Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un nou proces pierdut de Consiliul Judeţean Alba cu un transportator de călători. Despăgubiri de 400.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Un nou proces pierdut de Consiliul Judeţean Alba cu un transportator de călători. Despăgubiri de 400.000 de lei

Consiliul Judeţean Alba a pierdut procesul cu societatea de transport călători ”Man Tours” SRL însă Curtea de Apel Cluj a redus cuantumul despăgubirilor solicitate în dosar de la 9,1 milioane de lei, adică 2 milioane de euro, la circa 400.000 de lei, respectiv 85.700 de euro.

Suma include şi daunele morale, respectiv cheltuieli de judecată. Curtea de Apel Cluj a pronunţat miercuri, după amânări succesive, soluţia în ultimul din lungul şir de procese în care Consiliul Judeţean Alba a fost chemat în instanţă de trei firme de transport din Alba care au solicitat despăgubiri substanţiale pentru că nu au putut opera pe drumurile judeţene în perioada 2008 – 2013. S.C. Man Tours a solicitat cele mai mari despăgubiri, în valoare de 9,1 milioane de lei beneficiu nerealizat însă Curtea de Apel Cluj a redus substanţia suma.

”Admite în parte acţiunea formulată şi precizată de reclamanta «Man Tours» S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul Judeţul Alba. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 332.254,9 lei, cu titlul de daune materiale, actualizată cu rata inflaţiei începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 27 iunie 2013 şi până la achitarea sumei, şi dobânda legală prevăzută de art. 3 alin. (2) din OG nr. 13/2011, pentru această sumă, începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 27 iunie 2013, şi până la achitarea sumei.

Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 10.000 de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlul de daune morale. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 20.610 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu expert, şi suma de 300 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată reprezentând taxă de timbru. Compensează cheltuielile de judecată reprezentând onorariile avocaţiale ale părţilor şi respinge în rest cererea privind obligarea la plata cheltuielilor de judecată. (…). Definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică azi, 27 iunie 2018”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei clujene.

Consilierii judeţeni din Alba au luat act în cadrul şedinţei de ieri de această soluţie şi au votat plata despăgubirilor. Proiectul a fost trecut cu votul consilierilor PNL, care sunt majoritari în legislativul jdueţean. ”Chiar dacă am pierdut procesul noi considerăm că am câştigat, având în vedere că despăgubirile iniţiale solicitate erau de 2 milioane de euro.

Am reuşit să demonstrăm că pretenţiile firmei de transport erau unele aberante, nicio firmă de transport public din România nu poate realiza un asemenea profit de pe urma exploatării unor trasee publice. De altminteri, dacă ne uităm la cifra de afaceri a firmei Voltrans care a operat traseele invocate de Man Tours, vom constata că întreaga cifră de afaceri a fost de 3 milioane de lei iar Man Tours a solicitat 2 milioane de lei în contul ”profitului rezonabil”, au precizat reprezentanţii CJ Alba. Aceştia au spus că nu exclud ca în viitorul apropiat să deschidă procese pentru recuperarea banilor.

Nu mai departe de luna ianuarie 2018, consilierii judeţeni din Alba au aprobat achitarea sumei de 1,7 milioane de lei firmei de transport Transgilyen, ”beneficiu nerealizat”, pentru neefectuarea serviciului de transport călători în perioada iulie 2008 – aprilie 2013, într-un dosar similar cu cel al Man Tours. Şi Arion Trans, o altă firmă de transport care s-a considerat nedreptăţită de Programul de transport 2008 – 2013 adoptat de CJ Alba, a solicitat despăgubiri în instanţă însă în cazul ei procesul nu a mers mai departe întrucât Tribunalul Cluj a considerat acţiunea tardivă, decizie menţinută şi la Curtea de Apel. Cu acest proces se finalizează ”saga” administraţiei judeţene în raport cu cele trei societăţi cu care se judecă de 10 ani. În total, Consiliul Judeţean a plătit acestora despăgubiri, daune interese, majorări de întârziere şi cheltuieli de judecată în valoare totală de aproape 3 milioane de lei.

UPDATE/ Man Liviu, raspuns /punct de vedere după ce CJ Alba pierde procesul cu Man Tours:

Decizia CA Cluj reprezinta o noua si mare victoria a CJ Alba asupra societatilor de transport persoane din judetul Alba , societati care au efectuat transport judetean de persoane si care in 2008 au incercat in mod onest sa dobandeasca, din nou, dreptul de a desfasura serviciul de transport public pe raza judetului , serviciu gestionat de consiliul jud. Alba.

Scurt istoric – prima victorie impotriva transportatorilor onesti a fost cea din 2008 cand si subscrisa SC Man Tours SRL a pierdud licitatia , in detrimentul Voltrans S A, administrata de Ivinis Ghe. membru PDL , consilier judetean si presedintele comisiei de specialitate din cadrul consiliului judetean la acea procedura . Victoria a fost posibila datorita unor documente false intocmite de catre membrii consiliului judetean pt. a acorda un punctaj mai mare societatii Voltrans , intrucat Man Tours detinea un parc auto modern facand investitii in microbuze si autobuze noi .

Actele administrative emise de CJ Alba pe baza documentelor false prin care a fost desemnat castigator Voltrans au fost constatate ca nelegale si anulate de C A Cluj in 2013. Cu toate acestea actele administrative emise pe baza unor documente false au produs efecte pana in 2015 cand decizia de anulare cu consecinta de recunoastere a dreptului subscrisei a fost pusa in aplicare doar pentru ca dinstinsul dn. Dumitrel a fost sanctionat cu amenda pentru neexecutare sentinta -judecatoreasca in cuantum de 20% /zi intarziere din salariul minim pe economie . Deci dreptul subscrisei a fost recunoscut doar in luna martie 2015 , – in consecinta faptul ca Voltrans a efectuat transport pe intreaga perioada (2008-2015) nu poate fi calificat altfel decat obtinerea a cea ce sa vrut si nu poate fi calificata decat o victorie absoluta. – dupa cum am aratat mai sus in decursul anului 2015 , sub constrangere , consiliul judetean recunoaste dreptul subscrisei dar disimuleaza repunerea in drept si decade subscrisa din dreptul castigat pt. a repune aceasi societate Voltrans pe trasee .

Asadar victorii peste victori … Lovitura finala , consta in victoria prin care CJ Alba pastorit de presedintele Dumitrel pe baza unor informatii si documente false , specialitatea casei , o obtine si in consecinta legalizeaza evaziunea fiscala judeteana . Suma de 332.254,9 lei reprezinta beneficiul nerealizat de SC Man Tours SRL pe intinderea a 90 de luni , pe 5 trasee judetene efectuate cu 7 autobuze cea ce poate fi tradus ca o valoare relativa de venit / autobuz/ cursa cuprins intre 2 pana la 3 lei . Banuiesc ca instanta a stabilit valoarea despagubirilor pe baza documentelor false intocmite de CJ Alba sau de alte institutii la comanda si cu dedicatie.

Mentionez faptul ca ma gandesc serios la refuzul sumei batjocoritoare stabilite de instanta in conditiile in care : – presedintele Dumitrel sa restituie judetului Alba suma de 118.680, amenda personala , achitata de consiliul judetean cu OP nr. 1728/03.11.2015 . – consilierii judeteni care au respins plangerile prealabile din ani 2008-2009 impreuna cu presedintele consiliului judetean si cu functionarii publici angrenati in emiterea actelor nelegale sa restituie judetului Alba /cetatenilor sumele cu care au pagubit judetul . – Implementarea sistemului de monitorizare si taxare tiketing . – inceperea demersurilor de restituire , in favoarea cetatenilor utilizatori ai serviciului , a sumelor incasate peste venitul de 2-3 lei pe cursa efectuata de privilegiati.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea