Tratamente în regim privat în spitalele de stat?

Un proiect de lege inițiat la propunerea Ministerului Sănătății care prevede posibilitatea ca medicii să lucreze în regim privat în spitalele de stat a ajuns pe masa parlamentarilor din comisia de sănătate. Medicul va avea dreptul la practica privată în spitalul de stat după terminarea orelor de program și va putea să își stabilească singur tarifele.

mediciCe trebuie să facă medicii
Medicii care vor dori să intre în acest sistem o vor putea face dacă practică în cadrul unei firme, PFA, CMI sau altă formă de organizare. Medicul va intra cu firma lui în contract cu spitalul respectiv închiriind de facto spațiul sau aparatura medicală a spitalului. Tarifele minimale ale închirierii vor fi stabilite de Ministerul Sănătății, dar fiecare manager de spital va avea libertatea să negocieze tarifele la care închiriază medicului, nu mai mici însă de cele fixate de minister.

Pacienții
Fiecare pacient va plăti serviciul medical acordat în regim privat la casieria spitalului.
La acest moment se estimează că circa 15% din suma plătită de pacient va fi reținută de spital în contul consumabilelor folosite, restul urmând să fie împărțit între membrii echipei medicale. De asemenea, proiectul mai prevede că pacientul tratat în regim privat nu va fi nevoit să-și cumpere medicamente sau alte consumabile din afara spitalului, el urmând să beneficieze și de servicii hoteliere superioare celor primite dacă ar fi tratat în regim public.

În același timp, pacientul tratat în regim privat își va putea alege medicul curant. Deocamdată nu este foarte clar stabilit dacă pacienții tratați în spitalul de stat în regim privat își vor putea acoperi o parte din costul serviciilor medicale și pe seama asigurării de sănătate de stat.
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia are în prezent contractate cu CAS Alba 763 de paturi, 25 paturi spitalizare de zi, unitatea de primiri urgențe – 5 paturi și 14 paturi însoțitori, acoperind peste 25 de specialități medicale.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Viky 23 mai 2015 at 18:17

ma, ce buni manajeri is la minister, care ”se apreciaza ca”-15% e destul spitalului pentru materialele folosite- pai curentul, incalzirea, medicamente, dezinfectante, asistente, infirmiere si femei de servici, etc. se acopere din aia 15% ? se va intampla ca manajerii vor lua malai de la firmele cu care fac contract ca sa faca contractele pe minimul impus de ministerul cel destept si asa se va grabi falimentarea sau diferenta se va acoperi din banii spitalului ca si asa nu se vede

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...