Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Un milionar închis la Penitenciarul Aiud, care a participat la activități educative în ultimele luni, ar putea fi eliberat condiționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Omul de afaceri Ilie Carabulea a participat la activităţi educative în Penitenciarul de maximă siguranță Aiud, în ultimele luni, acesta fiind unul din motivele pentru care Judecătoria Aiud a aprobat liberarea condiţionată a acestuia, decizia nefiind definitivă. Decizia a fost pronunţată în 20 aprilie, însă, proprietarul companiei Atlassib şi a Băncii Carpatica a rămas, în continuare, la închisoare, deoarece DNA a formulat apel.

După motivarea deciziei de la Judecătorie, dosarul va ajunge la Tribunalul Alba unde va fi pronunţată o decizie definitivă până la finalul lunii mai 2018.

”Executarea pedepsei a început la data de 28.06.2017 şi urmează să expire la data de 18.09.2020. Pentru a beneficia de liberare condiţionată potrivit art. 59 Cod penal din 1969, petentul trebuie să execute 1/3 din pedeapsa aplicată, respectiv 608 zile. Petentul condamnat a executat efectiv până la data analizării în comisie 273 de zile, a executat în arest preventiv 557 zile, iar în baza legii nr. 169/2017 i se consideră ca executate suplimentar un număr de 96 de zile închisoare – având în total executate 926 de zile”, se afirmă în motivarea de la Judecătorie.

Instanţa a precizat că executarea de către condamnat a fracţiunii de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege, nu îi conferă acestuia un drept ci doar o vocaţie la acordarea liberării condiţionate.

Pentru a se acorda liberarea condiţionată, este necesar, potrivit judecătorului, ca acesta să aibă în timpul executării pedepsei un comportament de natură a crea instanţei convingerea că, în condiţiile în care executarea restului de pedeapsă s-ar face în stare de libertate, s-ar atinge scopul educativ dar şi preventiv al pedepsei.

”Instanţa constată că deţinutul nu a fost sancţionat disciplinar pe parcursul executării pedepsei, iar de la data analizei precedente în comisia de liberări, acesta a obţinut două recompense. (…) Raportat la activităţile educative, instanţa constată că deţinutul a participat la astfel de activităţi şi a obţinut credite suficiente pentru a fi recompensat, de la ultima analiză, de două ori. În acelaşi timp, având în vedere vârsta înaintată a condamnatului – 71 de ani – precum şi nivelul de educaţie al acestuia, instanţa apreciază că a conştientizat consecinţele faptelor sale şi poate fi redat societăţii. În ceea ce priveşte antecedenţa penală a condamnatului, instanţa constată că cererea de liberare a mai fost analizată, la momentul respectiv faptul că acesta are antecedente penale, coroborat cu lipsa eforturilor de reintegrare, a condus la amânarea liberării cu 7 luni. Or, instanţa apreciază că nu se poate amâna sine die liberarea condiţionată a condamnatului în considerarea antecedentelor penale (în condiţiile în care eforturile de reintegrare s-au materializat în cele două recompense obţinute)”, se mai susţine în documentul Judecătoriei Aiud.

Instanţa a apreciat, în final, că, la acest moment, condamnatul a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a admis propunerea formulată de Comisia privind individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud.

Sursa Adevarul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea