Rămâi conectat

Actualitate

Un aspirator robot sau cum să uiți de corvoada curățeniei

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă este să ne luăm după promisiunile noilor tipuri de aspirator robot care curăță podelele singure, corvoada de a face curat nu va mai fi decât o amintire neplăcută. IRobot, Neato, Rowenta și multe alte mărci au lansat modele autonome de aspirator robot pentru orice buget, așa că ele au început să invadeze piețele deja.

Dar cum funcționează așa un aspirator?

În teorie, ele pot face curățenie pe orice tip de sol. Majoritatea sunt dotate cu o perie rotativă și mai multe perii laterale. Acestea adună praful din colțuri și de-a lungul pereților și le trimit către peria principală, de unde sunt aspirate și trimise în rezervor. Unele au o aspirare directă, fără perie rotativă, similară cu aspiratoarele normale cu sac. Un aspirator robot nu este echipat cu sac, ci cu un simplu rezervor de plastic, care trebuie golit regulat. Majoritatea timpului, funcționarea lor e foarte simplă – trebuie doar aprinse și programate, fac singure restul.

Înainte de a porni aspiratorul într-o cameră, cel mai bine ar fi ca toate obiectele care pot fi aspirate de un asemenea aspirator să fie strânse înainte – de exemplu jucăriile ar putea bloca periile. Aveți, de asemenea, grijă la cablurile electrice și la covoarele cu franjuri care pot să încurce periile din aspirator.

Ca o concluzie, putem spune că aspiratorul robot face curățenie autonom, dar rezultatele nu sunt întotdeauna convingătoare, depinzând și de tipul de sol. Există modele pentru toate categoriile de cumpărători, de la 100 la 1000 euro. Deplasarea lor este fie aleatorie, fie prin cartografierea spațiului, iar rezervorul inclus trebuie golit foarte des.

Dimensiunile unui aspirator de acest gen sunt foarte importante, pentru că, pentru a curăța eficient, trebuie ca aspiratorul să poată trece pe sub mobilă, dar și între obstacole cum ar fi picioarele unui scaun. Trebuie deci verificate diametrul și înălțimea sa. Criteriul greutății este unul mai puțin important.

Programarea unui aspirator robot ar trebui să fie una simplă, și în general trebuie ales un mod de aspirare: pentru curățarea unei camere întregi AUTO sau NORMAL, iar pentru o zonă precisă, SPOT sau LOCAL.

Anumite modele au niște programe mai complexe, ele putând permite și un nivel diferit de aspirare în funcție de tipul de podea – dur, parchet, mochetă etc.

Există și roboți care permit programarea unei curățenii programate sau periodice, în fiecare zi sau în fiecare săptămână, de exemplu. Modelele conectate – cum ar fi 360 Eye de la Dyson – oferă și posibilitatea declanșării la distanță, prin wi-fi. Alte modele de aspirator de bază au doar un buton de pornire.

Încărcarea se face între 1 și 8 ore prin intermediul unei stații de încărcare pe sol. Unele modele de aspirator se întorc singure la stație. Fiind autonome, ele funcționează pe acumulatori, aveți așadar în vedere acest aspect – dacă o cameră e prea mare, e posibil să nu ajungă o baterie pentru o curățare completă.

În general, orientarea în spațiu este corespunzătoare, deși câte un aspirator mai lovește câte un picior de scaun. Detectarea spațiilor vide este foarte precisă pentru a nu cădea pe scări, de exemplu. Aparatele acoperă bine camerele, dar nu trebuie să avem pretenții foarte mari pentru curățenia din colțuri, de pe margini sau lângă mobilă.

Unele modele de aspirator robot permit crearea unor pereți virtuali prin plasarea pe sol a unor benzi magnetice. Acest lucru poate fi important atunci când vă aflați în aceeași cameră și nu vreți să fiți deranjați, sau există zone din casă cu obiecte care se pot strica. Sau, desigur, atunci când nu vreți să aspirați pisica.

În general, un aspirator robot nu va putea înlocui complet, cel puțin pentru moment, un bun aspirator clasic cu sac, mai ales în ceea ce privește zonele mai puțin expuse, cum ar fi marginile pereților și ale mobilierului, sau colțurile ascunse. De asemenea, au nevoie de întreținere și golirea rezervorului mult mai des, plus înlocuirea periodică a bateriei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea