Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un polițist rutier din Alba a refuzat să transporte un șofer la analize de sânge pentru alcoolemie: Instanța a anulat suspendarea permisului auto și amenda pentru etilotestul pozitiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un polițist rutier din Alba a refuzat să transporte un șofer la analize de sânge pentru alcoolemie: Instanța a anulat suspendarea permisului auto și amenda pentru etilotestul pozitiv

Un polițist rutier din cadrul IPJ Alba a refuzat să transporte un șofer la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice, după ce conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie de 0,12 mg/l alcool în aerul expirat.

Citește și: FOTO | PERCHEZIȚII în Alba, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală: Ce au descoperit oamenii legii

Șoferul a fost amendat cu 1.305 lei și s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Conducătorul auto (Adrian M.) a contestat procesul-verbal în instanță și a avut câștig de cauză tocmai datorită refuzului exprimat de polițistul rutier, care a fost înregistrat de camera video pe care o avea asupra lui. Incidentul a avut loc în 3 iunie 2023, iar hotărârea a fost pronunțată la Judecătoria Blaj în 31 octombrie.

”Petentul a susținut că i-a solicitat agentului constatator să îl conducă în vederea recoltării de probe biologice, însă acesta a refuzat, moment în care petentul a apelat numărul de urgență 112, pentru ca polițistul să fie obligat să îl conducă la spital în vederea recoltării de probe biologice”, se precizează în hotărâre cu privire la declarația șoferului.

Citește și: Accident rutier la Cetatea de Baltă: Un șofer băut a intrat pierdut controlul mașinii și a intrat într-un parapet

Conducătorul auto a contestat starea de fapt reținută ca urmare a testării sale, arătând că nu a consumat alcool, precum și faptul că a solicitat în mod repetat agentului constatator să îl însoțească la cea mai apropiată unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, dar acesta a refuzat.

”Potrivit înregistrării video efectuată la data de 3.06.2023, ora 14.02, depusă la dosar de către intimat, cu ocazia întocmirii procesului-verbal atacat și aducerii la cunoștința contravenientului a stării de fapt reținute și a sancțiunii aplicate, petentul, fiind întrebat de agentul constatator dacă are obiecțiuni de formulat, a solicitat agentului constatator prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, însă agentul constatator a refuzat, motivând acest refuz prin faptul că după depistarea sa în trafic și testarea sa, petentul ar fi părăsit locul opririi sale, revenind după aproximativ 30 de minute”, se mai susține în hotărâre.

Situație confirmată de înregistrările video

Înregistrările video depuse la dosar confirmă susținerile petentului, în sensul că acesta i-a solicitat agentului constatator, în mod repetat, recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge, fiind refuzat, aspect ce a fost menționat și la rubrica destinată obiecțiunilor contravenientului din procesul-verbal atacat.

Citește și: Ordin de protecție și dosar penal pentru un bărbat de 55 de ani, din Alba Iulia, care și-a agresat partenera

”Potrivit celor două înregistrări depuse la dosar de către intimat, petentul a solicitat recoltarea probelor biologice în data de 3.06.2023, ora 14.02, la momentul la care agentul constatator i s-a adus la cunoștință contravenția reținută în sarcina sa și sancțiunea aplicată, în condițiile în care testarea cu aparatul etilotest avusese loc cu doar 20 de minute înainte, la ora 13.42. Instanța apreciază că refuzul agentului constatator este unul nejustificat, cererea fiind formulată de petent la momentul întocmirii procesului-verbal și la un interval de timp rezonabil (20 minute) față de testarea etilotest, interval de timp ce ar fi permis corelarea celor două rezultate”, a mai afirmat magistratul. Potrivi acestuia, prin refuzul agentului constatator a fost afectat dreptul la apărare al conducătorului auto.

”Instanța are în vedere că singura modalitate prin care petentul ar fi putut combate rezultatul testării sale etilotest este buletinul de analiză toxicologică întocmit pe baza probelor biologice a căror recoltare a solicitat-o, însă i-a fost refuzată în mod nejustificat. Este evidentă vătămarea dreptului său la apărare în condițiile în care petentul nu poate demonstra în alt mod eventuala lipsa de acuratețe a testării ce a dus la sancționarea sa”, a concluzionat judecătorul. În final, acesta a dispus anularea procesului-verbal și a dispus restituirea permisului de conducere reținut de polițistul rutier.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU la o cabană de lemn din Valea Lungă: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un incendiu a izbucnit sâmbătă noaptea în localitatea Valea Lungă, la o cabană de lemn. Au intervenit pompierii din Blaj.

Citește și: Urmările vântului puternic la Alba Iulia: Elementele din acoperișul unei clădiri s-au desprins. Au intervenit pompierii

Garda de intervenție Blaj intervine cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o EPA în localitatea Valea Lungă, satul Glogoveț.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o cabana din lemn.

Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

Foto: arhivă

 


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare