Rămâi conectat

Politică Administrație

Un tânăr din Sebeș și un specialist din Alba Iulia în presa europeană, despre fenomenul migrației și drama euroorfanilor

Publicat

în

Presa europeană este cu ochii ațintiți înspre România și Bulgaria după ce, începând cu 1 ianuarie 2014, pentru cetățenii celor două state au fost ridicate total restricțiile pe piața muncii din țările UE.

Rămâne de văzut dacă îngrijorarea europenilor, legată de un eventual exod al forței de muncă ieftină din cele mai proaspete state membre ale UE, se va confirma.

Sebes raresLegat de această situație, Rareș Dadarlat, un tânăr inginer din Sebeș, a declarat recent pentru “BBC News Europe” că nu crede că lucrurile se vor schimba semnificativ odată cu noile libertăți, întrucât a merge să lucrezi în străinătate necesită anumite aptitudini și o investiție inițială destul de substanțială.

Elit - Gustul Desăvârșit

În opinia lui Rareș, persoanele calificate vor continua să emigreze ca și până acum, acolo unde vor găsi job-uri bine plătite. Sebeșeanul le-a mai spus celor de la BBC că este de datoria României să rezolve problema emigrării masive a “creierelor”, prin crearea locurilor de muncă și creșterea salariilor.

 

Euroorfanii” victimele migrației din sărărcie

Unul dintre efectele fenomenului migrației către Occident este creștrea proporțională a fenomenului „euroorfanilor”, cum îi numește publicația germană Deutsche Welle pe acesti copii. Este vorma despre noile generații de sacrificiu – copii crescuți în absența părinților plecați la muncă în strănătate, de a căror educație au rămas să se ocupe bunicii, rudele sau centrele de copii.

Într-un reportaj publicat în urmă cu câteva zile de “dw.de” este prezentat cazul Casei pentru Copii „Steaua Sperantei” din Alba Iulia. Aici, 8 dintre cei 40 de copii sunt așa-numiții euroorfani: parinții lor locuiesc și muncesc in strainatate.

Cristiana avea doar doua luni cand a fost plasată la o casă de copii, arată Deutsche Welle, in reportajul realizat.

Mama sa a lasat-o aici cu promisiunea ca va veni sa o ia înapoi repede. A luat legatura cu orfelinatul de-abia dupa 9 ani. „Mama mea locuieste in Spania impreuna cu sora si bunica mea. Nu stiu nimic despre ea, decat ca lucrează la un salon de tatuaje”, spune Cristiana.

Sybille Huttemann, directoarea Asociației „Steaua Sperantei”, spune că in centrul pe care îl coordonează ajung, frecvent, copii ai caror parinti au plecat la munca in afara tarii. „Mama si tatal pleaca brusc, iar copilul nu poate sa inteleaga de ce. Nu avem cum sa le explicam ca ei pleaca fiindca nu au bani si trebuie sa castige ceva. Mai rau este ca parintii nu se intorc. Pentru un copil, acest lucru este de-a dreptul înfricoşător”.

„Copiii sunt principalii suferinzi ai valului emigrationist din Romania. Sunt multe cazuri in care parinții iși lasă copiii singuri în ţară si pleacă. Singurii care mai vin să-i vadă pe cei mici, din când in când, sunt vecinii”, mai spune Sybille Huttemann Boca.

Nu se stie cu precizie cati copii romani se afla in aceasta situatie. Conform datelor UNICEF din 2008, numarul acestora era de 350.000. Unii dintre ei renunta la scoala, altii cad in depresie, altii consumă droguri sau devin infractori, desi parintii le mai trimit lunar ceva bani pentru întreţinere. Pentru că aceşti copii se simt abandonaţi şi singuri, unii dintre ei se gândesc de multe ori chiar sa-şi ia viata.

„In multe sate din Romania au ramas doar batranii si copiii”, spune un expert, care se ocupa cu probleme de migraţie la Institutul de Economie Comparativa din Viena. În unele sate aceasta este o situatie permanenta – o treime dintre cei apţi de muncă pleacă la lucru in străinătate, se întorc dupa câteva luni, însa alţii deja pleacă să le ia locul. In regiunile rurale migrarea a devenit o parte integrantă a vieţii cotidiene”, spune expertul.

Surse: Interview by Nathan Williams, BBC News; Deustche Welle


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare