Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cum pot beneficia asigurații de consultații gratuite și care sunt actele necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cum pot beneficia asigurații de consultații gratuite și care sunt actele necesare

Începând cu data de 1 iulie 2023, românii care suferă de depresie pot beneficia de ședințe decontate de stat și pot primi chiar ajutor de specialitate inclusiv la domiciliu, atunci când este necesar.

Românii care suferă de boala secolului şi plătesc asiguarea de sănătate beneficiază gratuit, de la 1 iulie 2023, de consultaţii medicale, mai exact câte una pe lună.

Este vorba despre una dintre cele mai grave boli ale acestui secol, „boala secolului” așa cum a fost numită ea de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori cât populația României. În ţara noastră, peste 500.000 de români suferă de depresie, anxietate sau au stări psihotice, arată cele mai recente statistici, iar numărul lor este în creştere.

În premieră, începând cu acest an, acest gen de servicii medicale poate fi acordat și la solicitarea pacienților care se confruntă cu situații stresante sau traumatizante ori depresie.

Mai exact, începând cu data de 1 iulie 2023, pachetul de bază de servicii medicale la care au dreptul pacienții asigurați la stat include și un număr de 12 consultații psihologice anuale gratuite.

În plus, asigurații pot primi ajutor de specialitate inclusiv la domiciliu, atunci când este cazul.

Noul contract-cadru din sănătate a intrat în vigoare de la 1 iulie 2023 și reglementează condițiile acordării asistenței medicale, drepturile și obligațiile furnizorilor și asiguraților.

Printre altele, noul contract cadru extinde pachetul de bază la care au dreptul asigurații cu noi servicii medicale, cum sunt, spre exemplu: consultațiile psihologice la recomandarea medicilor de alte specialități clinice, testele genetice sau screeningul pentru cancerul colorectal.

Cum beneficiază românii cu depresie de consultaţii gratuite

Consultațiile psihologice sunt servicii medicale care au ca scop evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mentale și emoționale.

Acestea pot fi acordate de medici psihiatri, psihologi clinicieni sau asistenți medicali cu competențe în domeniul sănătății mintale.

De luna aceasta, consultațiile psihologice vor fi acordate în mai multe situații decât înainte, însă doar în baza unei trimiteri din partea medicului specialist sau a celui de familie:

– la solicitarea asiguratului, pentru consiliere psihologică în caz de situații stresante sau traumatizante

– la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic

– la solicitarea asiguratului, pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani

– la solicitarea asiguratului, pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Numărul maxim de consultații psihologice pe care le poate primi în mod gratuit un asigurat este de 12 pe an, adică una pe lună.

Actele de care ai nevoie pentru consultaţii gratuite lunare

Pentru a beneficia de consultații psihologice, asiguratul trebuie să prezinte cardul național de sănătate și biletul de trimitere eliberat de medicul care recomandă serviciul.

În același timp, normele de aplicare a contractului cadru conțin și o serie de precizări suplimentare cu privire la situațiile ori categoriile de pacienți care pot beneficia de servicii medicale pihologice ori psihiatrice.

Spre exemplu, femeile însărcinate, în cadrul evaluării sănătății mintale perinatale, inclusiv în ceea ce privește anxietatea și depresia, pot beneficia de evaluare și tratament psihologic sau psihiatric.

De asemenea, medicii primari pot recomanda serviciile psihologilor pentru pacienții cu afecțiuni cronice, pentru cei cu risc crescut de îmbolnăvire, precum și pentru persoanele cu dizabilități.

Același lucru este valabil pentru persoanele cu afecțiuni psihiatrice sau neurologice, precum și cele cu tulburări din spectrul autist. Toate aceste servicii medicale sunt disponibile inclusiv pentru copii.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu” Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 ✠ Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea