Rămâi conectat

Curier Județean

Un sat aproape părăsit din Alba, „uitat de lume” şi „la capătul pământului”, adăpostește o biserică veche de cinci secole unde se găseşte o pictură a „împăratului roşu-galben“

Publicat

în

Satul Tătârlau se află undeva în estul judeţului Alba, între Blaj şi Cetatea de Baltă. Este un sat aproape părăsit, caruia i se potrivesc aproape perfect expresiile „uitat de lume” şi „la capătul pământului”.

Uliţele desfundate, casele care par sărăcăcioase şi populaţia îmbătrânită provoacă, la prima vedere, o stare de dezolare dezarmantă. Cu toate astea, există un loc, în Tătârlau, care contrastează puternic cu aparenţele. Este vorba despre biserica evanghelică din sat.

”Biserica saşilor, cum se spune, devenită simbolul satului care, în săseşte, se numeşte Taterloch. O veţi găsi într-o poiană îngrădită, bine rânduită, cu acces direct de la şosea. Biserica are 15 m înălţime, este de tip sală, cu origini în secolele XIV-XV, fiind clădită integral în stil gotic.

Electrica Furnizare Discount

Materialul principal de construcţie este piatra de râu, în amestec cu cărămizi şi elemente locale, precum pământ, argilă şi lemn. Cu o navă aproape pătrată, cu tavan casetat şi cor poligonal, sprijinit în nervuri stelate, proeminente, micuţul lăcaş săsesc impresionează prin rigurozitate. În exterior, contraforţi şi rămăşiţe de fresce gotice – înfăţişându-l pe Sf. Cristofor (care a dat şi hramul bisericii) – îmbogăţesc efectul monumental al edificiului”, spune Rareş Tileagă, ghid de călătorii.

Dintre toate elementele interioare, altarul, de tip poliptic (adică alcătuit dintr-o serie de panouri pictate, fiecare reprezentând o scenă şi, în ansamblu, o suită compoziţională), este cel mai semnificativ, fiind datat 1508. Altarul prezintă 12 compoziţiii, la care se adaugă predela cu scene biblice şi figuri de sfinţi. Are patru aripi, dintre care două sunt imobile, iar două, mobile, şi este în întregime opera pictorului Vincentius din Sibiu şi a lemnarului Simon, fiind considerat o expresie artistică a tranziţiei de la gotic la renaştere. Fapt semnificativ este şi că una dintre picturile altarului îl reprezintă pe Sfântul Rege Ştefan, poreclit „împăratul roşu-galben”.

Un alt detaliu care merită atenţie este fragmentul de frescă, valoros, descoperit în pereţii interiori ai corului, în anul 2016, în timpul unei analize a tencuielii.

Satul are o populaţie de circa 700 de locuitori, care se ocupă în principal cu cultivarea pământului. Se ajunge în satul din comuna Cetatea de Baltă pe ruta Alba Iulia – Teiuş (DN 1) – Blaj (DN 14B) – Cetatea de Baltă (DJ 107) – Tătârlaua (DJ 142K). O altă cale de acces este dinspre judeţul Mureş, oraşul Târnăveni, pe DJ 107.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Publicat

în

Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Mai mulți cetățeni din municipiul Aiud au semnalat neregului în ceea ce privește colectarea deșeurilor vegetale de pe unele străzi din oraș.

Doleanțele au ajuns la urechile autorităților, care spun că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu operatorul, pentru a rezolva problema.

„Suntem nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale. De câteva zile primim mesaje de la cetățeni care ne semnalează deficiențe în colectarea acestora. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu operatorul pentru a remedia problema”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Publicat

în

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Preșcolarii grupei mari, grupa ”Iepurașilor”, sub îndrumarea doamnelor educatoare Baying Iulia și Potopea Denisa, au sărbătorit încheierea Proiectului Tematic ”Simfonia Toamnei” printr-un Carnaval.

Preșcolarii, au ales să îmbrace fiecare costumul preferat: de zâne, prinți și prințese, eroi, iepurași, fluturași și alte personaje de poveste. Ziua a fost plină de activități distractive, jocuri alese și îndrăgite de cei mici.

Electrica Furnizare Discount

Prin toate activităţile desfăşurate la grupă, în perioada derulării Proiectului Tematic, copiilor li s-a oferit posibilitatea de a-şi completa cunoştinţele pe care le aveau, dar şi de a-şi satisface curiozitatea cu informaţii despre lucruri neştiute.

Toamna este anotimpul roadelor bogate, a recoltei, a veseliei, a harniciei si a pregatirilor pentru iarna, iar preșcolarii din grupa ”Iepurașilor” au sărbătorit acest anotimp, în cel mai plăcut mod, cu veselie și bucurie!

Doamna director, prof. Seician Maria, transmite felicitări cadrelor didactice și mulțumiri părinților pentru implicare și colaborare.

Citește mai mult

Curier Județean

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

Publicat

în

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean ‚‚ Avram Iancu’’ Alba, avem în componenţă 3 posturi montane de jandarmi, respectiv: Șugag, Roșia Montană și Arieșeni. Având în vedere că deja în zone montane din județ zăpada este prezentă, pentru a preveni evenimentele negative, jandarmii montani reamintesc turiștilor următoarele:

-Înainte de a pleca în drumeție să echipeze autoturismul corespunzător (lanțuri antiderapante, lopată de zăpadă);

-Să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la starea vremii, starea drumurilor, dar și existența marcajelor turistice;

Electrica Furnizare Discount

-Să plece la drum doar cu echipament adecvat, lanternă, sac de dormit, trusă de prim ajutor;

-Să nu se abată de la drum și să respecte indicatoarele și marcajele turistice;

-Să cunoască bine pregătirea fizică a grupului și să adapteze traseul în funcție de aceasta;

-Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

-În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;

-Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membri Salvamont și respectaţi indicaţiile acestora;
-Să ia legătura cu jandarmii montani/ serviciul unic de urgență 112, în cazul producerii unui accident, comunicându-le acestora datele de identificare ale solicitantului, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate și când s-a produs accidentul.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare