Rămâi conectat

Actualitate

Un șofer din ALBA a fost sancționat de polițiști doar pe baza declarației unui pieton: De ce a fost anulat procesul verbal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un șofer din ALBA a fost sancționat de polițiști doar pe baza declarației unui pieton: De ce a fost anulat procesul verbal

Într-un caz ce a avut loc aproape de finalul anului trecut, în Alba Iulia, un bărbat care a sesizat poliția a fost transportat până la locul unde a fost oprit conducătorul auto.

Cazul s-a întâmplat la Alba Iulia, în 17 noiembrie 2022. Un echipaj de poliție l-a transportat pe pietonul implicat în așa-zisul incident până la locul unde a fost oprit în trafic conducătorul auto (I.D.). Acesta din urmă a contestat procesul verbal de sancționare în instanță și, inevitabil, a avut câștig de cauză.

În motivarea plângerii, patentul a arătat că a fost sancționat cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru că nu ar fi acordat prioritate de trecere unui pieton angajat în traversarea străzii prin loc marcat special amenajat. Potrivit acestuia, pietonul angajat în traversarea străzii pe trecerea din dreptul Alba Mall, a apărut brusc în faţa autovehiculului condus de el, fără a se asigura, mai ales că pe prima bandă de circulație lângă trecerea de pietoni era parcată o autoutilitară din fața căreia pietonul a apărut brusc.

„Imediat după oprirea autovehiculului, pietonul a început să înjure și după plecarea din zonă a acestuia din urmă, după aproximativ 20 de minute a fost oprit de un echipaj de poliție în zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia, ocazie cu care acolo a fost adus de un alt echipaj pietonul în cauză și după spusele căruia, organele de poliție au întocmit procesul verbal”, a susținut conducătorul auto.

Șoferul a mai primit din partea polițistului rutier și un avertisment. Judecătorul care a analizat documentele a constat că procesul verbal a fost încheiat de organele de poliţie în baza declarației pietonului şi nu pe baza constatărilor proprii ale persoanelor care au calitatea de agenți constatatori, potrivit prevederilor legale.

• „Agentul constatator nu a fost în măsură să constate personal fapta”

„În speţă, «constatarea» contravenţiei o face numitul (…) la cererea căruia organele de poliţie, în urma consemnării variantei susţinute de persoana menţionată, aplică sancţiunea. Pietonul nu s-a dovedit a fi ofiţer sau subofiţer din cadrul MAI şi nici poliţist rutier. Încheierea procesului verbal pe baza celor susţinute de o anumită persoană încalcă dispoziţiile legale care prevăd, printre altele, că agentul constatator va menţiona şi va arăta toate împrejurările «ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite»”, a susținut magistratul de la Judecătoria Alba Iulia.

Potrivit acestuia, procesul verbal încheiat pe baza unei singure declaraţii, „pe lângă că nu îndeplineşte condiţiile cerute de lege privind calitatea agentului constatator, nu îndeplineşte nici condiţiile privind descrierea faptei, a gravităţii acesteia şi a urmărilor produse, chestiuni care intră în competenţa agentului constatator şi nu a vreunui martor”.

„Agentul constatator nu a fost în măsură să constate personal fapta şi cu atât mai puţin să aprecieze cu privire la urmările acesteia, starea de pericol creată, circumstanţele personale şi reale ale întregii cauze. Astfel, între cele susţinute de petent în plângere şi cele susţinute de martor în declaraţie există importante diferenţe care se răsfrâng atât asupra existenţei faptei contravenţionale, cât şi asupra circumstanţelor personale ale petentului”, se mai menționează în hotărârea instanței, din 20 februarie 2023.

Magistratul a considerat, astfel, că, în această situație, nu se poate vorbi de constatarea „în mod direct” a faptei contravenționale de către agentul constatator și a anulat sancțiunea. IPJ Alba nu a depus, deocamdată, contestație.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea