Rămâi conectat

Curier Județean

Un bărbat din Ocna Mureș, condamnat la închisoare cu suspendare și daune de 2.500 de euro după ce a împușcat un cal cu o armă deținută ilegal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Închisoare cu suspendare pentru un bărbat în vârstă de 67 de ani din Ocna Mureș, județul Alba, după ce a împușcat un cal cu o armă neletală pe care o deținea ilegal.

B. Emil a primit pedeapsa rezultantă de 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi rănirea sau schingiurea animalelor. În plus faţă de decizia Judecătoriei Aiud, Curtea de Apel Alba Iulia l-a obligat pe acesta, prin hotărârea definitivă din 29 ulie 2020, să plătească daune materiale în valoare de 2.500 de euro către proprietarului animalului.

Fapta a avut loc 20 iunie 2018, în satul Căptălan, comuna Noşlac, unde, inculpatul, deţine o locuinţă şi unde stă pe perioada verii. În ultimii ani, acesta a intrat în conflict cu un vecin care îşi lega animalele pe păşunea din faţa casei sale, el fiind, astfel, nevoit să-şi mute maşina parcată în apropiere pentru a nu fi avariată de animale. ”În data de 20 iunie 2018, întrucât inculpatul a constatat că, din nou, pe păşunea persoanei vătămate G. D. se aflau animale s-a enervat şi a luat arma neletală pe care o deţine fără drept şi a ieşit cu ea afară, trăgând mai multe gloanţe asupra animalului cabalin, rănindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proprietarul calului rănit a depus plângere şi a fost deschis un dosar penal. În cauză, s-a dispus efectuarea unor percheziţii domiciliare la casa din localitatea Căptălan, pentru ridicarea armei şi a cartuşelor deţinute fără drept de către B. Emil. Acesta a declarat că are arma din anul 1994, când a găsit-o în vechiul poligon din Cugir, unde locuia, armă pe care în cursul lunii ianuarie – februarie 2018 a dus-o la casa părintească din Căptălan.

Expertiza criminalistică realizată asupra armei de tir cu aer comprimat a arătat că a fost fabricată în 1976 şi era în stare de funcţionare. Pentru deţinerea acesteia era, însă, nevoie de autorizaţie de la Poliţie.

”Persoana vătămată a arătat că la data comiterii faptei a observat că animalul era agitat, de obicei fiind un animal blând, iar când s-a apropiat de acesta a observat că avea mici umflături pe corp şi în zona capului constatând doar a doua zi că animalul avea un glonţ de armă neletală în zona capului şi a realizat că umflăturile de pe corpul animalului provin tot de la gloanţe de armă neletală, realizând că au fost trase de către B. E., despre care cunoaşte că deţine fără drept o armă neletală”, se susţine în rechizitoriul Paarchetului. Instanţa a mai dispus confiscarea armei şi i-a interzis bărbatului să mai deţină sau să mai folosească orice tip de arme.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Atelier de restaurare a bunurilor culturale confecționate din piatră la Sebeș. Înscrieri, până în 30 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atelier de restaurare a bunurilor culturale confecționate din piatră la Sebeș. Înscrieri, până în 30 iunie

Până în 30 iunie se fac înscrieri pentru a treia ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, ce se va desfășura în perioada 13-21 iulie 2023, în grădina muzeului din Sebeș.

Atelierul este organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practic. Va avea ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și a activităților antropice.

Click AICI pentru formularul de înscriere

Atelierul de lucru se adresează, în special, tinerilor, elevi de liceu și studenți, dar și altor categorii de vârstă, care doresc să se inițieze în tainele unei ocupații care are un rol important în eforturile depuse pentru prezervarea Patrimoniului Cultural Național.

Pe durata workshop-ului participanții vor beneficia de pregătire teoretică și practică, asigurate de specialiști și de experți în domeniu, care activează în instituțiile organizatoare și partenere, precum și în sectorul privat.

Vor lua parte și la restaurarea și conservarea unor monumente litice din patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

”Îi invităm pe cei interesați să participe la acest workshop să se înscrie, până în data de 30 iunie 2023, completând formularul de mai jos. Selecția participanților se va face de către organizatori, dat fiind numărul limitat de locuri disponibile”, transmit organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Exporturile realizate de județul Alba, creștere cu peste 41% în ianuarie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Exporturile realizate de județul Alba, creștere cu peste 41% în ianuarie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022

În luna ianuarie 2023, la nivelul județului Alba s-au realizat exporturi în valoare de 254961 mii euro, reprezentând 3,6% din totalul exporturilor la nivel naţional (7160940 mii euro), în crestere cu 41,3% faţă de exporturile realizate în luna anterioară şi cu 5,8% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2022.Valoarea importurilor efectuate în luna ianuarie 2023 a fost de 242833 mii euro, reprezentând 2,6% din totalul importurilor la nivel naţional (9496240 mii euro), în crestere cu 34,9% faţă de cele realizate în luna anterioară şi cu 12,4% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2022.

Analizând structura exporturilor în luna ianuarie 2023 pe principalele grupe de mărfuri, se remarcă o pondere mai mare a următoarelor grupe: mijloace de transport (57,8%), maşini, aparate şi echipamente electrice (11,6%), lemn şi articole din lemn (5,8%), încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (3,5%).Comparativ cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri la secţiunilor cu pondere semnificativă, astfel: maşini, aparate şi echipamente electrice (+21,3%) încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (+21,1%), mijloace de transport (+8,2%) si scadere la lemn şi articole din lemn (-37,4%).

Elit - Gustul Desăvârșit

Referitor la structura importurilor, cele mai mari ponderi în total sunt deţinute de următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat: mijloace de transport (44,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (19,2%), metale comune şi articole din acestea (7,5%), produse vegetale (4,6%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (4,5%), animale vii, produse de origine animala (3,7%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea precum si in industria chimica (3%).

Creşteri ale importurilor faţă de luna ianuarie 2022 s-au înregistrat la: produse vegetale (+314,6%), industria chimica (+65,1%), metale comune şi articole din acestea (+42,6%), animale vii, produse de origine animala (+28,9%), mijloace de transport (+12,3%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea (+4%) si scaderi la lemn si articole din lemn (-50%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (-19,9%) si metale comune şi articole din acestea (-0,6%).

În luna ianuarie 2023, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 12128 mii euro, soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în luna ianuarie 2022 fiind tot pozitiv, +24886 mii euro).

Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace de transport (+39548 mii euro), lemn şi articole din lemn (+12604 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment (+5135 mii lei), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+4357 mii euro), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+3316 mii euro).

Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: masini, aparate și echipamente electrice (-16927 mii euro), metale comune şi articole din metal (-16164 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-6844 mii euro).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în luna ianuarie 2023, situează judeţul Alba pe locul 8 la exporturi şi locul 11 la importuri. Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în aceasta perioada, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:
-la export : Germania (62,3%), Ungaria (6,4%), Italia (6%);
-la import : Germania (64,7%), Italia (9,4%), Ungaria (7,7%).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevi de la Liceul German Sebeș, în schimb de experiență la Wittstock, în Germania

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi de la Liceul German Sebeș, în schimb de experiență la Wittstock, în Germania

Zece elevi ai Liceului German Sebeș au participat la un schimb de experiență în Germania, la Wittstock.

Elevii, din clasele a X-a și a XI-a, însoțiți de profesorii Mihai-Octavian Groza și Toma Bembea, au fost la școala parteneră „Dr. Wilhelm-Polthier” Oberschule, în perioada 29 mai-2 iunie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programul vizitei a cuprins întâlniri cu profesorii și elevii din Wittstock, o întâlnire a profesorilor care au însoțit grupul cu directorul școlii partenere, Laura Sandor, vizitarea centrului istoric și a principalelor instituții din Wittstock (primăria, respectiv biblioteca), precum și un tur al orașului Berlin.

Gazdele grupului din Sebeș au fost profesoarele Heidi Mohrmann, Dajena Schlöffel și Peter Krause.

Schimbul de experiență Sebeș-Wittstock s-a desfășurat în cadrul parteneriatului încheiat încă din anul 2017 între Liceul German Sebeș și „Dr. Wilhelm Polthier” Oberschule.

”Cheltuielile privind deplasarea și cazarea participanților au fost acoperite prin sponsorizările oferite de doi mari agenți economici locali și o persoană privată, cărora Liceul German Sebeș le aduce mulțumiri și pe această cale”, transmit reprezentanții unității de învățământ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare