Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un medic de la Spitalul Județean Alba a participat la o intervenție chirurgicală realizată în premieră națională la SCJU Sibiu

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Dr. Chisnoiu Dan, specialist chirurgie OMF, a făcut parte din echipa care a extirpat o tumoră de mari dimensiuni, de la un copil de numai 5 ani

operatieDuminică, 30 martie a.c., în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a avut loc o intervenție chirurgicală în premieră națională: un copil de numai cinci ani a fost operat cu succes de o tumoră de mari dimensiuni. Aceasta a fost extirpată din zona dintre ureche și gât și măsura 8/6/3 centimetri.

Intervenția a fost realizată în cadrul Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Implantologie și Medicină Dentară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu de către o echipă de medici de renume din Sibiu, Cluj-Napoca și Alba Iulia, formată din: conf. univ. dr. Mihaela Cernușcă-Mițariu, medic primar chirurgie OMF și medic șef compartiment OMF SCJU Sibiu; conf. univ. dr. Bran Simion din Cluj, medic primar chirurgie OMF; dr. Chisnoiu Dan, specialist chirurgie OMF, Spitalul Județean de Urgență Alba.

Din echipă au mai făcut parte dr. Mihai Sava, medic primar, șef secție ATI, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și dr. Dudaș Ionel, medic primar în cadrul ATI SCJU Sibiu, precum și numeroși rezidenți, doctoranzi, studenți și asistenți medicali.

Elementul esențial care a făcut din această intervenție chirurgicală o premieră națională este vârsta foarte mică a pacientului (5 ani și șase luni), Andrei Zună fiind cel mai tânăr pacient care a suferit o asemenea operație în România”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului din Sibiu.

Acesta a explicat că problemele lui Andrei au început în urmă cu câteva luni, când în zona urechii a apărut o umflătură care treptat a devenit dureroasă și s-a dezvoltat ajungând la dimensiuni foarte mari. Deși avea un grad ridicat de risc, datorită poziționării tumorei în regiunea feței, urechii și a gâtului, intervenția chirurgicală a fost un succes.

Operația era din start cu risc, fiind vorba de o tumoră mare, ce cuprindea regiunea facială, în fața urechii, adică regiunea parotidiană, și cobora pe gât, laturo-cervical. Fiind o zonă de risc al pachetului vasculo-nervos al gâtului, fiind o zonă de risc în principal al nervului facial, întreaga operație ne-a preocupat acest nerv facial. El este conservat. Noi considerăm că intervenția este o mare reușită. Copilul este bine în acest moment. Tot ce am făcut noi astăzi, reprezintă etică. Etică și deontologie. În Cluj, cel mai tânăr pacient pe care noi îl știm a fost undeva la 9-10 ani. Nu știu dacă cineva a avut un copil mai mic, ceea ce face din acest caz o premieră”, a declarat conf. univ. dr. Mihaela Cernușcă-Mițariu.

Specialistul din Sibiu consideră că intervenția chirurgicală a fost un succes și datorită echipei performante care a abordat cazul cu profesionalism și competență.

Abordarea psihicului familiei a fost extraordinară, ne-am responsabilizat toți. Adică ne-am dorit o echipă performantă și nu o responsabilitate strict a unui om. În jurul unui copil deosebit ne-am reunit mai mulți specialiști, toți cu competențele lor, pentru ca acest caz să fie foarte bine abordat. Este o premieră la nivel de Sibiu și putem spune că și la nivel național, legat de abordările și tehnicile psihologice ale copilului, legat de cum am reușit să îl acaparăm și să-i câștigăm încrederea”, a mai spus șeful compartiment OMF SCJU Sibiu.

După operație, Andrei va fi monitorizat pentru următoarele două săptămâni de medicii sibieni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea