Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei persoane din Alba acuzate de implicare în exploatari ilegale de lemn, achitate după ce tribunalul a exclus interceptările SRI

Ziarul Unirea

Publicat

în

Probele privind supravegherea tehnică dintr-un dosar instrumentat de DIICOT – Structura Centrală, cu trei inculpați din Alba, printre care și un inginer de la direcția silvică şi trimis în judecată în octombrie 2018 au fost anulate de către Tribunalul Alba.

Dosarul a fost trimis în judecată în octombrie 2018 și a fost precedat de o serie de percheziții pe care le-au derulat procurori DIICOT, în noiembrie 2017, la Direcția Silvica Alba și o societate de prelucrare a lemnului din Munții Apuseni. Au fost deferiți justiției inginerul Palamaru Mihai și doua persoane fizice, Ioanes Florina și Risteiu Traian Constantin. Ultimii doi sunt acuzați de participație improprie la fals intelectual și uz de fals în forma continuata (5 acte materiale, respectiv 11 acte materiale).

Palamaru este judecat pentru complicitate la aceste infracțiuni. Acesta avea atribuții pe linia organizării licitațiilor de atribuire masa lemnoasa și ar fi indicat mai multor persoane interesate să obțină atestate pentru exploatare lemn, să consemneze date necorespunzătoare adevărului în documentele necesare obținerii atestatelor. Firmele pentru care acesta a oferit consultanta nu îndeplineau condițiile legale pentru a beneficia de astfel de atestate. Procurorii ar fi obținut, la percheziție, mailuri cu sfaturile acestuia transmise către reprezentanți ai unor societăți comerciale.

CITEȘTE ȘI: Probe reprezentând interceptări tehnice ale unor inculpați, anulate de către Tribunalul Alba într-un dosar instrumentat de DIICOT

Procurorii DIICOT susțin în rechizitoriu că angajatul Direcției Silvice a furnizat informații detaliate cu privire la mențiunile false pe care urmau să le înscrie în documente (referitoare la personalul angajat și la situația asigurării cu utilaje specifice pentru desfășurarea activității de exploatare forestiera), informații cu privire la necesitatea aplicării pe documente și a unei stampile a Primăriei, care să ateste în fals deținerea utilajelor specifice, a transmis prin e-mail persoanelor interesate formulare-model sau formulare completate de el însuși cu mențiuni false și s-a ocupat personal de depunerea documentelor necesare atestării.

Mandate de supraveghere tehnica, anulate

La puțin timp după ce dosarul a ajuns în instanță, în februarie 2019, Tribunalul Alba a anulat toate mandatele de supraveghere tehnica realizate cu sprijinul SRI. Instanță de judecata a admis excepția invocata de inculpații Palamaru și Risteiu și a constatat „nulitatea absoluta a procedeului probator al punerii în executare a masurilor de supraveghere tehnica”.

Decizia judecătorului de camera preliminara, de îndepărtare a probelor, a fost luata în baza deciziei nr. 22/18.01.2018 a Curții Constituționale. Potrivit acestei decizii, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstitutionalitate a dispozițiilor art. 102 alin. (3) din C. pr. pen. și a constatat că acestea sunt constituționale în măsură în care prin sintagma „excluderea probei”, din cuprinsul lor, se înțelege și eliminarea mijloacelor de proba din dosarul cauzei.

Dosarul a fost restituit procurorilor, care au fost nevoiți să renunțe la aceste probe și l-au retrimis în instanță. Este vorba despre încheieri ale Tribunalului Alba din perioada ianuarie – aprilie 2013 prin care s-a autorizat în baza art. 911, 914, 915 din Vechiul Cod de procedura penala, interceptarea și înregistrarea pentru 30 de zile a convorbirilor sau comunicațiilor, înregistrarea audio-video în mediul ambiental. Judecata propriu zisa a cauzei a început în septembrie 2019.

În 18 ianuarie 2021, Tribunalul Alba a hotărât achitarea inculpaților pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penala ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Alba Iulia.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultatele la Olimpiada de Fizică, etapa județeană, 2024: Elevi din Alba Iulia și Sebeș,calificați la faza națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultatele la Olimpiada de Fizică, etapa județeană, 2024: Elevi din Alba Iulia și Sebeș,calificați la faza națională Patru elevi din Alba Iulia și unul din Sebeș s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Fizică, după ce au obținut locul I la faza județeană a concursului. Citește și: FOTO O tânără violonistă din Alba, premiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea