Rămâi conectat

Actualitate

Un șofer din ALBA a fost sancționat de polițiști doar pe baza declarației unui pieton: De ce a fost anulat procesul verbal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un șofer din ALBA a fost sancționat de polițiști doar pe baza declarației unui pieton: De ce a fost anulat procesul verbal

Într-un caz ce a avut loc aproape de finalul anului trecut, în Alba Iulia, un bărbat care a sesizat poliția a fost transportat până la locul unde a fost oprit conducătorul auto.

Cazul s-a întâmplat la Alba Iulia, în 17 noiembrie 2022. Un echipaj de poliție l-a transportat pe pietonul implicat în așa-zisul incident până la locul unde a fost oprit în trafic conducătorul auto (I.D.). Acesta din urmă a contestat procesul verbal de sancționare în instanță și, inevitabil, a avut câștig de cauză.

Elit - Gustul Desăvârșit

În motivarea plângerii, patentul a arătat că a fost sancționat cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru că nu ar fi acordat prioritate de trecere unui pieton angajat în traversarea străzii prin loc marcat special amenajat. Potrivit acestuia, pietonul angajat în traversarea străzii pe trecerea din dreptul Alba Mall, a apărut brusc în faţa autovehiculului condus de el, fără a se asigura, mai ales că pe prima bandă de circulație lângă trecerea de pietoni era parcată o autoutilitară din fața căreia pietonul a apărut brusc.

„Imediat după oprirea autovehiculului, pietonul a început să înjure și după plecarea din zonă a acestuia din urmă, după aproximativ 20 de minute a fost oprit de un echipaj de poliție în zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia, ocazie cu care acolo a fost adus de un alt echipaj pietonul în cauză și după spusele căruia, organele de poliție au întocmit procesul verbal”, a susținut conducătorul auto.

Șoferul a mai primit din partea polițistului rutier și un avertisment. Judecătorul care a analizat documentele a constat că procesul verbal a fost încheiat de organele de poliţie în baza declarației pietonului şi nu pe baza constatărilor proprii ale persoanelor care au calitatea de agenți constatatori, potrivit prevederilor legale.

• „Agentul constatator nu a fost în măsură să constate personal fapta”

„În speţă, «constatarea» contravenţiei o face numitul (…) la cererea căruia organele de poliţie, în urma consemnării variantei susţinute de persoana menţionată, aplică sancţiunea. Pietonul nu s-a dovedit a fi ofiţer sau subofiţer din cadrul MAI şi nici poliţist rutier. Încheierea procesului verbal pe baza celor susţinute de o anumită persoană încalcă dispoziţiile legale care prevăd, printre altele, că agentul constatator va menţiona şi va arăta toate împrejurările «ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite»”, a susținut magistratul de la Judecătoria Alba Iulia.

Potrivit acestuia, procesul verbal încheiat pe baza unei singure declaraţii, „pe lângă că nu îndeplineşte condiţiile cerute de lege privind calitatea agentului constatator, nu îndeplineşte nici condiţiile privind descrierea faptei, a gravităţii acesteia şi a urmărilor produse, chestiuni care intră în competenţa agentului constatator şi nu a vreunui martor”.

„Agentul constatator nu a fost în măsură să constate personal fapta şi cu atât mai puţin să aprecieze cu privire la urmările acesteia, starea de pericol creată, circumstanţele personale şi reale ale întregii cauze. Astfel, între cele susţinute de petent în plângere şi cele susţinute de martor în declaraţie există importante diferenţe care se răsfrâng atât asupra existenţei faptei contravenţionale, cât şi asupra circumstanţelor personale ale petentului”, se mai menționează în hotărârea instanței, din 20 februarie 2023.

Magistratul a considerat, astfel, că, în această situație, nu se poate vorbi de constatarea „în mod direct” a faptei contravenționale de către agentul constatator și a anulat sancțiunea. IPJ Alba nu a depus, deocamdată, contestație.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miecuri legea care creşte durata concediului de acomodare pentru părinţii care au adoptat un copil, de la un an, cât este în prezent, la doi ani.

Proiectul prevede că Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, conform Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Alin Ignat afirma după votul din Parlament că iniţiativa este pe cât de simplă, pe atât de esenţială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar mai ales pentru copiii care primesc şansa unei vieţi în familie, prin adopţie.

”Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, spunea Ignat.

El preciza că acest proiect nu vorbeşte de soluţii care rezolvă doar financiar o problemă, ci despre timp, o resursă de multe ori mai preţioasă. ” În acest caz, despre timpul petrecut împreună de familiile în care adopţia naşte cu adevărat părinţi şi copii, timp tradus în încredere unii în ceilalţi, în sine şi în ziua de mâine, timp tradus în ataşament sigur, nevoi care primesc răspuns şi paşi spre echilibrul emoţional”, mai arăta deputatul liberal.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum

Profesorii debutanți ar trebui să aibă o creștere a salariului de aproximativ 62%, potrivit calculelor Edupedu.ro pe baza prevederilor din expunerea de motive a proiectului Legii învățământului preuniversitar.

Bugetul pentru creșterile salariale este de peste 8 miliarde de lei, conform documentului citat anterior. Amintim că proiectele de legi ale Educației se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 29 martie.

Elit - Gustul Desăvârșit

De precizat că adoptarea în Guvern nu presupune aplicarea acestor proiecte de legi. Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere. Dacă vor fi aprobate de Camera Deputaților și apoi de Senat, aceste proiecte vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis. După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative.

Profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Tot în document este menționat că salarizarea întregului personal didactice se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.

În luna decembrie 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.

Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei. Acest lucru înseamnă o creștere de aproximativ 1.450 de lei.

Raportat la salariul actual, creșterea ar însemna aproximativ 62% pentru cadrele didactice debutante.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Ar putea fi o adevărată lovitură pentru conducătorii auto din România! Șoferii care nu-și plătesc amenzile ar putea rămâne, în curând, pietoni, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Conform unui proiect de lege depus la Senat, șoferii care nu-și achită amenzile în 60 de zile riscă să rămână fără permisul de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, șoferii care sunt amendați sunt obligați să le achite în maximum două luni. În caz contrar, vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

Ce susțin inițiatorii

„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege, conform Antena3.ro.

Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Trebuie precizat că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare