărie modul meu de a te retrage și am vrut să ajute persoanele, cum m-au ajutat pe mine. Eroul se află în întuneric și caută să iasă la suprafață și poate să fie comparat cu o etapă a depresiei.”

La 25 de ani, Andrei spune că în era tehnologiei, al mediului online și al platformelor de socializare, oamenii sunt mai vulnerabili și mai predispuși să cadă în depresie, de la o vârstă fragedă, deși aparent se pot conecta cu persoane aflate la celălalt capăt al lumii.

Andrei: „Putem foarte ușor să pretindem că viața noastră este ok, e în regulă, că putem să postăm momentele de fericire, să jucăm teatru. Trebuie să fim atenți dacă ne bazăm doar pe conexiunea virtuală, că avem nevoie de suportul fizic, avem nevoie de persoanele care sunt lângă noi, și acum mai mult ca niciodată.”

Andrei a absolvit un liceu german din Alba Iulia și spune că a avut după adolescență o perioadă de deznădejde. A rămas fără prieteni, face parte dintr-o generație în care unii dintre colegii săi s-au stabilit peste hotare, alții, în orașele mari. Spune că dacă rămân singuri și se refugiază pe internet, tinerii caută validare în mediul respectiv și atunci când aceasta nu vine, apare o mare problemă, iar în fața multor calculatoare se află persoane deprimate.

Andrei: „Oamenii care postează își postează momentele de fericire. Tu vizualizezi acele momente de fericire și te gândești ce viață frumoasă au și ce viață mai puțin frumoasă, poate, o am eu și îți creează un sentiment neplăcut, fals, că viața altora e mai bună decât viața ta. E important foarte mult caracterul pe care îl dezvoltăm. Sunt importante experiențele, aptitudinile pe care le dezvoltăm.”

Andrei da dovadă de multă maturitate atunci când explică despre riscurile din social media. Mărturisește că el și-a găsit sprijinul în părinții și fratele său și s-a apucat de citit studii de psihologie. Astăzi are curajul să vorbească despre propria experiență și susține că toți cei din tânăra generație ar trebui să fie învățați să acepte să fie deschiși și să își recunoască vulnerabilitatea.

Andrei: „Am avut momentele alea, pot să zic așa, de deznădejde. Nu m-am apropiat așa de tare de depresie, dar am fost în direcția aceea. Dar nu cu dragă, dragă, ci mai degrabă cu o scuturare. Trezește-te, poți mai mult!”

Cu banii primiți va angaja cinci persoane în noul său start-up și spune că se gândește să creeze o platformă online, în care să coopteze diverși specialiști psihologi, sociologi, un portal prin care părinții și copiii să poată fi îndrumați cum să se ferească de eventuale riscuri din online, mai ales la vârste mici.

Andrei: „Un copil nu cred că poate face față dacă e bombardat cu atâtea informații și nu sunt filtrate. Pentru ei poate fi copleșitor. Avem limita de vârstă și la fumat, ar trebui trebui să fie și pentru copii, pe partea de social media, în opinia mea. Eu nu mi-am făcut Facebook decât când am ajuns la facultate și asta pentru că aveam nevoie să intru pe grupul de Facebook al secției. Până unde punem limita, aici trebuie să fim atenți. Când comtrolăm aparatul și când ne controlează el pe noi.”

Pare ciudat ca aceste idei să vină tocmai de la un om de IT.

Andrei: „Ar trebui să fim cu persoane care sunt mai mult lângă noi decât cu cele care nu sunt lângă noi. Dacă sunt la masă și îmi scot telefonul, am înțeles că e un semnal în subconștient că telefonul e mai important decât persoana care e în fața mea.”

Iubește animalele și povestește că e tare bucuros de câțiva ani, de când familia lui s-a mutat de la bloc la casă, pe un deal de lângă Alba Iulia, de unde se vede și orașul Sebeș.

Locuiește pe colinele unde părinții îi aduceau pe el și fratele mai mic, la săniuș, iar în fața casei, Andrei și-a ajutat tatăl să încropească o mică plantație de mure.

Andrei: „Meritul principal e al tatălui, dar la cules, toți, toată lumea. La irigat, la fel. Foarte interresant că înainte să avem terenul ăsta, veneam dincolo de gard și am stat pe aici, pe lângă teren.”

Tatăl lui Andrei este polițist criminalist și de câțiva ani conduce Inspectoratul de Poliție Județean Alba, iar mama sa lucrează la relații cu publicul, în Consiliul Județean. Fratele mai mic, o fire la fel de studioasă, povestește că în anii de gimnaziu, Andrei reușea să îl ferească de bullying cu vorba, discutând cu cei din anturajul lor.

Lia Dogaru, mama lui Andrei: „Sunt o generație care trebuie mai mult implicată. Să nu îi lăsăm deoparte, că sunt tineri.”

Andrei Dogaru lucrează cu internetul, cu tehnologia, nu le respinge ci dimpotrivă, le mânuieste cu succes, dar vrea să atragă atenția și să informeze, să consulte specialiști și să arate celor din jur că poate vorbi și din proprie experiență. Un tânăr introvertit, care a dorit să îi ajute pe cei din jur și susține că asta ar trebui să-i anime pe toți cei din generația lui, o generație care are toată libertatea să se refugieze pe rețelele de socializare.

Andrei: „Poți să ai potențial enorm, dar dacă nu ai dorință, voință de face, de a-l pune în aplicare, potențialul e zero. Trebuie să vrem mai mult, să facem. E nevoie să fim responsabili pentru noi, să fim responsabili pentru lucrurile care sunt în jurul nostru, să nu ne mai victimizăm atât de mult. Ce ne lipsește? Să fim uniți și să dorim și binele din jurul nostru.”

Într-o lume dominată de asaltul tehnologiei, Andrei Dogaru pune accent pe empatie. Într-o eră a globalizării, în care societățile moderne suferă de boli moderne, de stres și depresie, un tânăr român ar vrea să construiască un produs care să ajute. O rețetă care să ajungă la ochii și urechile celor interesați, tot prin intermediul internetului.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Alba Iulia Music & Film Festival 2022 debutează astăzi, în prim-planul manifestărilor aflându-se deschiderea oficială a manifestărilor și concertul Corinei Chiriac.

CITEȘTE ȘI: 19-21 august 2022| PROGRAMUL Alba Iulia Music & Film Festival: Filme, concerte live și invitați de marcă, în Cetatea Alba Carolina

Sute de persoane erau prezente în Piața Cetății pentru a se bucura de spectacol și de filme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comedia Cel mai bun șef, care a strâns șase premii Goya anul trecut, și doamna muzicii românești, Corina Chiriac, vor deschide festivalul, care va pendula, de la început până la sfârșit, între umor și dramă.

VINERI 19 AUGUST

Piața Cetății
20:00-Deschiderea oficială a festivalului: concert Corina Chiriac

21:00– FILM: Cel mai tare șef (The Good Boss), 2021, Spania, regia: Fernando León de Arano/ 1h 56

Piața Vestică
21:00– FILM: Nunți, botezuri, înmormântări, 2022, România, regia: Alexandru Lustig / 2h1min.

Esplanada Obeliscului
20:45– FILM: Capra cu trei iezi, 2022, România, regia: Victor Canache / 1h 23min.

Grădina Cetății
21:00– FILM: Insula, 2021, România, regia: Anca Damian/ 1h 24min.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane de lei pentru restul de executat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane pentru restul de executat

Lucrările la lotul 1 al drumului județean 107I, supranumit și „Transalpina de Apuseni”, cel mai lung, cel mai spectaculos și cea mai mare investiție într-un drum județean, vor fi reluate în curând.

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuție de lucrări pentru proiectul “Modernizare drum județean DJ 107 I : Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat –DN74 (Cerbu)“/ Lot 1 – rest de executat.

Valoarea totală estimată este de 127.271.770,22 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consiliul Judeţean Alba a reziliat în urmă cu trei luni contractul pentru modernizarea lotului 1 a drumului cunoscut ca ”Transalpina de Apuseni”, motivul principal fiind reprezentat de faptul că antreprenorul principal nu a putut oferi o altă garanţie a contractului după falimentul City Insurance.

Lucrările pe acest tronson de drum în lungime de 43.510 km constau în:

– Reabilitare părții carosabile prin execuție fundație din balast și piatră spartă și două straturi de mixturi asfaltice.
– Construire/reabilitare poduri și podețe
– Preluarea apelor pluviale printr-o reţea de canalizare din conducta cu diametrul D = 500 mm şi guri de scurgere cu sifon si depozit
– Execuție șanțuri și rigole din pământ sau pereate
– Consolidare corp drum cu zid de sprijin și rigolă ramforsată
– Montare parapeți flexibili pe fundații izolate/adâncite
– Semnalizare orizontală și verticală
– Accese la proprietăți
– Amenajare drumuri laterale
– Amenajare piste de bicicliști și trotuare
– 9 staţii noi de autobuz.

”Transalpina de Apuseni” face legătura între DN74 şi DJ 107M prin Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, la altitudini de peste 1000 de metri, pe o lungime de 78,43 de kilometri.

Proiectul mai prevede amenajarea a 6,7 kilometri de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până luni după masa. Zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până luni după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 22 august, la ora 16:00.

COD GALBEN

În intervalul 20.08.2022 ora 12:00 – 22.08.2022 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj), Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt –afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea