Rămâi conectat

Ştirea zilei

Traseul autostrăzii Sebeș-Turda în ”ceață”, din cauza lipsei de comunicare

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

locuitori OardaLocuitorii cartierului Oarda care se consideră afectați de construcția autostrăzii Sebeș-Turda au plecat nedumeriți din ședința Consiliului Local Alba Iulia, dar și puțin certați între ei.

Aceștia au aflat de la autoritățile locale și județene că nimic nu este încă ”bătut în cuie” în ceea ce privește traseul, singurul lucru cert fiind că autostrada se va construi chiar dacă există ”pagube colaterale”. Totuși, aceștia au primit asigurări atât de la primarul Mircea Hava cât și de la vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Roman, că încă se caută soluții pentru a fi cât mai puține persoane afectate.

Pe de altă parte, în ședință au fost prezenți și cetățeni speriați că traseul se va muta pe vechiul amplasament al ”Drumului Expres”, rămas fără finanțare care, la rândul său ar afecta alte câteva familii. Pe sistemul ”mai bine să moară capra vecinului”, aceștia au cerut imperativ ca traseul să nu se mai schimbe deloc.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, a explicat ”cu creionul pe hârtie” că o singură casă va fi demolată restul fiind cel mult poluate fonic

Florin RomanPrezent la ședința Consiliului Local Alba Iulia, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, le-a dat explicații amănunțite, pe o hartă ”proaspătă”, consilierilor și locuitorilor din Oarda care, ”înarmați” cu o listă de peste 600 de semnături au venit să anunțe că se vor opune prin orice mijloace la trecerea autostrăzii prin mijlocul cartierului.

Vechiul Drum Expres, care este trecut în Planul Urbanistic General al Municipiului Alba Iulia, pentru care primăria a dat aviz favorabil, prevedea demolarea a 8 case. S-a dorit să nu fie demolate 8 case și să fie demolate cât mai puține proprietăți. De aceea a apărut acest traseu alternativ, pentru care primăria nu a dat aviz, invocându-se faptul că există un Plan Urbanistic General aflat în discuție și care nu este aprobat. Acesta este un traseu nedefnitivat, care nu are certificat de urbanism și nu are studiu de fezabilitate. În aceste zone este prevăzut un viaduct de circa 700 de metri care traversează cele două străzi. Pe acest traseu este propusă la demolare o singură casă, unde va fi amplasat pilonul autostrăzii și mai avem celelalte case, ale cetățenilor care se află aici (n.r. la ședința CL), care vor fi afectate de poluarea fonică. Sunt două soluții propuse de proiectant, conform documentelor oficiale: fie un cap de pod sa fie dus câțiva metri mai departe de casele afectate de poluarea fonică, fie să se facă o ușoară curbură, cu restricție de viteză, pentru ca aceste case să nu intre în procesul de demolare. De aceea afirm public că va exista o singură casă propusă pentru demolare. Această autostradă se va face, indiferent de cum gândesc unii sau alții, această autostradă este necesară. De aceea există dezbatere, consultare, să găsim împreună soluția optimă”, a spus Florin Roman.

Acesta a precizat că neînțelegerea situației a plecat de la faptul că Serviciul Urbanism din primărie le-a dat oamenilor niște schițe vechi, din care reieșea faptul că le vor fi demolate casele. De asemenea, a spus că nu exclude nici o încercare de dezinformare a locuitorilor, având în vedere că un anumit consilier local, căruia nu a vrut să-i dea numele, l-a anunțat că nu îi convine că autostrada va trece peste proprietatea sa.

*Primarul Mircea Hava consideră că problema a plecat de la faptul că oamenii nu au fost consultați, aflând despre noul traseudin presă

Mircea HavaÎn opinia primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, nu trebuia ocolită consultarea publică, așa cu s-a făcut în cazul ”Drumului Expres”, în 2008. Acesta a declara că nu știe de ce nu s-a folosit același traseu pentru care deja existau toate aprobările iar familiile afectate știau ce despăgubiri vor primi și că a dat aviz negativ pentru noul traseu pentru că ”sunt probleme de lămurit cu proiectantul”.

Primarul a subliniat faptul că orice construcție de autostradă duce la exproprieri și le-a promis oamenilor prezenți la ședință că înainte de a aproba ceva va discuta cu ei în momentul în care va exista un plan concret deoarece deocamdată încă se mai desfășoară măsurători pentru a se găsi soluția optimă.

La finalul ședinței, Mircea Hava a declarat: ”Toată problema legată de autostradă, pe care ne-o dorim pentru că ne dăm seamna cu toții ce înseamnă o autostradă care trece pe lângă municipiul Alba Iulia, este legată de faptul că nu s-a discutat nimic și oamenii au aflat din presă. Vina o poartă cei care au făcut lucrul acesta. Așa am aflat și noi, de aceea am dat aviz negativ. Vom face o dezbatere cu locuitorii din Oarda pentru a găsi soluția optimă din toate punctele de vedere. Obligatoriu trebuie să ținem cont de părerea oamenilor pentru că eu cred că aceastăautostradă se face pentru oamenii ce locuiesc aici și le va aduce dezvoltare, bunăstare, locuri de muncă. Motivul pentru care oamenii sunt supărați este că a existat această dezinformare. Toată lumea a vrut să fie tăticul, nașul soțul acestei autostrăzi, parcă o face cineva din buzunarul lui, iar lucrurile au ajuns aici. Oamenii sunt frustrați pentru că observă că nu-i mai bagă nimeni în seamă. Atunci (n.r. în 2008 când s-a avizat Drumul Expres”), s-au făcut consultări cu luni bune înainte să dăm aprobări. Oamenii au fost și pro și contra dar până la urmă s-a căzut de acord. Până la urmă lucrurile se împacă dacă avem răbdarea și puterea de a discuta cu oamenii”, a spus primarul care nu a putut preciza câte case vor fi afectate deoarece traseul nu este definitiv.

*Ordenii nu vor autostradă prin cartierul lor

locuitori Oarda1Reprezentanții locuitorilor din Oarda, prezenți la ședința CL au precizat că nu au fost îndemnați de nimeni să protesteze, că au încercat să se informeze despre traseul autostrăzii dar au fost ”pasați” între instituții. Aceștia au strâns o listă cu peste 600 de semnături prin care cer ca autostrada să ocolească tot cartierul, ”printre păduri”, astfel încât toată lumea să stea liniștită. Au fost și voci care au cerut ca sub nicio formă să nu se revină la traseul ”Drumului Expres”, lucru care a generat un scurt schimb de replici între vecini (adică cei care au scăpat de demolare și cei cărora noul traseu le amenință proprietățile).

În final, unii dintre ei păreau că au înțeles ”mesajul” pe care cei doi șefi de instituții au dorit să-l transmită și, simțind că nu vor scăpa de expropriere, au început să se intereseze de despăgubiri.

În concluzie, lucrurile nu au fost nicidecum tranșate în cursul ședinței CL Alba Iulia de astăzi, dar oamenii s-au ales măcar cu promisiunea că se vor efectua dezbateri și, în măsura în care va fi posibil, se va ține cont și de dorințele lor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual

În comuna Ciugud o fabrică modernă de procesare a nucilor a devenit una dintre cele mai importante întreprinderi din domeniu din Europa Centrală și de Est, cu o investiție de peste 5 milioane de euro. Aici sunt procesate peste 7.000 de tone de nucă pe an, iar o parte ajunge în diverse mixuri sau batoane nutritive.

Uleiuri presate la rece, batoane și diferite mixuri cu fructe sunt doar câteva exemple pentru care cererea a venit și de peste ocean, scrie stirileprotv.ro

Calitatea producției de la noi este recunoscută și de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Drâmbărean, director tehnic: „În ultimul an, nu exagerez, cu 300% a crescut cererea pentru batoane. Avem batoane pe bază de prune și caise, mai nou am creat și batoane cu banane și nucă. Au ajuns în Slovacia, în Italia, în Germania, în Franța”.

Levente Hugo Bara, administrator fabrică: „Avem mai multe grupe de produse cum ar fi grupa sărată, miezul de nucă este acoperit cu sare de Hymalia, sare și piper, chily. De asemenea, avem o grupă de produse dulci unde miezul de nucă este acoperit cu vanilie, scorțișoară, caramel”.

Având în vedere cererea, tot mai mulți pomicultori au început să se axeze pe livezile de nuci. În prezent, există peste 2 milioane de arbori.

Un tânăr din localitatea Oarda de Sus, județul Alba, a investit acum 10 ani peste 25.000 de euro într-o plantație. Abia acum livada a început să dea rod, iar în următorii ani se așteaptă și la profit, mai ales că producția poate depăși chiar și 25 kg de nuci pentru fiecare pom.

Alexandru Urca, proprietar livadă: „Este cerere pentru că este un aliment bogat în tot felul de nutrienți. Pentru a avea totuși o recoltă destul de bogată, undeva în 10-12, poate chiar 15 ani, putem considera o livadă de nuc intrată pe rod”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro. Principalele piețe de destinație au fost Germania, Franța și Austria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, la Fabrica de Arme Cugir. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, la Fabrica de Arme Cugir. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Fabrica de Arme Cugir a solicitat avizul de mediu pentru realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, investiție în valoarea de aproape 4 milioane de lei.

Proiectul prevede construirea unei staţii de neutralizare a apelor uzate industriale rezultate din activitatea societăţii. Activitatea societăţii se desfăşoară în mai multe corpuri de clădire, fiind structurată pe ateliere unde au loc prelucrări mecanice, acoperiri galvanice, tratament termic şi altele.

Elit - Gustul Desăvârșit
Din activitatea societăţii rezultă ape uzate încărcate cu diferiţi poluanţi, acestea se pot clasifica astfel:

– Ape uzate cianurice
– Ape uzate cromice
– Ape uzate acido bazice.

Apele uzate cianurice sunt reprezentate de apele se spălare ce rezultă din spălarea pieselor după cianurare. Acestea rezultă ocazional, deoarece procesul de cianurare nu se desfăşoară continuu, ci doar ocazional în funcţie de comenzi. Aceste ape se vor colecta separat la locul de producere în recipienţi etanşi şi se vor transporta la staţia de neutralizare pentru a fi tratate.

Apele cromice rezultă în urma operaţiilor de cromare, fiind reprezentate de apele de spălare de pe liniile de producţie. Acestea vor ajunge pe canalizarea interna la staţia de neutralizare.

Apele acido-alcaline rezultă din operaţiile de pregătire a suprafeţelor (decapare, degresare, neutralizare, spălare) în vederea cromării, brunării şi din apele de spălare de după operaţiile de acoperiri galvanice.

Acestea au ponderea cea mai mare din totalul apelor uzate şi vor fi colectate în canalizarea internă care le va dirija spre staţia de neutralizare.

Din punct de vedere constructiv, staţia va cuprinde:

– bazine subterane (bazin de omogenizare pentru ape cromice şi acido-bazice), bazin pentru ape cianurice şi bazin îngroşător de nămol)

– hala tehnologică

– spaţiu tehnologic propriu-zis (cuprinde 4 rezervoare-decantoare, instalaţii de dozare reactivi, spaţiu pentru depozitare reactivi, filtru presă pentru nămol)

– camera reactivi (instalaţii de dozare reactivi)

– laborator, hol, vestiar cu grup sanitar – platformă pentru nămol.

Valoarea totală a investiției este de 3.749.734,54 lei, fără TVA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Achiziție de soft-uri și programe, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, la Universitatea 1 Decembrie 1918. Licitația de peste 400.000 de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Achiziție de soft-uri și programe, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, la Universitatea 1 Decembrie 1918. Licitația de peste 400.000 de lei, lansată în SEAP

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziție în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din cadrul corpului D si a corpului H a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia”. Valoarea totală estimată este de 436027,16 lei, fără TVA.

Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea si îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie,precum şi a procesului educaţional propriu zis la nivelul UAB, cu efecte directe pozitive semnificative asupra nivelului educaţiei terţiare în primul rând la nivelul Regiunii Centru, a regiunilor de dezvoltare Nord – Vest, Vest si Sud – Vest, dar şi la nivel naţional şi chiar internaţional, nivel menit sa duca la creşterea accesibilităţii ocupationale in regiunile de dezvoltare menţionate dar si pe plan naţional si internaţional, contribuind totodată la imbunatatirea generala a nivelului de trai a populaţiei din regiunile menţionate, precum si a situaţiei economico – sociale de ansamblu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele specifice

1. Extinderea suprafeţei destinate exclusiv spatiilor de invatamant din cadrul corpului D cu 417,76 mp până la sfârşitul perioadei de implementare, menite sa acopere intr-o mai buna măsură necesităţile educaţionale de ordin practic ale unui număr de 191 studenţi si masteranzi/an la capacitate nominala de utilizare, din cadrul specializării Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor (ECTS) si Administrarea Afacerilor in Comerţ, Turism si Servicii (AACTS).

2. Dotarea integrala a spaţiului educaţional multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp „Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara, reabilitarea corpului H al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia ” cu echipamente adaptate cerinţelor de formare in acord cu piaţa muncii, până la sfârşitul perioadei de implementare;

3. Susţinerea activităţilor educaţionale destinate promovării a cel puţin 2 doua domenii de specializare inteligenta conform Strategiei de Competitivitate 2014- 2020/ Strategiei de Dezvoltare Economică 2020 în întreaga perioada de implementare si de monitorizare a proiectului;

4. Dezvoltarea acordurilor de colaborare strategice cu alte entitati (instituţii, agenţi economici, agenţii locale si naţionale si altele) pentru susţinerea organizării de manifestări ştiinţifice, activitati comune de educaţie, consiliere si orientare in cariera, transfer tehnologic,precum si alte forme de colaborare directa, menite sa asigurare un cadru instituţional eficient si stabil pe termen mediu si lung, cu scopul facilitării realizării obiectivului general si al obiectivelor specifice ale proiectului.

Extinderea suprafeţei totale destinate exclusiv spatiilor de invatamant de la 5.708,7 m.p. utilizate in prezent la 9.216,46 m.p. respectiv cu 417,76 mp in cadrul corpului D (extindere propriu-zisa) si cu 3.090 mp m.p. in cadrul Corpului H (prin dotare).

Fata de situaţia actuala, in care nu exista niciun fel de dotări educaţionale in cadrul Corpului H si nici nu sunt asigurate resurse de finanţare adecvate pentru întregul obiect, proiectul propune dotarea integrala a spaţiului educaţional multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp ” Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara. Reabilitarea corpului *H* al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia” cu echipamente/dotari educaţionale

Produse solicitate

LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa

E-marketing simulation game – 30 bucăți
Soft simulări de afaceri – 10 bucăți
Soft simulări de afaceri 2 – 30 bucăți
Soft simulări marketing – 30 bucăți

LOT 2 – Soft Statistica Produse

E-views Base License 5 Concurrent Use License Pack-Academic Volume – O bucată

LOT 3 – Sistem de traducere simultana

Sistem de traducere simultană 3 interpreţi şi 50 de delegaţi – O bucată

LOT 4 – Sistem de videoconferinta si suport pentru predare online

Cisco TelePresence SX20+Server+Software – O bucată
Software telefonie IP+Server+Router+Controller+Telefon IP+Sofware acess call center – O bucată

LOT 5 – Standuri electrice si electronice

Kit stocare energie – O bucată
Stand de acţionari electrice – 2 bucăți
Set instruire semnale si sisteme – 2 bucăți
Kit electric multimodal de mobilitate urbana – o bucată

Valoarea estimată a loturilor

LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa – 34.354,70 de lei
LOT 2 – Soft Statistica – 11.694,00 de lei
LOT 3 – Sistem de traducere simultana – 74.821,54 de lei
LOT 4 – Sistem de videoconferinta si suport pentru predare online – 68.938,04 de lei
LOT 5 – Standuri electrice si electronice – 151.118,13 de lei
LOT 6 – Kit electric multimodal de mobilitate urbana – 95.100,75 de lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea