Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tot mai puţini bani de la căpşunari

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cei mai mulţi români care au ales să muncească peste hotare au făcut-o pentru a-şi putea ajuta familia rămasă în ţară să aibă un trai mai bun. Lună de lună, muncitorii români din străinătate trimit în ţară sume care să le permită celor de acasă să-şi acopere cheltuielile curente, alţii chiar reuşesc să mai pună ceva deoparte. Dacă în urmă cu doi-trei ani un loc de muncă în străinătate era considerat o afacere bună, acum, situaţia s-a schimbat. Criza din Europa i-a afectat direct pe românii de peste hotare. Unii au rămas fără slujbă, alţii au suportat reduceri semnificative ale salariilor. Iar asta se reflectă fidel în valoarea remiterilor către România. În primele şase luni din 2011, totalul sumelor trimise în ţară a ajuns la minimul ultimilor şapte ani.
Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au ajuns în primul semestru la 1,65 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale. Cuantumul sumelor transferate este cu aproape 10% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2010, respectiv 24% faţă de 2009. Comparativ cu intervalul similar din 2008, când valoarea remiterilor a înregistrat un maxim, nivelul este la jumătate.
lRomânii, loviţi de şomaj în Spania şi Italia
Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia. Unii români au ales chiar să se întoarcă în România după ce şi-au pierdut locul de muncă şi nu au reuşit să-şi găsească altul într-un interval de mai multe luni. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în iunie la 21%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul s-a stabilizat în jurul valorii de 8%. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10 decembrie | Spectacolul musical pentru copii „Erus și Valea Recunoștinței” al celebrei Opere Comice pentru Copii, la Inspire Cinema din Alba Mall, din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie | Spectacolul musical pentru copii „Erus și Valea Recunoștinței” al celebrei Opere Comice pentru Copii, la cinematograful din Alba Mall, din Alba Iulia Teatru la Cinema are plăcerea să anunțe că duminică, 10 decembrie, de la ora 11:30, locuitorii orașului Alba Iulia sunt invitați să urmărească, proiectat pe marele ecran al cinematografului, ÎN […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare