Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un moț plecat din inima Apusenilor, Președintele Societăţii Române de Oftalmologie și unul dintre cei mai reputați specialiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un moț plecat din inima Apusenilor, Președintele Societăţii Române de Oftalmologie și unul dintre cei mai reputați specialiști.

Conf. dr. Mircea Filip s-a născut în 16 septembrie 1948, la Baia de Arieş, judeţul Alba. În 1972 a absolvit Facultatea de Medicină Militară Bucureşti, a fost medic la Facultatea de Medicină Militară Bucureşti, oftalmolog în Clinica de Oftalmologie, Spitalul Clinic Militar Central Bucureşti, şi a urcat toate treptele universitare: asistent universitar, medic primar oftalmolog, şef de lucrări, conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, doctor în ştiinţe medicale. Din 1991 până în prezent este director medical la Clinica privată de oftalmologie Ama Optimex, Bucureşti.

Are peste 200 de lucrări prezentate sau publicate în ţară şi străinătate, lucrări în domeniul laserului, burse şi specializări. Este autorul lucrării „Oftalmologia – curs pentru rezidenţi”, coautor la „Actualităţi în Oftalmologie” – 7 ediţii, Tratatul de Oftalmologie, sub redacţia prof. Mircea Olteanu, coautor la seria de Tratate de Oftalmologie – prof. Marieta Dumitrache. Este membru al Societăţii Române de Oftalmologie, din 2000, vicepreşedinte, membru fondator, în prezent secretar al Asociaţiei Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, membru al Societăţii Europene de Cataractă şi Chirurgie Refractivă al Societăţii de Oftalmologie a Mării Negre.

A fost secretar al Filialei Bucureşti a Societăţii Române de Oftalmologie, apoi preşedinte. Este coorganizator de congrese de oftalmologie ale medicilor militari şi ale Societăţii Române de Oftalmologie. În prezent este preşedinte al Societăţii Române de Oftalmologie şi membru de onoare al Societăţii Maghiare de Oftalmologie. Şi, mai presus de toate, cei care îl cunosc, consătenii săi, ne spun că este un OM, unul care şi-a dedicat întreaga viaţă ajutorării semenilor săi.

– Domnule doctor Mircea Filip, activitatea dumneavoastră profesională este una absolut impresionantă şi probabil un rezumat al acesteia nu poate fi cuprins într-un scurt dialog. Să încercăm însă să le transmitem cititorilor ceva din vasta dumneavoastră experienţă şi să-i ajutăm să… vadă mai bine şansele pe care le oferă progresele din oftalmologia românească. Aşadar, la ce performanţe, comparabile cu cele înregistrate în UE, a ajuns oftalmologia românească?

– Oftalmologia românească se află, în multe domenii, la acelaşi nivel ca în ţările din UE. Observăm acest aspect în fişele pacienţilor care vin din afară, nu este nicio diferenţă faţă de ce este la noi. Avem mulţi medici oftalmologi care se specializează acolo, apoi vin în ţară, îşi dotează clinicile cu echipamente moderne şi aplică ceea ce au învăţat. Pe de altă parte, sunt mulţi români din diaspora, dar şi străini, care vin la noi pentru tratamente de cel mai bun nivel. România are medici de valoare, iar aceştia, cei mai mulţi, doresc să se întoarcă, temporar sau permanent, ca să ridice nivelul medical al colegilor din ţară. Cred că fac acest lucru din mai multe motive, dar dorul de ţară este unul important.

–  Care dintre aceste metode sunt aplicate cu succes în clinica dumneavoastră?

– Atunci când am înfiinţat clinica, în 1991, ne-am propus să aducem echipamente şi tratamente moderne în ţară, astfel încât şi românii să poată beneficia aici de acestea. De-a lungul timpului am reuşit să introducem, în premieră, mai multe echipamente de ultimă generaţie în clinica noastră. Iar în acest moment suntem singura clinică din România în care se fac operaţii pentru reducerea dioptriilor cu ajutorul tehnicii ReLEx SMILE, a treia generaţie de chirurgie refractivă laser.

Este o tehnică minim invazivă, foarte prietenoasă, cu recuperare rapidă şi, cel mai important, putem reduce cu laser dioptrii cu minus mari, până la -15 dioptrii combinate miopie şi astigmatism. Aceste dioptrii nu pot fi reduse cu nicio altă tehnică laser. Pe de altă parte, aproape 30% dintre cei care îşi implantează un cristalin artificial în clinica noastră îşi aleg unul multifocal, această decizie ajutându-i să nu mai aibă  nevoie de ochelari. În ţara noastră, dar şi în alte ţări din zonă, procentajul este în jur de 10%.

– Îşi îngrijesc românii vederea, indiferent de vârstă?

– Vederea este unul dintre cele mai importante simţuri, 85% din legătura cu lumea exterioară se realizează prin vedere. De aceea, oamenii au o grijă aparte pentru vederea lor, „ca de ochii din cap”. Dar întotdeauna este nevoie de mai multă informare şi educare a pacientului în ceea ce priveşte anumite boli oftalmologice, mai ales cele care, tratate din timp, pot preveni scăderea vederii sau chiar pierderea ei. Aici mă refer în special la glaucom, degenerescenţă maculară legată de vârstă. Din păcate, medicina este scumpă şi nu toată lumea îşi poate permite controale medicale suficiente.

– Prea puţini conjudeţeni  ştiu că sunteţi din Baia de Arieş. Evident că activitatea dumneavoastră vă oferă prea puţin timp liber, dar vă întreb: ce amintiri şi ce oameni vă mai leagă de meleagurile natale?

– Da, sunt din Baia de Arieş, îmi face plăcere să mă gândesc la zonă şi să merg acolo. Merg destul de des pentru că am acolo rude apropiate sau mai puţin apropiate, colegi, foşti profesori chiar etc. Eu sper să renască puţin zona, pentru că este foarte frumoasă şi oamenii de acolo merită asta. Îi ajut cât pot, când mă solicită sau spontan.

Şcoala din Baia de Arieş a avut un mare rol în evoluţia mea privind admiterea la Facultatea de Medicină Militară din Bucureşti, dar şi pentru cunoştinţele necesare în timpul studiilor. Am plecat imediat după liceu la Bucureşti. În legătură cu aceasta, armata m-a ajutat foarte mult – material – pentru că familia nu mă putea susţine, dar şi profesional, pentru că Spitalul Militar Central din Bucureşti, unde am lucrat, a fost şi este un for în domeniu.

Menţionez aici colaborarea foarte bună cu colectivul clinicii, precum şi contribuţia însemnată a celor care m-au îndrumat, în ordinea timpului: prof. Olteanu, dr. Banacu, prof. Cârstocea. Toţi aceştia au preţuirea mea. Clinica din Spitalul Militar Central era cea mai bună din ţară şi, pentru un tânăr, este important să lucreze de la debut la  o „firmă” mare. Ulterior, mi-a făcut mare plăcere să dau colegilor mai tineri cunoştinţele acumulate de la cei care m-au îndrumat şi mulţi dintre colegii mai tineri care s-au specializat aici sunt azi oftalmologi de prestigiu.

– Pentru că vă desfăşuraţi activitatea într-un domeniu aflat în progres continuu, vă întreb care sunt planurile de viitor ale dvs. şi implicit ale Clinicii Ama Optimex?

– Datorită progresului tehnologiei, oftalmologia se află într-o permanentă dezvoltare, şi de aceea ne propunem să fim mereu la curent cu tot ceea ce este nou, să aducem în clinică acele tratamente care ajută cu adevărat oamenii. Am reuşit de-a lungul timpului să creăm un bun renume pentru clinică şi este de datoria noastră să menţinem ştacheta sus. Medicul şi personalul medical sunt cele mai importante verigi în performanţă şi aici investim mult şi variat. Fiecare medic din clinică are, în afară de activitatea curentă de consultaţii şi tratamente, preocupări specifice aptitudinilor sale: investigaţii, tratamente laser, publicaţii etc.

– Vă mulţumesc şi vă doresc să le arătaţi românilor, în continuare, lumina de la capătul tunelului!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea