// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Un milionar închis la Penitenciarul Aiud, care a participat la activități educative în ultimele luni, ar putea fi eliberat condiționat

Omul de afaceri Ilie Carabulea a participat la activităţi educative în Penitenciarul de maximă siguranță Aiud, în ultimele luni, acesta fiind unul din motivele pentru care Judecătoria Aiud a aprobat liberarea condiţionată a acestuia, decizia nefiind definitivă. Decizia a fost pronunţată în 20 aprilie, însă, proprietarul companiei Atlassib şi a Băncii Carpatica a rămas, în continuare, la închisoare, deoarece DNA a formulat apel.

După motivarea deciziei de la Judecătorie, dosarul va ajunge la Tribunalul Alba unde va fi pronunţată o decizie definitivă până la finalul lunii mai 2018.

”Executarea pedepsei a început la data de 28.06.2017 şi urmează să expire la data de 18.09.2020. Pentru a beneficia de liberare condiţionată potrivit art. 59 Cod penal din 1969, petentul trebuie să execute 1/3 din pedeapsa aplicată, respectiv 608 zile. Petentul condamnat a executat efectiv până la data analizării în comisie 273 de zile, a executat în arest preventiv 557 zile, iar în baza legii nr. 169/2017 i se consideră ca executate suplimentar un număr de 96 de zile închisoare – având în total executate 926 de zile”, se afirmă în motivarea de la Judecătorie.

Instanţa a precizat că executarea de către condamnat a fracţiunii de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege, nu îi conferă acestuia un drept ci doar o vocaţie la acordarea liberării condiţionate.

Pentru a se acorda liberarea condiţionată, este necesar, potrivit judecătorului, ca acesta să aibă în timpul executării pedepsei un comportament de natură a crea instanţei convingerea că, în condiţiile în care executarea restului de pedeapsă s-ar face în stare de libertate, s-ar atinge scopul educativ dar şi preventiv al pedepsei.

”Instanţa constată că deţinutul nu a fost sancţionat disciplinar pe parcursul executării pedepsei, iar de la data analizei precedente în comisia de liberări, acesta a obţinut două recompense. (…) Raportat la activităţile educative, instanţa constată că deţinutul a participat la astfel de activităţi şi a obţinut credite suficiente pentru a fi recompensat, de la ultima analiză, de două ori. În acelaşi timp, având în vedere vârsta înaintată a condamnatului – 71 de ani – precum şi nivelul de educaţie al acestuia, instanţa apreciază că a conştientizat consecinţele faptelor sale şi poate fi redat societăţii. În ceea ce priveşte antecedenţa penală a condamnatului, instanţa constată că cererea de liberare a mai fost analizată, la momentul respectiv faptul că acesta are antecedente penale, coroborat cu lipsa eforturilor de reintegrare, a condus la amânarea liberării cu 7 luni. Or, instanţa apreciază că nu se poate amâna sine die liberarea condiţionată a condamnatului în considerarea antecedentelor penale (în condiţiile în care eforturile de reintegrare s-au materializat în cele două recompense obţinute)”, se mai susţine în documentul Judecătoriei Aiud.

Instanţa a apreciat, în final, că, la acest moment, condamnatul a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a admis propunerea formulată de Comisia privind individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud.

Sursa Adevarul

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Un milionar închis la Penitenciarul Aiud, care a participat la activități educative în ultimele luni, ar putea fi eliberat condiționat

  1. adrian 14.05.2018 la 21:16

    Nu e mai indreapta asta cat curge Muresul… hotia din obisnuinta si lipsa de caracter…