Rămâi conectat

Actualitate

Tradiții și obiceiuri: Ce e bine să faci în prima zi de Crăciun ca să-ți meargă bine anul următor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiții și obiceiuri: Ce e bine să faci în prima zi de Crăciun ca să-ți meargă bine anul următor

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. În această zi, este bine să ții cont de câteva tradiții, dacă vrei să îți meargă bine tot anul care urmează.

Se spune că la masa de Crăciun este de bun augur să ascultăm colinde, cântece ritualice de belșug, de rodire a ogoarelor și de armonie în relațiile interumane. Colindele ar aduce belșug.

Citește și: OBICEIURI, TRADITII şi DATINI de Crăciun în judeţul ALBA: Colindatul cu ţurca, „Piţărăii”, „Haida-duru”, „Junişenii”,”Irozii”, „Viflaimul” şi „Butea Feciorilor”

De asemenea, este bine să mâncăm pește la micul dejun pentru a fi sprinteni tot anul. Credincioșii care au rostit în dimineața praznicului o rugăciune înainte de micul dejun, apoi au mâncat pește, au reușit să realizeze ceea ce și-au dorit, pe parcursul anului nou, chiar în situații dificile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru ca sporul casei să nu se risipească, negustorii și oamenii de afaceri împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun ei încep să noteze într-un caiet seria baTRADITII DE CRACIUNnilor cheltuiți în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate și paguba fuge din căminul său.

Potrivit tradiției, este de bun augur să ne împodobim locuința cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri de brad. Aceste vegetale de culoare roșie și verde inspiră membrilor familiei gânduri bune, armonie și păstrează sentimentele de dragoste în familia noastră. De asemenea, e bine să faci o pomană pentru amărâți, ca să ai parte de bogăție.

Citește și: MESAJE de SARBATORI. Texte frumoase cu URARI şi URARI de Crăciun

Prin tradiție, zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie reprezintă, de fapt, cele patru anotimpuri. Data de 25 decembrie prevestește cum va fi vremea în vara anului următor, ziua de 24 decembrie anticipează vremea în primăvara care vine; data de 26 decembrie anticipează cum va fi toamna următoare- ploioasă sau secetoasă, iar în ziua de 27 decembrie vom afla cum va fi vremea în iarna anului viitor. Cunoscând aceste amănunte, vom ști cum să ne programăm prioritățile pe parcursul anului.

Prima persoană care ne calcă pragul trebuie să fie un bărbat brunet. Acest oaspete aduce norocul în casa și în viața noastră. Tradițiile strămoșești ne învață să evităm să primim în casa noastră un bărbat roșcat pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și de abuzuri de tot felul.

Mănâncă măcar un măr în prima zi de Crăciun, ca să ai parte de sănătate tot anul viitor. Ca să ai trupul plăcut mirositor în anul ce va să vină, fă-ți baie în prima zi de Crăciun. Atentie! Nu e bine sa faci acelasi lucru si pe 1 ianuarie.

Pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor tot anul care vine, este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre. De asemenea, nu este bine să măturăm și să scoatem gunoiul din casă până a doua zi de Crăciun, pentru a avea parte de spor în munca de fiecare zi.

surse: ele.ro, click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

24 septembrie| O nouă avertizare COD PORTOCALIU de vremea rea în județul Alba: Averse, descărcări electrice și grindină. Mesaj RO-ALERT în zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă avertizare COD PORTOCALIU de vremea rea a fost emisă în județul Alba, valabilă până la ora 19.45.  A fost emis un mesaj RO-ALERT în zonele vizate.

Vor fii averse torențiale care vor acumula local peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului de scurtă durată, izolat grindină de mici dimensiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Șibot, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Scărișoara, Almașu Mare, Bucium, Vadu Moților, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Blandiana, Ceru-Băcăinți.

A fost emis mesaj RO-ALERT cetățenilor din localitățille vizate de codul portocaliu meteo.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Ziarul Unirea

Publicat

în

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Anul acesta, sfecla de zahăr pare să prospere în Mureș, iar fermierii se bucură de perspective îmbucurătoare. Se anunță o creștere a producției de zahăr românesc, o veste bună pentru piața locală, având în vedere reluarea activității fabricii de prelucrare din Luduș.

În trecut, fabrica din Luduș a fost un loc de muncă pentru peste o mie de oameni în anii ’80. Cu toate acestea, după privatizare, a fost închisă de către noii proprietari, un grup de investitori francezi, din cauza problemelor financiare înregistrate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Însă, acum, oamenii de afaceri români au intervenit pentru a salva situația și pentru a reda vieții fabricii. Pe lângă Luduș, România mai are doar o singură fabrică de prelucrare a sfeclei de zahăr, situată la Roman, în județul Neamț.

După o vară generoasă în precipitații, fermierii din Mureș care au ales să investească în sfecla de zahăr se bucură de o producție promițătoare. Ei sunt încântați de rezultatele obținute.

Fulop Zoltan, un fermier local, declară: „Acum doi ani am obținut 60 de tone pe hectar. Sperăm ca și în acest an să reușim să atingem aceeași producție de 60 de tone.”

Alb Liviu, alt fermier, adaugă: „Suntem într-o zonă propice pentru cultura sfeclei de zahăr. Deși această cultură implică costuri ridicate, cu un preț de peste 12.000 de lei pe hectar, subvențiile ne permit totuși să obținem o marjă de profit acceptabilă.”

Peste 100 de fermieri au pus bazele acestui proiect și acum iau în considerare extinderea suprafețelor cultivate, mai ales că o mare parte din producție va fi prelucrată la fabrica din Luduș. Fabrica, care a fost închisă acum doi ani, deși avea o vechime de peste un secol, se pregătește să-și reia activitatea.

Silvia Jude, director executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Mureș, afirmă: „Am înregistrat 116 contracte încheiate între fermieri și fabrica din Luduș și Bacău, cu o producție cuprinsă între 46 și 82 de tone pe hectar.”

Cu toate acestea, reluarea producției vine cu propriile sale provocări, care urmează să fie depășite în timp.

Sergiu Marinescu, consultant în fabrica de zahăr, explică: „Producția de 160-170 de mii de tone ne va asigura funcționarea pentru doar 50 de zile, iar pe viitor vom vedea cum evoluează lucrurile.”

Daniel Preda, reprezentant al sindicatului din fabrica de zahăr, adaugă: „Unii dintre angajații fabricii s-au orientat către alte locuri de muncă, în timp ce alții s-au întors sau au fost angajați ca sezonieri, pentru a lucra în perioada recoltării.”

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut semnificativ în ultimii ani în România. Dacă în 2014 ajungea la aproape 1,4 milioane de tone, în 2020 s-a redus la jumătate. Acest lucru a condus la o creștere semnificativă a importurilor de zahăr, care au atins 140 de milioane de euro doar în 2020, deoarece producția internă acoperă doar 30% din consumul total.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutor financiar pentru pensionari 2023: Seniorii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ajutor financiar pentru pensionari 2023: Seniorii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern

În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii.

Citește și: Ajutor financiar pentru pensionari cu pensii sub 1.500 de lei. Condițiile de acordare, anunțate de către șeful Casei de Pensii

Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 168 din 8 decembrie 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, pensionarii cu pensiile până în 3.000 de lei vor primi a două tranșă din ajutorul financiar promis de Guvernul României. Seniorii vor primi sume cuprinse între 300 și 500 de lei.

Cei cu pensia până în 1.500 de lei inclusiv vor beneficia de un ajutor de 500 de lei.

Banii sunt acordați în conformitate cu Articolul X din OUG nr. 168/2022

(1) În anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, astfel:

a) în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;
b) în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;
c) în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

(2) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se plătește în două tranșe, în lunile ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, astfel:
a) în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;
b) în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;
c) în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

(3) Prin sintagma venituri lunare prevăzută la alin. (1) și (2) se înțelege:
a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;

b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;

c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu excepția veniturilor din indemnizațiile acordate persoanelor prevăzute la art. 4 alin. (2) și art. 18 alin. (1) lit. c) din Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, și a veniturilor din drepturile acordate persoanelor prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare, și plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, prin casele teritoriale de pensii/casele sectoriale de pensii;

d) venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, cu modificările și completările ulterioare;

e) venituri din salarii și asimilate salariilor, astfel cum sunt definite la art. 76 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“, al cărei termen de depunere, conform art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar.

(4) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se acordă în situația în care veniturile cumulate prevăzute la alin. (3) și realizate de aceeași persoană sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, 2.000 lei și, respectiv, 3.000 lei.

Ajutorul financiar se plătește prin casele de pensii

Articolul XI

Ajutorul financiar prevăzut la art. X alin. (1) se plătește, din oficiu, în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, prin casele teritoriale de pensii/casele sectoriale de pensii, și se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații.

Articolul XII

(1) În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaș, ajutorul financiar prevăzut la art. X alin. (1) se acordă fiecărui urmaș în parte.

(2) Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral prevăzut la art. X chiar dacă veniturile plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023 sunt aferente unei fracțiuni de lună.

(3) În cazul pensionarilor și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, care în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023 încasează diferențe de drepturi bănești, cuvenite și neîncasate, aferente unor perioade anterioare lunii ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, la determinarea plafonului prevăzut la art. X alin. (1) nu se iau în considerare aceste drepturi.

Articolul XIII

(1) Ajutorul financiar prevăzut la art. X se acordă pensionarilor și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/caselor sectoriale de pensii, care au domiciliul în România.

(2) Persoanele care au locul de ședere/reședința obișnuită în străinătate nu beneficiază de ajutorul financiar prevăzut la art. X.

Articolul XIV

(1) Casele de pensii organizate în cadrul sistemelor de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii vor pune la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice toate informațiile necesare solicitate de aceasta, în vederea aplicării prevederilor art. X.

(2) Casa Națională de Pensii Publice pune la dispoziția caselor de pensii sectoriale informațiile solicitate de acestea, existente în evidența proprie, în vederea aplicării prevederilor art. X.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare