Un deţinut care a fost închis la Penitenciarul Aiud solicită daunde 65.000 de euro din partea instituţiei pe motiv că a fost ”folosit la muncă” și și-a rupt un picior

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Un bărbat din Ocna Mureș, care a fost închis la Penitenciarul Aiud, solicită în intanţă daunde 65.000 de euro din partea instituţiei de deţinere pe motiv că a fost ”folosit la muncă”.

S. Ioan, de 46 de ani, din Ocna Mureş, ispăşeşte o condamnare la 15 ani şi 4 luni de închisoare aplicată pentru viol şi lispire de libertate în mod ilegal. În prezent este încarcerat la Penitenciarul Deva. Condamnatul a executat aproape 13 ani din pedeapsă. Acesta a introdus pe rolul Judecătoriei Aiud o acţiune civilă prin care solicită din partea Peniteciarului Aiud daune de 1.000 de euro lunar pentru munca depusă în perioada 12 iunie 2012 şi până la data de 30 octombrie 2017.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”În fapt, reclamantul a arătat că, a suferit un accident de muncă, respectiv şi-a rupt piciorul, fiind în continuare folosit la muncă în aceste condiţii. Mai susţine că a mai fost folosit şi la construirea altor construcţii, primind 47 de recompense, acumulând 638 zile câştig. Precizează că este nemulţumit, întrucât a fost amânat 6 luni, apoi a fost transferat în Penitenciarul Deva unde comisia i-a mai dat un an de amânare, motiv pentru care solicită să fie despăgubit şi de către Penitenciarul Deva cu suma de 1.000 de lei/zi pe perioada de la care a fost amânat. Menţionează că, are o caracterizare foarte bună, a fost recompensat, a participat la cursuri şi concursuri tematice”, se precizează în conţinutul deciziei de la Judecătoria Aiud, prin care cauza a fost transmisă la Tribunalul Alba.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Reclamantul a solicitat obligarea pârâtului la plata sumei de 65.000 de euro, echivalentul a 308,750 lei la cursul BNR din ziua introducerii acţiunii. Magistratul de la Judecătorie a constat că instanţa nu este competentă să judece acţiunea şi a decis să trimită cauza la Trobunal. Deţinutul a încercat d emai mutle ori să obţină liberarea condiţionată, atât în perioada cât s-a aflat la Aiud, cât şi după ce a fost transferat la Penitenciarul Deva.

”Raportat la circumstanţele personale ale deţinutului, instanţa nu are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate. Instanţa a procedat la analizarea comportamentului condamnatului de la începerea executării pedepsei privative de libertate, pe tot parcursul deţinerii, luând în considerare elementele constante în comportamentul persoanei private de libertate. Instanţa şi-a format convingerea pe baza documentelor transmise de către comisia pentru liberare condiţionată, dar şi prin ascultarea condamnatului prezent la soluţionarea cererii de liberare condiţionată.

Având în vedere constatările făcute de personalul care a lucrat cu condamnatul în îndeplinirea Planului individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, precum şi concluziile procesului – verbal întocmit de comisia pentru liberare condiţionată, potrivit cărora persoana condamnată a săvârşit o faptă de o gravitate ridicată, are antecedentele penale şi un rest de pedeapsă mare rămas de executat, a depus eforturi relativ reduse în vederea reintegrării sociale, instanţa are dubii în privinţa faptului că deţinutul a conştientizat consecinţele produse de conduita sa infracţională, că a adoptat o atitudine de regret şi că se străduieşte să se integreze în societate, respectând regulile acesteia”, a precizat Judecătoria Deva, în ultima hotărâre prin care a fost respinsă cererea de liberare condiţionată. Instanţa a stabilit că persoana încarcerată poate reveni cu o nouă cerere în luna martie 2020.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419