Rămâi conectat

Cultură Educație

Totul despre pensiile anticipate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Autorităţile au decis să deblocheze pensionările anticipate, după ce acest proces a fost suspendat de executiv în vara anului trecut. Prin urmare, încă din primele zile lucrătoare ale lui 2011, multe dintre casele judeţene de pensii au fost luate cu asalt de românii care îndeplinesc condiţiile pentru a ieşi la pensie mai devreme, dar nu au putut depune cereri în acest sens.
Concret, potrivit actualei legi a pensiilor – în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta -, cei care mai au cinci ani până la vârsta standard de pensionare (63 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi) se pot pensiona anticipat sau anticipat parţial, în acest ultim caz penalizarea maximă fiind însă de 45%. Astfel, primul tip de pensie li se aplică celor care au depăşit cu mai mult de opt ani stagiul complet de cotizare (35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi), cărora nu li se va aplica niciun fel de penalizare. Însă cei care au cotizat mai puţin de opt ani peste stagiul stabilit de lege vor primi o pensie redusă cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, ajungând până la maximum 45%.
lPenalizare ridicată de la 30% la maximum 45%
Asta, în condiţiile în care vechea lege a pensiilor prevedea că penalizarea maximă din banii pentru bătrâneţe ajungea la cel mult 30% din valoarea stabilită prin calculul bazat pe contribuţiile angajatului de-a lungul vieţii. „Au fost deblocate pensionările anticipate, pentru că sunt prevăzute de noua lege a pensiilor, însă penalizarea este mare, de 45%, aproape jumătate din pensia cuvenită”, a explicat ministrul muncii, Ioan Botiş. Însă legea prevede şi o excepţie. Este cazul „persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv, Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi”. Aceştia „beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare”.
În plus, în noul act normativ se mai arată că cererile pentru pensionarea înainte de termen pot fi depuse doar în momentul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege. Şi, potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), o nouă modificare adusă de Legea pensiilor este aceea că, în momentul în care pensionarul aflat în pensie anticipată atinge vârsta standard, va trece „din oficiu” la pensia clasică, pe limită de vârstă, fără să mai fie nevoie de depunerea unei cereri.
lPensia anticipată,
soluţia şomerilor trecuţi de 50 de ani
Deblocarea pensionărilor anticipate a reprezentat soluţia salvatoare pentru mulţi dintre românii care au rămas fără loc de muncă la o vârstă critică, oameni trecuţi de 50 de ani, care preferă o pensie chiar şi redusă cu 45% decât ajutorul de şomaj pe o perioadă scurtă. (E.Z.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea