Curier Județean
Tradiții, superstiții și credințe populare de Crăciun 2014
Tradiții, superstiții și credințe populare de Crăciun 2014.
Crăciunul reprezintă, pentru multe persoane, mai mult decât împodobirea bradului, masa in familie, goana după cadouri sau răsplătirea colindătorilor. Pentru aceste persoane, Crăciunul are o încărcătura emoționala extraordinara, iar de acesta sunt legate mai multe obiceiuri si credințe. Superstițiile legate de aceasta sărbătoare sunt numeroase, iar in aceasta ediție iți prezentam 15 dintre ele:
Citește și: mesaje de Crăciun și mesaje de Anul Nou
1. Se considera ca cei care s-au născut in ziua de Crăciun vor avea noroc in viată.
2. O superstiție populara este legata de vremea din aceasta zi. Astfel, daca in ziua de Crăciun ninge, se crede ca in cea de Paste va fi vreme frumoasa. Totodată, daca cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.
3. O alta superstiție privitoare la noroc spune ca daca nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.
4. Noroc vei avea si in cazul in care ai vărsat vin pe masa, ai dat de pomana sau ai răsturnat cutia cu chibrituri.
5. Daca in Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper.
6. Daca te săruți sub vâsc in noaptea de Ajun, vei avea noroc in dragoste, însă, daca eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion.
7. La fel ca in seara de Sfântul Andrei pentru a alunga farmecele si duhurile rele, se așază caței de usturoi pe masa si la ferestre, iar in multe sate romanești se obișnuiește sa se ungă cu usturoi vitele si grajdurile.
8. In seara de Ajun, unele persoane matura pragul locuinței, pentru a avea noroc in anul ce urmează.
9. In dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii sa se spele pe fata cu apa in care a fost amplasat un ban de argint. Aceasta operațiune se face pentru a respinge bolile in anul următor.
10. In ziua de Crăciun, superstițiile spun ca nu se poarta încălțăminte noua, riscând, astfel, sa se atragă ghinionul.
11. In aceasta zi, nu se face curățenie si nici nu se arunca gunoiul, considerându-se ca va fi alungat norocul.
12. Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința sa fie îmbelșugata, iar roadele bogate. In același timp, cel ce nu primește colindătorii si nu ii recompensează, nu va avea recolta buna si nici belșug in casa.
13. O alta superstiție spune ca daca bradul a luat foc, se anunța ghinion întregul an următor.
14. Daca in Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.
15. Lumânările aprinse in noaptea de Crăciun trebuie sa fie lăsate sa se stingă singure, pentru a avea un an bun.
Sursa Garbo.ro

Curier Județean
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.
Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.
Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș
Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși
Invitați:
-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran
Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!
Curier Județean
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.
La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.
Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.
Curier Județean
FOTO| Tabără de “nomazi”, depistată de polițiștii locali din Alba Iulia pe Șoseaua de Centură: O parte dintre aceștia se ocupau cu cerșitul
FOTO| Tabără de “nomazi”, depistată de polițiștii locali din Alba Iulia pe Șoseaua de Centură: O parte dintre aceștia se ocupau cu cerșitul
În cursul zilei de marți, echipaje ale Poliției Locale din Alba Iulia au identificat 30 de persoane, adulți și copii, care “campaseră”, cu mașini și căruțe, în zona Șoselei de Centură din Alba Iulia.
„Oamenii, majoritatea din județele Cluj și Mureș, au fost legitimați și li s-a pus în vedere să părăsească zona. De asemenea, li s-a adus la cunoștință faptul că, în cazul în care revin, sunt pasibili de amenzi și că le vor fi confiscate mașinile și căruțele.
Polițistii locali au mai stabilit că, pe durata șederii, o parte dintre aceste persoane au cerșit, în mai multe zone din municipiul Alba Iulia.
Miercuri dimineața, polițiștii locali au verificat zona și au constatat că grupul de nomazi plecase”, a trensmis viceprimarul Emil Antoniu Popescu.
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
-
Sportacum 22 de ore
AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!
-
Actualitateacum 21 de ore
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Revedere emoționantă după 30 de ani: Cum și-a regăsit un tânăr originar din Alba fratele abandonat, cu ajutorul polițiștilor
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații
-
Politică Administrațieacum 21 de ore
Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!
-
Actualitateacum 22 de ore
Suprafața afectată de secetă, în România, a ajuns la peste 351.000 de hectare. Alba, printre județele afectate