Ziarul Unirea

Trei profesori din aceeași școală, cu gradul didactic I, încadraţi la aceeaşi tranșă de vechime în muncă, dar cu salarii de bază diferite! Anomaliile produse de Guvern în salarizarea din învățământ

Trei profesori din aceeași școală, cu gradul didactic I, încadraţi la aceeaşi tranșă de vechime în muncă, dar cu salarii de bază diferite! Anomaliile produse de Guvern în salarizarea din învățământ!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, la care este afiliat și Sindicatul Învățământ Alba (SIA), l-a atenționat oficial pe premierul Mihai Tudose cu privire la riscul declanșării „unor ample acțiuni de protest, în perioada următoare”, dacă Guvernul va refuza să modifice legislația „pentru a se reinstaura echilibrul şi echitatea în salarizarea personalului din învăţământ”. În adresa transmisă prim-ministrului, conducerea FSLI a prezentat nemulțumirile salariaților din învățământ generate de aplicarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetarilor.

ELIT

Astfel, în temeiul prevederilor Legii cadru nr. 153/2017, pentru funcţiile didactice de predare nu mai există posibilitatea de a promova în tranşele de vechime în învăţământ până în anul… 2022!

Practic, anterior intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017, personalul didactic de predare era promovat în următoarea tranșă de vechime în prima zi a lunii următoare celei în care a împlinit o anumită vechime, de obicei la 1 octombrie. Însă de la 1 iulie 2017, data intrării în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017, s-a procedat la reîncadrarea tuturor cadrelor didactice pe funcţiile didactice prevăzute în anexa nr. 1 şi pe gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă (maxim gradaţia 5).

S-a ajuns astfel în situaţia în care, la 1 septembrie 2017, în marea majoritate a unităţilor de învăţământ au apărut anomalii. De exemplu, un profesor cu gradul didactic I care la 1 septembrie 2016 a fost încadrat la tranşa de vechime în învăţământ de peste 40 de ani și a primit un salariu de bază brut de 3.948 de lei, salariu care s-a menţinut însă şi după 1 iulie 2017. Un coleg de muncă de la aceeași școală tot cu gradul didactic I, care la 1 septembrie 2017 a împlinit vechimea de peste 40 de ani în învăţământ, în acest moment – în baza prevederilor Legii nr. 153/2017, are un salariu de 3.779 lei – corespunzător tranşei de vechime în învăţământ anterioare, de 35 – 40 de ani. Adică, altfel spus, la aceeași vechime efectivă, cel de-al doilea profesor încasează mai puțini bani, deși ambii sunt încadrați la vechimea maximă din învățământ.

Mai mult, dacă la 1 septembrie 2017, în aceeaşi unitate de învăţământ a fost nou încadrat un cadru didactic care are gradul didactic I şi o vechime în învăţământ de numai 25 de ani, iar în unitate nu există o funcţie similară în plată, acesta a fost încadrat conform Legii nr. 153/2017 cu un salariu de bază de 4.002 lei (coeficientul din anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 x salariul mimin brut pe ţară garantat în plată). Adică, acesta va beneficia de un salariu mai mare decât ceilalți doi colegi ai lui, deși a lucrat cu 15 ani mai puțin decât ei.

„Din exemplul mai sus prezentat se poate constata că într-o singură unitate de învăţământ, de la 1 septembrie 2017, există 3 profesori, cu gradul didactic I, încadraţi la aceeaşi tranșă de vechime în muncă (gradaţia 5), care au salarii de bază diferite, ceea ce creează o discriminare între salariaţi încadraţi pe aceeaşi funcţie care prestează aceeaşi activitate şi care sunt remuneraţi diferit, fără a exista o justificare obiectivă pentru acest tratament discriminatoriu”, se arată în adresa FSLI, care subliniază că anomalii similare au fost raportate şi în cazul personalului didactic auxiliar sau nedidactic.

Toate aceste „anomalii apărute în salarizarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017” au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Educaţiei Naţionale, care a propus Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale soluții pentru înlăturarea lor și pentru corecta salarizare a personalului didactic, dar acestea, susține FSLI, nu se regăsesc însă în proiectul de ordonanţă de urgență care se află pe circuitul de avizare, anterior aprobării în şedinţa de Guvern.

„Considerăm că cea mai corectă soluţie ar fi aceea ca reîncadrarea salariaţilor din învăţământ să se facă înmulţindu-se coeficienţii de ierarhizare din Legea nr.153/2017, corespunzători gradaţiei de vechime pentru fiecare categorie de salariat în parte, cu salariul minim brut pe țară, dar există și alte variante”, se arată în documentul FSLI.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Călin Matieș: DRUMUL RUȘINII Județului Alba are vinovații exact în persoanele care se dau acum mari salvatori!

Drumul Național 75, cel mai prost drum al județului Alba și poate cel mai jalnic din întreaga Românie are și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

14 Comentarii

ioo 26 noiembrie 2017 at 23:41

,,Bietii„ dascali, ce salarii au! Si se tot plang. Numarul copiilor din clase e tot mai mic, dar salariile tot mai mari. Multi au zile cu doua ore pe zi, dupa care pleaca acasa. Si sa nu mai riposteze ca isi pregatesc lectiile acasa, ca cei cu vechime de cativa ani au materialele si testele din anii anteriori, asa ca sa ne mai scuteasca cu ,,munca lor intensa„ in afara scolii. La unele discipline au teste si teze, dar nu se compara cu anii cand erau cate 40 de elevi in clasa si nu exista xerox pentru multiplicarea subiectelor unde, de multe ori, li se cere doar sa aleaga raspunsul corect, ceea ce ia timp putin la corectare.

Ana 27 noiembrie 2017 at 7:17

Este salariul brut.

Johan Fizicianu 27 noiembrie 2017 at 12:11

Cât de prost poți să fii cocosh?
De ce nu te-ai făcut profesor ca sa vezi cum e

profa 27 noiembrie 2017 at 15:03

Ti se pare mult ca un profesor cu 33 de ani vechime sa ia in mana 2500 de lei? Fa si tu cata scoala am facut eu, mananca-ti nervii cu toti retardatii sau cu toti mofturosii, fa tu vara de vara n-spe mii de cursuri si dupa aia mai vorbim, domnule draga! Esti, sigur, dintre cei care au uitat cine le-a pus creionul in mana, cine le-a luminat calea, cine i-a facut oameni (sau poate te-ai autoeducat)! Binele se uita repede si apoi multora li se pare ca e cea mai usoara meserie din lume. Nu-i asa? Ce poate fi greu in,, a spune doar un text” in fata clasei si a pune niste note in carnet?? Dar vai…

Tuu 28 noiembrie 2017 at 12:42

Ba, tot opinca ai ramas!Esti din ala cu 5 la mate care nu reusea sa faca nimic din Gazeta? Sau dintre aia care nu stiu diferenta folosirii OR/ORI? Chiar daca ai prins vremuri cu 44 elevi in clasa, tu esti dintre rebuturi. Cei mai multi nu au frustrari, dar na, pana sa vorbeasca profesorul si cu tine…se termina ora. Si saptamana. De 6 zile lucratoare. Hai, in pas alergator la DEX; si mai arunca ceva venin pana nu iti musti singur limba!

marius 27 noiembrie 2017 at 9:14

Din serialul ,, Cum sa ne mai tanguim,, episodul V. Sindicatele si jelea generala.
Melodia filmului. FSLI- cand se taiau salariile unde ai disparut ?
In vremuri de pace toti sunt lei. In cele de razboi pisicute de apartament.

Iooo 27 noiembrie 2017 at 9:45

Dacă le este atât de bine, de ce nu vă angajați și dvs ?

gheorghe 27 noiembrie 2017 at 9:49

poate are dreptate ioo,dar sa nu uite ca copiii de acum sunt f dificili si f greu ii mai poti motiva.

marius 27 noiembrie 2017 at 19:27

N-am afirmat ca le este bine. Am condamnat doar jelea.
Copiii nu sunt dificili, copiii sunt pur si simplu copii. Dificili sunt cei care nu reusesc sa-i inteleaga si sa comunice cu ei.
Cat priveste motivatia, sa nu generalizam. Un procent de cca 60 la suta mai stiu ce este motivatia si unii chiar o cunosc.
Si apoi, de ce sa-i motivezi? Motivatia e o chestiune de structura interioara.
Motiveaza-i cu un bun material sau cu altceva Asa ca Gheorghe priveste mai atent la copii si vezi ca s-ar putea sa te inseli.
Profa. Nu fii modesta. Ai un pic mai mult. Daca ai si gradatie de merit, ai 3.300 net.
Nu spun ca e mult, spun ca un dascal ar trebui sa spuna intotdeauna adevarul., cvaci, nu-i asa, ele este un model de corectitudine si virtute.

Geo 27 noiembrie 2017 at 21:41

Salariile sant mici in învățământ ,nu pentru că nu ar fi soluții de mărire ci pentru că avem aleși incompetenți și lacomi care se gândesc doar la binele lor.
Învățământul este mediocru in Romania nu pentru că sunt copii retardați și cu ifose ci pentru că practica e să se lucreze doar cu cei mai buni iar restul sunt marginalizați și nu sunt retardați ci doar au avut neșansa sa nu se lucreze cu ei nici la grădiniță nici în primar iar când ajung in gimnaziu sunt paria.
Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume- sunt unii dascăli că și unii medici că și unii polițiști care așteaptă șpagă pentru a presta munca pentru care sunt retribuiți de statul român.
La privat patronul vrea sa câștige el cat mai mult iar angajatul sa muncească gratis,la stat politicianul vrea sa câștige doar el ,restul dacă mai e de unde.
Mentalitatea neaoșă românească trebuie schimbata prin educație din școală dar din păcate trăim într-un lanț al deșertăciunilor care ne împiedică să evoluam că nație.
Orice asemănare cu o persoana,profesie sau îndeletnicire e pur întâmplătoare !

gheorghe 27 noiembrie 2017 at 23:09

Mariusica draga,pt tine ii greu de inteles cuvantul motivatie.Is curios ,cum iti motivezi tu urmasii,daca ii ai.

Eu 28 noiembrie 2017 at 2:59

Jumatate din an cat sunt vacante nu lucrati in clase,iar restul de an aveti 3 ore pe zi.La scoala nu va faceti treaba pt ca toti ajung sa aiba nevoie de ore private,ca sa nu mai zic de parintii ce fac scoala din nou,in paralel cu acesti copii.Se zice ca lucrul cu omul e cel mai greu,ok,dar daca nu rezisti pleaca,lasa scuzele.Toti bugetarii se plang,pai puteti trece la privat,si aici sunt persoane cu 20 de ani lucrati,sambete si duminici plus nopti de sch3,credeti ca primesc 1000e pt asta?

... Tu şi Ovidiu 28 noiembrie 2017 at 12:35

Elevii merg la ore în privat datorită snobismului părinților și a încrederii oarbe în copiii personali. Cum aude părintele că vecinul si-a dat copilul la ore (nu contează că sunt ore de matematică sau de balet radiofonic), imediat îi trece prin minte, „da’ eu sunt mai prost?”
Cum deschide copilul gura căsta vrea la ore, părintele se și interesează de profesor; în loc să se intereseze la școală cam ce preocupări are elevul în timpul orelor de curs.

Stefan Ionela 30 noiembrie 2017 at 9:17

Nu cred ca stiti realitatea din scoli .Aici nu este vorba de ce salarii au dascalii fie mari fie mici, profesori buni sau rai, ori profesori tineri sau batrani, competenti sau incompetenti.
Poate ca exemplul din articol nu este cel mai bun.Realitatea este ca :intr-o scoala cu 100 de profesori, 25 dintre ei sunt reincadrati pe post , dintr-un motiv sau altul, astfel ca un profesor cu peste 20 de ani vechime si grad I are salariul de incadrare mai mic de cat un coleg fara definitivat si 1 an vechime,10 profesori care la fel ar fi reincadrati dar au in scoala un altul cu functie similara nu beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei de sus, deci se merge pe ,,noroc,,si,, ghinion,, si mai este vorba de cei care in septembrie altii 10, au trecut in alta transa de vechime si trebuie sa le scada salariile in loc sa creasca. Deci aceasta lege nu face nimic altceva de cat sa samene,,ura,dusmanie, rautate,, intre oameni si colegi.

Comentariile sunt oprite