Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei comisari de la Garda de Mediu, trimiși în judecată după ce au aplicat amenzi false unor proprietari de instalații de debitat lemnul din Scărișoara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Notele de constatare au fost întocmite în fals, iar oamenii au fost păcăliți să le semneze 19 deținători de banzice s-au trezit cu amenzile în poștă, unii plătind suma de 2.500 de lei

Trei comisari ai Gărzii de Mediu din cadrul Comisariatului General București au fost trimiși în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni pentru fals intelectual. Cei trei inculpați sunt acuzați că au aplicat 19 de amenzi unor pesoane fizice din Scărișoara, întocmind în fals note de constatare prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului. Cei trei inculpați trimiși în judecată sunt Cionca Horia George, Mariș Emil Florin și Eperieș Ion Marin.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Cîmpeni în 13 octombrie 2017. Infracțiunile au avut loc în martie 2013, respectiv în iunie 2013. Cionca Horia George este acuzat de 19 acte materiale de fals intelectual realizate în 20 și 27 martie 2013 și de alte 19 acte materiale din data de 11 iunie 2013. Mariș Emil Florin ar fi autorul, potrivit Parchetului, a 19 acte materiale de fals din 20 și 27 martie 2013. Eperieș Ion Marin ar fi realizat 10 infracțiuni similare din 26 și 27 martie 2013. Procurorii susțin în rechizitoriu că cei trei au săvârșit infracțiunea de fals intelectual în condițiile circumstanței agravante, respectiv în coautorat.

”Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au întocmit notele de constatare la sediul școlii generale din comuna Scărișoara, unde își desfășurau activitatea angajații primăriei, clădirea instituției fiind în construcție. Deținătorii de instalații de debitat material lemnos au fost convocați la sediul Primăriei Scărișoara, de reprezentanții instituției, fiind înștiințați că urmează să se întâlnească cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu, pentru a fi informați cu privire la demersurile și actele necesare obținerii autorizației de mediu, în vederea intrării în legalitate.

În data de 20.03.2013, doar inculpații Cionca Horia George și Mariș Emil Florin s-au întâlnit cu 9 dintre persoanele vătămate și au încheiat note de constatare. În 26.03.2013 și 27.03.2013, toți inculpații s-au întâlnit, în aceeași locație, cu alte 10 părți vătămate, cărora le-au încheiat note de constatare, pe baza informațiilor furnizate de către aceste persoane.

Contrar mențiunilor înscrise în notele de constatare și a susținerii inculpaților, că ar fi efectuat verificări în teren în zilele anterioare întocmirii acestor acte, din probele administrate a rezultat că aceștia nu au fost la fața locului și nu au identificat în mod direct instalațiile de debitat, au aflat de existența banzicelor de la reprezentanții primăriei și, la sediul instituției, au indus în eroare persoanele vătămate, determinându-le să semneze notele de constatare, după ce și-au prezentat dispoziția de a-i susține și ajuta să obțină autorizația de mediu, în situația în care vor avea nevoie”, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni.

Inculpatul Cionca Horia George a întocmit, la sediul Gărzii Naționale de Mediu unde și-a desfășurat activitatea, celor 19 peraoane vătămate, procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor în care a consemnat următoarele: ”în urma verificărilor în teren, la domiciliul numitului (…) a fost identificată o instalație de debitare primară masă lemnoasă, care funcționează cu încălcarea obligației de solicitare și obținere a actelor de reglementare din punct de vedere a Protecției Mediului (…).”

Toți cei 19 proprietari de instalații de debitat au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minumul amenzii prevăzut de lege (2.500 lei) în termen de 48 de ore de la data comunicării. De asemenea, s-a mai dispus sancțiunea de suspendare a activității până la obținerea actelor de reglementare. După primirea prin poștă a proceselor-verbale de sancționare, o parte dintre persoanele vătămate au achitat suma de 2.500 de lei în termenul legal de 48 de ore. Infracțiunea pentru care vor fi judecați aceștia se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei trei inculpați beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea