Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei femei din Alba trebuie să plătească aproape 1 milion de EURO unei bănci: Povestea unui caz vechi de 14 ani

Publicat

în

Trei femei din județul Alba, care au lucrat în cadrul unei societăţi comerciale din comuna Mirăslău, trebuie să plătească o sumă imensă către banca pe care au prejudiciat-o.

Dosarul penal a fost închis în luna iunie 2017, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a dispus achitarea celor trei persoane, fost administrator şi două foste angajate ale firmei. Instanţa a constatat prescrierea unor infracţiuni şi a aplicat fiecăreia câte o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

Procesul a continuat, însă, pe latura civilă şi s-a finalizat pe 27 iulie 2021 printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel. Cele trei persoane a fost obligate să plătească daune materiale totale de 3.846.308 lei (circa 780.000 de euro) către Patria Bank (fosta Nextebank şi MKB Romexterra Bank).

Faptele de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune au avut loc în perioada noiembrie 2006 – iunie 2007. În esenţă, angajatele societăţii din Mirăslău (Maria I., Livia D. şi Carina R.) au fost judecate pentru că au întocmit în fals un număr de 52 de adeverinţe de salariu pe numele angajaţilor societăţii şi au contractat astfel un număr similar de credite de nevoi personale.

Electrica Furnizare Discount

Creditele obţinute ilegal au fost folosite pentru achitarea unor datorii ale firmei şi la un moment dat nu au mai putut fi plătite, motiv pentru care banca s-a îndreptat împotriva titularilor, angajaţii societăţii comerciale. Marea majoritate a crediteor (40) au avut valoarea de 35.000 de lei.

Instanţa a dispus desfiinţarea tuturor contractelor de credit încheiate în fals pe numele angajaţilor. Prejudiciul iniţial a fost de circa 1,8 milioane de lei şi 5.000 de euro, dar prin actualizarea sumelor s-a ajuns la valoarea de 3,8 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de prejudiciul iniţial.

”În mod corect s-a reţinut de către prima instanţă că cele trei inculpate au contestat întinderea prejudiciului rezultat din comiterea infracţiunilor. Pentru respectarea drepturilor şi a garanţiilor procesuale de care acestea se bucură, la solicitarea acestora, în mod justificat în cauză a fost încuviinţată proba cu expertiza contabilă, raportul fiind întocmit în cauză de expert contabil (…) şi depus la 28.09.2018, apoi a fost completat în sensul că s-a răspuns la obiecţiunile formulate.

Momentul până la care a fost calculat prejudiciul efectiv produs păţii civile a fost până la data sesizării instanţei cu rechizitoriu, iar prejudiciul a fost calculat în funcţie de dispoziţiile contractuale, inclusiv cele privind dobânzile şi penalităţile şi s-a defalcat pe fiecare contract în cauză, ţinându-se seama de plăţile efectiv efectuate în fiecare caz până la data calculului.

Prin urmare suma globală care a rezultat în final şi care a fost reţinută de instanţa de fond a fost 3.846.308 lei cu titlu de daune materiale calculate prin raportul de expertiză contabilă depus în cauză, şi cu privire la această sumă a fost admisă acţiunea civilă. Curtea reţine că nu s-au adus argumente convingătoare care să infirme concluziile raportului de expertiză. Simplul dezacord legat de concluziile acestui raport nu justifică o soluţie de respingere a pretenţilor civile sau de diminuare a valorii prejudiciului”, se precizează în hotărârea definitivă pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Una dintre persoanele judecate a invocat faptul că s-a dispus achitarea în procesul civil, dar magistraţii nu au fost de acord cu aceasta şi au menţinut hotărârea pronunţată de instanţa de fond.

Publicitate

Ştirea zilei

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Publicat

în

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Răzvan Gabriel Mihalache este probabil cel mai tânăr învățător din România. A împlinit 21 de ani în luna februarie a acestui an, dar a preluat prima generație de copii în urmă cu trei ani, când el însuși era un copil.

Avea 18 ani și șase luni când a intrat pentru prima dată într-o sală de clasă nu ca elev, ci ca profesor. Absolvise în vara lui 2019 Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași și cumva cariera lui fusese pecetluită încă din clasa a V-a, când părinții l-au îndrumat către acest liceu, care îi asigura o loc de muncă sigur la finalul studiilor.

Electrica Furnizare Discount

Deja cu trei ani de experiență la catedră în spate, Gabriel își aduce aminte râzând de prima lui zi de școală, ca învățător. Nu ascunde că a avut emoții, dar nici că a văzut în băiețelul din prima bancă, îmbrăcat îngrijit cu sacou și cămașă, pe el însuși, elevul care cu doar câteva luni înainte încă purta în spate rucsacul cu manuale. Mai greu a fost să capete încrederea părinților, speriați că în spatele catedrei din clasa copiilor lor se află tot un copil.

”Aveam emoții, sincer. Când am intrat în clasă prima dată, mă vedeam pe mine în bancă, atunci când eram eu elev. Se uitau ciudat la mine copiii, vă dați seama. Părinții își făceau griji când au aflat cine o să fie învățătorul copiilor lor. Dar acum am primit mesaje să mă întorc, mă apreciază”, spune Gabriel.

Din motive administrative, Gabriel nu a putut să ducă prima lui generație de elevi până în clasa a IV-a, cum s-ar fi cuvenit. Nu era titular pe post așa că s-a îngrijit de primii lui elevi doar doi ani. I-a preluat din clasa I și a rămas cu ei doar doi ani. În septembrie, anul acesta, este învățător la ”pregătitoare”, iar provocările sunt uriașe.

sursa: ziare.com / sursa foto: arhivă personală

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Publicat

în

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Într-o lume muzicală marcată de dominația comercialului și a mediocrității, „Sărbătoarea muzicii” devine o pledoarie minunată pentru un week-end lipsit de constrângerile ritmurilor care ne inundă auzul de pe toate frecvențele radiourilor.

Concertul SymPhoenix – un proiect muzical marca Phoenix, acompaniază Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oltenia, dirijor: Bogdan Vodă – de sâmbătă seară a fost un real succes: piesa „Fată verde” nu o să îmbătrânească niciodată și continuă să le dea fiori ascultătorilor, mai ales atunci când este audiată LIVE.

Electrica Furnizare Discount

Alături de Nicu Covaci, care are o carieră excepțională de mai bine de o jumătate de secol, noua trupă Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc, mergând pe aceeași linie, cu un aer mai degrabă războinic. Noii membri ai formației au abordat numeroase sub-genuri ale rock-ului, traseul stilistic al trupei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock și ajungând la etno – rock.

Citește și: VIDEO| Bucuria din ochi l-a dat de gol pe primarul Pleșa: e mega fan Phoenix! Ce spune acesta despre trupa consacrată

Phoenix s-a întâlnit cu publicul din Alba Iulia în cadrul unui spectacol extraordinar SYMPHOENIX – împreună cu Filarmonica de Stat Oltenia, dirijor Bogdan Vodă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

În zona alunecării de teren de la Oiejdea, antreprenorul grec Aktor a turnat primul strat de asfalt. Astăzi, chiar dacă e sâmbătă se turna stratul de asfalt de bază pe sensul de mers Sebeș-Turda.  Acesta va fi utilizat pentru dechiderea circulației cu retricții și limitări de viteză pentru cazul în care nu vor fi terminate în acest an toate lucrările în zona alunecării de teren.

Electrica Furnizare Discount

În zona alunecării au fost forații alți piloți, s-a lucrat la excavații și la pământ armat, fiind, de departe punctul din șantier cu cea mai bună mobilizare.

La nodul rutier Teiuș, în zona pasajului rutier peste calea ferată, s-a ajuns la nivel cu umpluturile, iar în partea dinspre Turda se toarnă plăcile de racordare.

Potrivit afirmațiilor fostului ministru Drulă, făcute la postul B1: ”cineva trebuie să fie foarte-foarte rău intenționat”… pentru ca să nu se deschidă circulația rutieră pe acest lot în acest an!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare